Élet-Stílus

Durván visszaesett a hazai számítógéppiac

Az első félévben 20-30 százalékkal esett vissza a magyar számítógép-piac, s ez az arány várhatóan az egész évre jellemző lesz.

Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy
bár nagyon nehéz bármilyen előrejelzést adni, úgy véli, csak jövőre várható fellendülés a piacon. Sokan már a második fél év végére növekedést várnak, mert úgy gondolják, a pénzügyi szféra ekkorra már kilábal a válságból. Ezzel szemben Poros Gábor azt valószínűsíti, hogy a reálszférában még nem lesz számottevő növekedés az idén, ami meghatározza a hardver piac teljesítményét is.

Azoknak a projekteknek, amelyekről az év elején még azt gondolták, hamarosan elindulnak, több mint a felét megszüntették vagy a megvalósításukat későbbi időpontra tolták ki a cégek – mondta. Az ügyvezető szerint ugyanakkor ezen a területen sem állt le a vásárlás: most a vállalatok azokat a megoldásokat keresik, amelyek a meglévő eszközeik hatékonyabb kihasználását támogatják. Előtérbe került az energiatakarékosság is, azaz minden olyan megoldás, ami költségeket csökkent.

Úgy látja: a vállalatok most sokkal nyitottabbak az új megoldásokra, és komolyabban elgondolkodnak azon, hogy megvásároljanak egy energiatakarékos megoldást.

A hordozható gépek piacáról Poros Gábor kifejtette a második negyedévben már a notebook-ok és a netbook-ok eladása terén is jobban érezte a Fujitsu a visszaesést, ami az év hátralévő részében elérheti a 30 százalékot is. A nagy, lakosságot kiszolgáló áruházláncok is csak komoly küzdelem árán tudnak a korábbinál jóval kevesebb gépet eladni. A magyar piacon az előrejelzések szerint az idén 280-300 ezer hordozható gépet adnak el, szemben a tavalyi mintegy 400 ezerrel.

Poros Gábor kiemelte: a magyar vállalat az első félévben a Fujitsu átlaga fölött teljesített, s reményei szerint ez így lesz a második félévben is. Ugyanakkor a piac nagyon nehezen mérhető fel, mert a vállalatok csupán egy-két hónapra terveznek, csak olyan beruházásokat hajtanak végre, amelyek belátható időn, például fél éven belül hasznot hoznak – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik