Élet-Stílus

Mindenki e-könyvet gyárt

Lassan minden cég, amely érdekelt valamilyen módon a PC-s iparágban, megjelenik a saját e-bookjával is. A piacra most két nagy gyártó jelentkezett be.

A korábbi híreszteléseknek megfelelően mind az MSI, mind pedig az Asus gőzerővel dolgozik saját e-könyv olvasóján, miközben a Gigabyte ragaszkodik azon állításához, miszerint nincs ilyen irányú tervük.

A DigiTimes most elsőként az MSI elképzeléseiről számolt be, a napokban ugyanis világossá vált, hogy komolyan érdeklődnek a terület iránt, sőt mielőbb saját változatot dobnának piacra. A tervezett készülékekről pontos technikai részletek sajnos nem láttak napvilágot, mindössze annyit tudni, hogy az nVidia Tegra SoC (system-on-a-chip) megoldását használnák fel.

A Tegra alkalmazása a szakértők szerint komoly előnyöket kínál majd mind a funkcionalitás, mind pedig a fogyasztás terén. Joseph Hsu, a vállalat elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a prototípus jelenleg több kisebb problémával küszködik, így a megjelenésre idén nem kell várnunk, valószínűleg 2010 első felében érkezhet majd meg a készülék.

A tajvani lap rögtön megkereste a Gigabyte vezetőit, hogy kifaggassák őket hasonló irányú terveikről, ám a cég részéről azt a rövid nyilatkozatot kapták, hogy továbbra sem tervezik sem e-könyv olvasó, sem pedig smartbook készülékek piacra dobását.

Mindenki e-könyvet gyárt 1

Az Asus viszont komolyan készül, Jerry Shen elnök-vezérigazgató elmondása szerint pedig több eltérő változatot is piacra dobnának. Elsőként egy 9 hüvelykes, a szürke árnyalataival dolgozó kijelzőt építenének be a megoldásba, ez pedig hamarosan fel is bukkanhat a boltokban, ám eleinte igencsak korlátozott számban és a piac egyes speciális részeire koncentrálva kezdheti majd meg óvatos térhódítását. 2010 első negyedében érkezik majd a második változat, amely már inkább a széles tömegeknek készül, egyelőre ismeretlen jellemzőkkel (bár néhány részlet már korábban megjelent).

A PC-gyártók részéről tehát jövőre várható az újdonságok bejelentése, ezzel pedig tovább színesedik majd az e-könyv olvasók piaca – kíváncsian várjuk, milyen ajánlatokkal és online könyvtárakkal gazdagítják saját készülékeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik