Élet-Stílus

Érdemes Windows 7-re váltani?

A biztonság, a távoli kezelés és a használhatóság terén is sok újat nyújt a Windows 7 operációs rendszer, de a cégek válság idején háromszor is meggondolják a váltást - írja a Figyelő.

Rendezzünk házibulit a Windows 7 bemutatására! – erre buzdította tizenkét ország lakosait a Microsoft az új operációs rendszerének népszerűsítésére kiötlött különös marketingakciója keretében. A szerencsés kiválasztott házigazdák kapnak egy parti-csomagot, benne az új szoftverrel, Windows témájú szalvétával és kirakójátékkal. Ráadásul egy vicces, főzőműsorok lazaságával komponált videó is bejárta az internetet, ahol tanácsokat adnak a buli megtartására.

Érdemes Windows 7-re váltani? 1

Feltehetően nem ez az akció, hanem az új, törökbálinti irodaházba költözés és a távmunka extenzív használata miatt döntött a Windows 7 bevezetése mellett a Pannon Zrt. A norvég Telenor itteni leányvállalatánál október végéig 200 gépre telepíti a szoftvert, s céljuk, hogy egy éven belül 2 ezer darabos gépparkjuk 97 százalékán Windows 7 fusson – derült ki Lerch Attilának, a Microsoft Magyarország üzletfejlesztési igazgatójának a szoftver sajtóbemutatóján elhangzott szavaiból.

Érvek és ellenérvek a céges átállásra


MELLETTE


1 Új biztonsági funkciók

● AppLocker: a céges rendszerben telepíthető alkalmazások szabályozása

● BitLocker to Go: adatok titkosítása a hordozható eszközökön, például
USB kulcson ● User Account Control: a felhasználói fiókok védelmi
szintjének beállítási lehetősége négyfokozatú skálán ● Windows
Biometric Framework: ujjlenyomat-leolvasás beépített szoftveres
támogatása

2 Új távfelügyeleti funkciók

● DirectAccess: irodán kívül dolgozó munkatársak az interneten
keresztül is biztonságosan elérik a céges belső hálózatot ●
Netkapcsolat Varázsló: két kattintással felépíthető kapcsolat ●
„Öngyógyító” funkció: a Windows maga próbálja detektálni több, gyakori
hiba forrását, ezzel csökkentve a vállalati rendszergazdák
terheltségét; például az internetkapcsolatot helyrehozza ●
Problémarögzítő alkalmazás: a rendszergazda visszajátszhatja távolról
is, hogy a felhasználó gépe milyen hibát produkál

3 XP-mód

● Virtuális környezetben futtatható XP kompatibilis alkalmazások

4 Javított energiagazdálkodás

● Távolról, központilag is beállítható fogyasztáscsökkentő opciók

5 Felhasználóbarát kezelés

● Egyszerű egérműveletek az ablakok kezelésére ● gyorsan, egy
mozdulattal elrejthető bizalmas munkaképernyő ● futó alkalmazások
áttekintése mini ablakokban ● figyelmeztetések tárolása a folytonos
felbukkanás helyett

6 Egyszerű, gyorsabb keresés

● M inden fontos tartalmat indexál, ezért villámgyorsan fellelhető a keresett tartalom

7 Érintőképernyő támogatása

● Termékbemutatókhoz, kioszkokhoz (egyedi fejlesztéseket igényel)

8 Az XP megszűnő támogatása

● A szoftvergyártók támogatása is megszűnik 2012 körül, ami átállásra
kényszeríti a cégeket ● az XP-hez idén április óta csak hibajavító
csomagokat készít a Microsoft, igaz 2014-ig ezek még frissülnek


ELLENE


● Gépenként több tízezer forintos kiadás is lehet; még akkor is, ha a
többéves Microsoft keretszerződéssel rendelkező cégek csak az
„átalánydíjat” fizetik a szoftverért, illetve az új hardverek többségén
előre telepítetten jutnak jogtiszta licenchez

2 Az XP túl jóra sikerült

● A stabilan működő XP-t, amíg lehet, a többség nem cseréli le egy új, szokatlan rendszerre

3 újratelepítést igényel

● Szoftverfrissítéskor az egész rendszert és a fájlokat is törölni kell

4 gépcsere is szükséges

● 4–5 éves, vagy régebbi PC-ken nagyon lassan fut (igaz, az új PC-k –
különösen noteszgépre váltás esetén – áramfelvétele kisebb,
használhatósága jobb) ● az új Windows energiatakarékos funkciói
gépenként évi 3–4 ezer forinttal csökkentik a villanyszámlát, még
azonos géptípus mellett is

5 szokatlan felhasználói felület

● Néhány megszokott funkciót keresni kell ● az újdonságok néha zavaróak

6 kompatibilitási tesztre van szükség

● A vállalati szoftvereket illeszteni kell

7 érintőképernyős funkciók

● Hiányzó céges felhasználási terület

BIZTOSABB ALAPOKON. Láthatóan nagy erőfeszítéseket tesznek a Microsoftnál, hogy az új rendszerrel ne járjanak úgy, mint a lényegében megbukott Vistával. Már csak ezért is számos felhasználóbarát szolgáltatást pakoltak a Windows 7-be, amely a cégek többsége számára akár nagyon vonzó is lehet (az érveket és ellenérveket lásd külön). Az új szoftver október 22-i nemzetközi megjelenésekor, illetve az október 31-i magyar premierjét követően, számos cégnél felmerülhet a kérdés: érdemes-e váltani? A legtöbb vállalat még ma is a jól bevált Windows XP-t használja, és nem szívesen válik meg nem éppen tökéletes, de legalább stabilan beállított rendszerétől. Idén augusztusban a Vista a gépeknek mindössze 23 százalékán futott világszerte. Az XP elterjedtsége viszont még 69 százalékos volt, s csupán a torta fennmaradó keskeny szeletein osztoztak a különféle Linux alapú rendszerek, no meg az Apple.

Látható, hogy Vistára nem szívesen váltottak a cégek az XP-ről, annak ellenére sem, hogy az utóbbi immár közel tíz éve piacra dobott fejlesztés. A Windows 7-tel talán más lesz a helyzet, például azért, mert biztonsági szempontból is több ígéretes újdonságot kínál. A felhasználói fiókok védelmi szintjét immár négyfokozatú skálán szabályozhatják a rendszergazdák. A biztonságot növeli az is, hogy az ujjlenyomat-leolvasást beépített szoftver támogatja. A hordozható adattárolókon lévő adatokat a BitLocker to Go alkalmazással lehet megvédeni, amely titkosítja a fájlokat. Az óvatlan felhasználók különböző nemkívánatos programok feltelepítésével is veszélyeztethetik a céges rendszer működését. Ezen segíthet az AppLocker, amellyel egyszerűen lehet szabályozni azt, hogy milyen programokat telepíthetnek fel a céges gépekre az alkalmazottak.

A Windows 7 Enterprise kiadásában lévő DirectAccess szolgáltatással az irodán kívül dolgozók egyszerű internetkapcsolaton keresztül is biztonságosan hozzáférhetnek a céges hálózathoz, nincs szükség tehát ehhez külön megoldást igénybe venni. E megoldásokat az XP mellé is lehet telepíteni, igaz körülményesebben, s az öszvér megoldás kevésbé lesz megbízható. Ezért jó hír, hogy a látványosan terjedő távfelügyeleti funkciókat és távoli elérési megoldásokat is jobban integrálták az új operációs rendszerbe. Az Intel például már évek óta kínál ehhez hardveres támogatást, de most ez a rendszer használja ki igazából a lehetőségeket. „Időt spórolhatunk azzal, hogy az informatikusoknak valóban csak akkor kell odamenni egy munkaállomáshoz, amikor valamilyen hardverhiba következik be. Ráadásul mire odaér, pontosan tudja, hogy mi a probléma” – magyarázza Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója. A szakértő megjegyzi: az új rendszer azt is képes figyelni, hogy egy adott gépen milyen gyakorisággal, milyen sebességgel történik az e-mailek kiküldése. Ha valahol látványosan felgyorsul a levelezés, érdemes utánanézni, nem vált-e a szóban forgó gép fertőzötté, „vírusterjesztő zombivá”. Ekkor jön jól az új Windows által már kínált gyors, automatikus leválasztás a hálózatról.

A kompatibilitási gondok miatt aggódókat a Microsoft a Windows 7-be épített „XP móddal” igyekszik rávenni a váltásra. Ez a külön letölthető kiegészítés a Home verzión kívüli változatokban lehetővé teszi, hogy egy virtuális környezetben futtassuk a jó öreg XP-t. A két alkalmazás között egy gombbal lehet váltani. Ehhez azonban az úgynevezett, hardver virtualizációt is támogató processzortípusokra van szükség, amelyek csak az utóbbi egy-két évben kezdtek elterjedni.

LASSÚ LESZ A VÁLTÁS. A Windows 7 megjelenésének ideje a gyors elterjedése ellen szól. „Az előrejelzéseink szerint az idén Magyarországon a cégek több mint 15 százalékkal fogják vissza hardver beruházásaikat az előző évhez képest és a szoftverek terén is 5 százalékkal csökkentik a kiadásokat” – hívja fel a figyelmet Fauszt Gábor. Az IDC piackutató cég elemzője 2010-re is stagnálást jósol. Úgy véli, legalább egy évbe telhet, mire tömegessé válnak az átállások, ha addig egyáltalán nekiindulnak.

A Windows 7 hardverkövetelményei gyakorlatilag megegyeznek a Vistáéval, ám az XP-t futtató gépek jelentős részén (pontosabban a 2007 előtt beszerzett masinákon) nem futna elég gyorsan az új rendszer. Az átálláskor csak az a módszer működik, hogy minden programot, beállítást újra fel kell telepíteni a gépekre, ami sok idővel és így költséggel jár. A Gartner piackutató cég szerint a kisvállalatok akár néhány hónapon belül átállhatnak az új szoftverre, miközben a közepes és nagyvállatok részéről jóval lassúbb reakcióról szól a prognózis. Tömeges váltásra a Gartner elemzése szerint is csak legalább egy-másfél év után kerül majd sor. A vállalatoknál ugyanis először egy kisebb felhasználói csoporton le kell tesztelni az új módszereket, és ki kell próbálni az összes használt alkalmazás kompatibilitását. Így ebben a szegmensben 2010-ben a gépek alig 3 százalékán futhat majd az új operációs rendszer.

Bár tetszetős és stabil rendszer a 7-es, az XP-ben jártas felhasználóknak az új kezelőfelület is szokatlan lehet. Igaz, jópofa megoldás, hogy amennyiben két ablakot szeretnénk összehasonlítani, akkor elég ezeket a képernyő két szélére húzni és máris a megfelelő méretre változnak. Ha pedig csak egy ablakot szeretnénk nyitva tartani, akkor elég megrázni az egérrel annak tetejét és minden más hirtelen eltűnik…

A keresés is egyszerűsödött, és végre látványosan gyorsult is. Az új rendszer a megtalált fájlokat helyük szerint rendezve jeleníti meg egy pillanat alatt. A találatokban külön kiemeli a keresett kifejezést is kiegészítőkkel az interneten, például képmegosztó oldalakon is lehet közvetlenül keresni. Tény viszont, hogy már az XP-re is külön feltelepíthető a gyorsabb keresést nyújtó Windows Search programcsomag, amely hasonló funkciókat nyújt.

A Windows 7 nagy dobásának számít az érintőképernyő támogatása, amit néhány világvárosban – összesen hét Sheraton szálloda előterében – ki is lehet próbálni. E lehetőség miatt a Gartner szerint 2010-re megháromszorozódhat az ilyen képességgel felszerelt PC-k száma 2009-hez képest. Az új Windows 7 szoftvere már képes rá, így talán majd egyszer a noteszgépeket és az asztali PC-ket is úgy kezelhetjük, mint egy iPhone-t…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik