Élet-Stílus

LCD-gyár létesülne Zalában

Akár kétezer főt is foglalkoztató folyadékkristályos kijelzőket (LCD) gyártó üzemet hozna létre Zalában egy vállalkozás - adta hírül a Zalai Hírlap.

A beruházást szervező KETRAX Hungary Kft. ügyvezetője, Krajczár Jenő elmondta, hogy az előkészítésnél tart a folyamat, cégük tárgyalást folytat a koreai székhelyű NexDisplay nevű céggel. A gyár teljes kapacitásban 2 ezer főt tudna foglalkoztatni. Mint közölte, a leendő helyszín kiválasztására négy ipari parkot látogattak meg Nagykanizsa és Zalaegerszeg térségében.

A koreai fél csak a technológiát adná kutatás-fejlesztési joggal, továbbá a termeléshez szükséges gépsorokat és azok letelepítését, valamint kvalifikált személyzetről gondoskodna a betanításra. A beruházáshoz, mivel meghaladná a 15 millió eurót, egyedi kormánydöntés szükséges.

A koreai féllel történt egyeztetés szerint a gyár kapacitása mintegy 700 ezer darab LCD-kijelző havi gyártására futná. Az ipartelepítési projektet jegyző vállalkozás vezetője szerint a jelenlegi igények alapján a 40 százalékát jelenleg is el lehetne helyezni a piacon, de ebben még nincs benne a Nokia cég igénye. A termelés beindításához az is szükséges, hogy a létszám harmada szakképzett legyen, ezért tárgyalások folynak a képzésről.

Arra a kérdésünkre, hol tart az ügy, hiszen forintban mérve milliárdokat kellene előteremteni, az ügyvezető közölte, a kormány részéről egyelőre az ígéret stádiumánál. Felvették a kapcsolatot a Nemzeti és Gazdasági Minisztériummal, s a szaktárca az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség hatáskörébe utalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik