Élet-Stílus

Fizetősként tér vissza a két legnagyobb kalózoldal

Hamarosan fizetős lesz a világ két legnépszerűbb fájlmegosztó oldala. A The Pirate Bay új tulajdonosa szerint az adok-kapok elvre épülő rendszerben a fájlok megosztásával arányosan csökkenhetnek majd a költségek. A Kazaa a műfaj egyik úttörője szintén fizetősként támad fel.

A Global Gaming Factory X (GGF) a múlt hónapban vásárolta meg a Pirate Bay domain nevét, miután áprilisban egy svéd bíróság a korábbi üzemeltetőket a szerzői jogok megsértése címén egyéves börtönre és pénzbüntetésre ítélte. Becslések szerint a fájlmegosztó oldalt, amelyet elsősorban filmek, zenék és számítógépes játékok illegális letöltésére használnak, mintegy 22 millió internetező veszi igénybe.

Hans Pandeyra, a The Pirate Bay vezérigazgatója szerint a korábban ingyen elérhető tartalmakért hamarosan fizetni kell majd valamilyen összeget, de a szolgáltatás nem fog átalakulni a Napsterhez vagy az iTunes-hez hasonló fizetős áruházzá. A tervek szerint a felhasználók havidíjas szolgáltatásként érhetik el az oldal felületét. A letöltött fájlok megosztásával, azaz tárhelykölcsönzéssel viszont csökkenhetnek a költségek. A GGF a fájlmegosztó oldalon elhelyezett hirdetésekből kíván további bevételekhez jutni. Az adok-kapok elven alapuló letöltés az adatforgalmi költségeket is jelentősen mérsékelheti.

Az egykor oly népszerű, majd bírósági döntéssel bezáratott fájlcserélő platform Kaaza is a visszatérés mellett döntött. Most előfizetéses alapú zenei letöltőszolgáltatásként tér vissza, csatlakozva a Napster és a Pirate Bay által fémjelzett táborhoz.

A hírről a Cnet oldalán olvashatunk, amely saját forrásra hivatkozva állítja, hogy akár már a hét elején bemutatkozhat az új szolgáltatás végleges verziója. Jelenleg egy bétaváltozat érhető el a hivatalos oldalon, amely feltűnően hasonlít a tulajdonos Altnet cég saját internetes lapjára. A lényeg nem változik, hiszen mindkét oldalon zenei tartalmakat szerezhetünk be.

A Kazaa a jól értesültek szerint havi 20 dolláros előfizetési díjért cserébe nyújt majd hozzáférést tartalmakhoz, amelyek között mind a négy nagy kiadó anyagait megtaláljuk majd. Ez kétségkívül nagy előny, hiszen így rögtön több mint egymillió zeneszámmal indíthat a végleges változat, arról nem is beszélve, hogy a legnépszerűbb, legnevesebb előadók mind szerepelni fognak a gyűjteményben. Az anyacég, a Brilliant Digital Entertainment természetesen elsősorban az internetezők körében nagyon is jól ismert nevet szeretné kiaknázni, ebben pedig odáig elmerészkedtek, hogy még Jammie Thomas perét is saját megoldásuk népszerűsítésére igyekeztek felhasználni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik