Élet-Stílus

Tényleg Federer a legjobb?

Roger Federer a Wimbledonban aratott vasárnapi győzelmével 15. Grand Slam-elsőségét aratta, és ezzel egyedül vezeti a vonatkozó örökranglistát. A svájci klasszis nemcsak a statisztika szerint a földkerekség legjobb játékosa, ellenfelei és egykori klasszisok is elismeréssel adóztak a teljesítménye előtt.

Pete Sampras, hétszeres wimbledoni bajnok, a korábbi csúcstartó

14 Grand Slam-győzelem nagyon soknak tűnt a 90-es években. Federer csak 27 éves, ha egészséges marad, akár 18-ig vagy 19-ig tornázhatja fel a rekordot.

Hihetetlen egyéniség, szerény, könnyedén teniszezik, olyan, mintha nem is erőlködne a pályán. A szervája rendkívül hatékony, a tenyerese gyilkos, a pörgetései is nagyszerűek. Remek atléta, minden adottsága megvan ehhez a játékhoz. A vasárnapi győzelmével a sportág ikonja lett.

El kell ismernem, hogy Roger a legnagyobb. Vannak, akik másképp gondolják, szerintük Rod Laver vagy éppen Rafael Nadal a legjobb, de egyikük sem nyert 15 GS-tornát, és biztos vagyok abban, hogy Roger nem fog ennyivel megállni.

Borg, Sampras, Federer és Laver (mti/epa)

Borg, Sampras, Federer és Laver (mti/epa)

Björn Borg, ötszörös wimbledoni bajnok

A véleményem szerint még legalább három évig csúcsformában játszhat, ha nem jön közbe valamilyen sérülés. Ez idő alatt bőven lesz alkalma további rekordok megdöntésére. Még mindig hihetetlen győzni akarás dolgozik benne, nagyon professzionális a hozzáállása. Kiegyensúlyozott játékos, mindig magas színvonalon játszik, jó pár emlékezetes fináléban fogjuk még látni.

John McEnroe, hétszeres Grand Slam-győztes

Roger a legtehetségesebb teniszező, akit valaha láttam – és sok mindenkit láttam. Laverhez is volt szerencsém, és számos nagy bajnokkal – Sampras, Boris Becker, Jimmy Connors, Borg – találkoztam a pályán.

Boris Becker, háromszoros wimbledoni bajnok

Mind a négy borításon nyert már Grand Slam-tornát, kétség sem férhet ahhoz, hogy ő minden idők legjobb teniszezője. Kiegyensúlyozott a játéka, nincsen gyenge pontja, és még jó néhány évig a legjobbakkal csatázhat.

Rod Laver, az egyedüli játékos, aki egy naptári évben mind a három GS-tornát megnyerte

Ha nem lépett volna színre Nadal, akkor már ő is megnyerte volna egy évben mind a négy nagy versenyt. Erre továbbra is megvan az esélye, a formaidőzítés nagyon fontos, és persze némi szerencse is kell hozzá.

Hogy ő volt-e minden idők legjobb teniszezője? Nem szeretem az ilyen kérdéseket. Nehéz összehasonlítani a különböző korszakokat. Az azonban biztos, hogy a jelen kiemelkedő képességű játékosa.

—-Federert dicsőíti a nemzetközi sportsajtó—-

Svájc
Neue Zürcher Zeitung:
„Vissza a trónra! Federer nem hagyta magát, tovább dolgozott, hitt magában és újra megtalálta a csúcsra vezető utat.”

Basler Zeitung:
„Federer minden korábbi játékosnál többet ért el a teniszben. Egy svájci fiatalember a világ legjobbja egy olyan sportágban, amelyet az egész világ művel és figyelemmel követ.”

Blick:
„Federer végleg a csúcsra ért. Mi jöhet még? Normális esetben ennél jobb már nem lehet, de Federer más. Ameddig csak tudja, meg kell tartania a csúcsformáját.”

Spanyolország
El País:
„Federer egy hihetetlen döntő után elfoglalta a világranglista őt megillető helyét. Wimbledonban a gigászok csatáját nyerte meg.”

El Mundo:
„Federer valóra váltotta az álmát: ő minden idők legjobb teniszezője.”

Marca:
„Az Úr Federert támogatta. A svájci visszavette Rafael Nadaltól a teniszvilág trónját.”

Franciaország
Le Parisien:
„Federer a sporttörténelem része lett.”

Libération:
„Roger Federer megtalálta a tenisz történelemkönyvébe vezető utat. A 28 éves svájci minden idők legnagyobb játékosa lett.”

Olaszország
La Repubblica:
„Federer a mítosz. A rekordok ura.”

Corriere della Serra:
„Federer sikersorozata végtelen.”

Corriere dello Sport:
„Wimbledon: Federer hatodszor. A svájci a történelem részévé vált.”

Svédország
Expressen:
„Federer a tökéletes sportember, aki örökké szerethető.”

Aftonbladet:
„Csak egy játékos lehet a legnagyobb. Pete Samprastól, Björn Borgon át, egészen Rod Laverig, teniszlegendák figyelték, ahogyan Federer történelmet írt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik