Élet-Stílus

Birkapörkölt, wellnessezés vagy Adria?

Belföldi wellnessezés, hazai gasztronómiai fesztiválon való kóstolgatás, európai városlátogatás – ezekre egyaránt alkalmas az augusztus 20-ával kezdődő hosszú hétvége. Sőt, akár messzebbre is merészkedve egy horvátországi vagy egy egyiptomi kikapcsolódást is betervezhetünk. Csemegézzen az FN.hu utazási ajánlatai közül.

Ezúttal egy négynapos hosszú hétvégére szervezhetünk rövidebb-hosszabb kiruccanásokat. Az augusztus 20-ával kezdődő négy nap ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy pihenéssel, utazgatásokkal, városlátogatással töltsünk el néhány napot akár belföldön, akár külföldön. Ha kikapcsolódásra vágyunk, megéri a belföldi kínálatból válogatni, főként hogy több wellnesshotel és kastélyszálloda akciós ajánlatokkal és programokkal (wellness-csomagok, borkóstoló, lovaskocsikázás, stb.) csalogatja a feltöltődésre vágyókat.

Jacuzzis kényeztetés

Választhatjuk úti célnak Hévizet vagy Zalakarost: míg egy hévízi élményfürdővel felszerelt hotel két személy részére 120-140 ezer forintért kínál 4 éjszakát félpanziós keretek között, addig egy négycsillagos visegrádi termálhotel körülbelül 160-170 ezerért. Amennyiben Sopront választjuk – amely kikapcsolódásra, valamint környékbeli és ausztriai kirándulások szervezésére is ideális kiindulópont –, úgy egy négycsillagos wellness-szállodában körülbelül 100-120 ezer forintot kérnek el négy éjszakára két személytől, félpanzióval, akárcsak Hajdúszoboszlón, hasonló paraméterek között. Ha a wellness helyett inkább a kirándulásra helyeznénk a hangsúlyt, úgy akár Galyatető vagy Lillafüred mellett is dönthetünk, ahol egy négycsillagos hotelben 130-150 ezer forintért pihenhetünk párunkkal.

Egy kis relax

Egy kis relax a hazai wellnesshotelek egyikében

Még belevethetjük magunkat a négynapos hosszú hétvége első két napjában a debreceni virágkarneválba is, amely hazánk legismertebb rendezvényei közé tartozik. A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő fesztiválra idén is várhatóan mintegy 500 ezer látogató érkezik. Ráadásul a civis város december 31-ig kedvezményes szálláslehetőségekkel vár a „Debrecenbe kéne menni” akció keretében. Ha legalább három éjszakát eltöltünk a városban, ajándékbelépőt választhatunk Debrecen jelentősebb múzeumaiba (MODEM, Déri Múzeum) vagy az állatkertbe, de akár ingyenes városnézőtúrát is kérhetünk. Sőt az ingyenes múzeumi, állatkerti belépőkhöz Debrecen Turisztikai Kártya is jár, amellyel számos kedvezményt vehetünk igénye.

Lecsófőzés vagy borozgatás

A négynapos hosszú hétvégén a hazai gasztronómiai fesztiválok között is válogathatunk. Lecsófőzés és -kóstolás vár azokra, akik ellátogatnak az V. Lecsófesztiválra (augusztus 21-23.), amelynek a balatonkenesei Széchenyi park ad otthont. Itt megtudhatjuk, mitől lesz házias, különleges, de leginkább finom a lecsó. Sőt bárki felkötheti a kötényt és fakanalat ragadhat, hogy megmutassa a saját lecsóspecialitását.

(fotó: MTI)

Különleges kompozíciókat csodálhatunk meg a debreceni virágkarneválon (fotó: MTI)

Ha lecsó helyett inkább halra fáj a fogunk, akkor Gyomaendrőd felé vegyük az irányt, ugyanis augusztus 20-21. között kerül megrendezésre a XI. Nemzetközi Halfőző Verseny. A gasztronómiai fesztiválon, ha már jóllaktunk a halételekkel, akkor halászati bemutatón nézelődhetünk, ősi haleszközökkel ismerkedhetünk meg, vagy folklór és könnyűzenei programokon kapcsolódhatunk ki. Ha nem is végtelen, de hosszú a lehetőségek sora: a négynapos hétvége alatt birkapörköltfőző versenyre (Sárrétre), borfesztiválra (Hévízre), valamint szüreti fesztiválra (Balatonboglárra) is ellátogathatunk, csak győzzük szusszal a finom ételeket és nedűket.

jabasolt belföldi programok:

Savaria karnevál, Szombathely, augusztus 20-23.
V. lecsófesztivál, Balatonkenese, augusztus 21-23.
XI. nemzetközi halfőző verseny, Gyomaendrőd, augusztus 20-21.
VI. Európai kenyérünnep, Orosháza, augusztus 19-20.
Sárréti birkapörköltfőző verseny, augusztus 19-20.
Szüreti fesztivál, Balatonboglár, augusztus 19-23.
Országos borfesztivál, Hévíz, augusztus 19-23.
Lovasnapok, Tamási, augusztus 20-21.
Bor és kenyér ünnepe, Siófok, augusztus 19-23.

Hívogató Róma

A nyári európai városlátogatások közül elsősorban Róma, Barcelona, Lisszabon és Párizs számít a legkedveltebb úti célnak. Párizsban már 120-160 ezer forintért (félpanziós keretek között) is eltölthetünk négy éjszakát párunkkal, az utazást azonban egyénileg kell megoldani. Lisszabonban körülbelül 200 ezer forintért (amely a repülőjegy árát és a reggelit is tartalmazza) tölthetjük el másodmagunkkal egy négynapos hosszú hétvégét. Ám ha az „örök városban” szeretnénk bóklászni – az Angyalok és a Démonok című filmből kedvet kapva –, a centrumban (a Termini pályaudvar környékén) akár 120 ezer forintból is megúszhatjuk a félpanziós ellátást négy éjszakára.

(fotó: F.c./FN)

Ne hagyjuk ki a Colosseumot a római városnézés során!

(fotó: F.C./FN)

Ilyen összegekért azonban akár egy egyhetes egyiptomi vagy törökországi kikapcsolódásra is befizethetünk. A Vörös-tenger partján már 140-180 ezer forintért (félpanziós keretek között 7 éjszakát) élvezhetjük a tengerparti kikapcsolódást másodmagunkkal, míg Görögországban, a Sithonia-félszigeten található Sartin vagy Krétán akár 60-80 ezer forintért bérelhetünk 7 éjszakára egy apartmant. A török tengerparton azonban mélyebben bele kell nyúlnunk a zsebünkbe: az egyhetes félpanziós ellátást körülbelül 170-200 ezer forinttól vehetjük igénybe. Az adriai pihenést viszont vékonyabb pénztárcával is megoldhatjuk: Isztrián például 70-75 ezer forintért bérelhetünk egy 4 fős apartmant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik