Élet-Stílus

Pars döntős, Bolt gyalogolt

Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, a súlylökő Kürthy Lajos, valamint Tóth Lívia 3000 m akadályon kiesett a berlini atlétikai világbajnokság első napján. A 100-as előfutamokban Usain Bolt, Tyson Gay és Asafa Powell is hozta a kötelezőt.

Az olimpiai ezüstérmes Pars, a magyar csapat éremvárományosa 78,68 méteres eredményével az első helyen biztosította helyét a hétfői fináléban. A szombathelyi dobó elsőre csak 72,94 métert ért el, de másodikra már biztosan küldte a 77,50 méteres selejtező szintet jelző szalag fölé a szert.

“Már elsőre szerettem volna megdobni a szintet, de kicsit megzavart, hogy csaknem 50 percet csúszott a program, ráadásul minket már az eredeti kezdés előtt egy órával kihoztak a pályára – mondta a 27 éves világranglista-vezető. – De nem izgultam, meg sem fordult a fejemben, hogy baj lehet. Másodikra már teljesítettem a feladatot. A többiekkel nem foglalkoztam, nem is tudom, ki mekkorát dobott, csak magamra figyeltem. A döntő már egészen más lesz, ott az első pillanattól keményen oda kell tennem magam.”

Éremesélyes (MTI/EPA)

Éremesélyes (MTI/EPA)

Vetélytársai közül az olimpiai bajnok szlovén Primos Kozmus (77,55 m) elsőre megdobta a szintet, a világranglistán harmadik Jurij Sajunu (71,37) – Ivan Tyihon és Vagyim Gyevjatovszkij lebukása óta az elsőszámú fehérorosz dobó – viszont búcsúzott.

Kürthy Lajos 19,64 métert ért el a selejtezőben, így a tavalyi fedett Eb-5. dobó a 23. helyen végzett súlylökésben. A fináléhoz legalább 20,10 méteres eredmény kellett volna. Szintén búcsúzott az első körben Tóth Lívia, aki futamában nyolcadikként ért célba 9:45.14 perccel, összességében a 29. helyen zárt 3000 méteres akadályfutásban.

A vb első aranyérmét a 20 km-es gyaloglásban győztes Valerij Borcsin (1:18:41 ó) révén Oroszország szerezte meg. A női 10 ezer métert a kenyai Linet Chepkwemoi Masai (30:51.24 p) nyerte, miután nagy hajrában megelőzte az esélyesebb etióp futókat: az 5000-ren címvédő Meseret Defart – aki végül csak ötödik lett – és a világranglista-vezető Meselech Melkamut. A férfi súlylökés döntőjében a Pekingben második amerikai Christian Cantwell egyedüliként került 22 méter fölé (22,03 m), s ezzel visszavágott a lengyel Tomasz Majewskinek (21,91 m) az olimpiai vereségért.

Bolt a táv felétől tréningpartnerével viccelődött (MTI/EPA)

Bolt a táv felétől tréningpartnerével viccelődött (MTI/EPA)

A vb csúcspontjának ígérkező férfi 100 méter már az előfutamok során tartogatott izgalmakat, a jamaicai Asafa Powell csaknem ráfizetett a könnyelműsködésre, mivel a biztos vezetés tudatában kiengedett, s majdnem kiesett. A középfutamban már javított (9.95), ekkor a világcsúcstartó honfitársa, Usain Bolt játszotta el, hogy sétál a táv második felében, ezért csak második lett futamában (10.03). A címvédő amerikai Tyson Gay mindkétszer biztosan győzött – másodszorra 9.98-cal -, de összességében a két jamaicai könnyedebb futása jobb formáról árulkodott.

Bolt középfutama, 2:30-tól

Ajánlott videó

Olvasói sztorik