Élet-Stílus

Zöld börtönben termesztik a banánt

Már meg se lepődünk, ha egy kiló banánt olcsóbban veszünk, mint egy kiló szabolcsi almát, pedig a termelők és a környezet nagy árat fizetnek ezért. Gyerekmunka, kizsákmányolás, környezetpusztítás - a tévhittel ellentétben, van beleszólásunk abba, hogy milyen banánt kerül a boltba!

A legnagyobb magyarországi élelmiszerláncokban és piacokon is egész évben olcsón hozzájuthatunk banánhoz. A szupermarketek közötti árversenyben a béka feneke alá levitt áraknak azonban megvannak a környezeti és társadalmi hátulütői. Vegyük sorra, hogy egy ilyen hétköznapi termék, mint a banán kereskedelme milyen emberi és környezeti áldozatokkal jár, amelyeket a piac meghatározó szereplői, a szupermarketek természetesen nem szívesen reklámoznak!

Zöld sivatag

Az elmúlt évtizedben a méltányos kereskedelem (fair trade) és a biomozgalmak több országban jelentős teret nyertek – olyannyira, hogy a Svájcban eladott banán több mint fele méltányos vagy biokereskedelemből származik, esetleg mindkét rendszer elvárásainak megfelel. Ezzel szemben a kelet-közép-európai piacra szinte az összes banán olyan latin-amerikai ültetvényekről érkezik, ahol a termelés az emberi jogok megsértésével, egészségkárosító és a természeti környezetet pusztító körülmények között zajlik.

Zöld börtönben termesztik a banánt 1

Egy latin-amerikai ültetvény munkásai általában 60-70 órát dolgoznak hetente, a minimális megélhetést biztosító fizetés feléért vagy negyedéért. Az alacsony jövedelem nem biztosítja a család fenntartását ezért a gyerekek is munkát vállalnak, nem kevésbé mostoha körülmények között mint a felnőttek. A banánültetvényeken dolgozókat korlátozzák gyülekezési jogukban.

Az ültetvényeket nem véletlenül nevezik „zöld sivatagnak” vagy „zöld börtönnek”, ugyanis a hatalmas területű monokultúrás gazdálkodás miatt drasztikus mértékű a biológiai sokféleség csökkenése, a víz és a talaj elszennyeződése. A banánköztársaságokban élő nők gyermekei gyakran genetikai rendellenességgel jönnek világra, mert szüleik nap mint nap intenzív vegyi anyagokkal dolgoznak.

A fogyasztók képesek megváltozatni a helyzetet

A banán jellemző példa arra, hová vezetnek a nagy kereskedelmi hálózatok által diktált alacsony árak: súlyos társadalmi és környezetvédelmi problémákhoz. Az áruházak számára azért kényes kérdés a banán, mert az egyik legjövedelmezőbb termékcsoportba tartozik. Mivel ilyen fontos termékről van szó, a fogyasztói döntéseknek meghatározó szerepük lehet a jelenlegi helyzet megváltoztatásában.

Amikor banánt vásárol, nézze meg, honnan származik, és kérdezze meg az áruház illetékes vezetőjét, hogy milyen körülmények között termesztették! Kérje meg az üzletláncot vagy boltot, ahol rendszeresen vásárol, hogy tartsanak készletet méltányos kereskedelemből származó vagy biotermékekből! Keresse a minősített terméket! Már számos helyen kaphatók minősített fair trade termékek – nem csak banán – is.

bővebben

A témáról további információt a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik