Élet-Stílus

Verhetetlen a Balaton

admin
admin

2009. 07. 03. 10:27

A pihenést tervezők háromnegyede belföldi nyaralásra készül. Az idén is a Balaton a leggyakoribb úti célja a magyaroknak. Külföldi célpontok esetében egyértelműen Horvátország a legfelkapottabb – derül ki a Forsense közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 37 százaléka tervez nyaralást az idén – ami nem tér el jelentősen az egy évvel korábban mért 34 százalékból. A nyaralók több mint fele a családjával utazik, harmaduk barátaival, 16 százalékuk kettesben a párjával, három százalékuk egyedül. A 35 év alattiak és a nettó 200 ezer forint feletti családi jövedelemmel rendelkezők 60 százaléka utazik, a diplomásoknál az arány megközelíti az 50 százalékot, illetve többen kelnek útra olyan családokban is, ahol 18 év alatti gyerek él a háztartásban.

A magyar Riviéra

A nyaralást tervezők háromnegyede Magyarországot, egynegyede külföldi célpontot jelölt meg utazása állomásaként. A tavaly is nyaralók nagyobb része preferálja idén a belföldi utazást, a 2008-ban utazóknak 32 százaléka nyaralt külföldön.

Idán is telt ház lesz a Balatonon (fotó: MTI)

Idén is telt ház lesz a Balatonon (fotó: MTI)

A belföldön nyaralók átlagosan nyolc napra utaznak el, 72 százalékuk mondta, hogy legfeljebb egy hetes utazást tervez, viszonylag jelentős a 10 napos (11 százalék), illetve a kéthetes utazást (9 százalék) tervezők aránya. A legkedveltebb úti cél a Balaton, a belföldön nyaralók fele tervezi nyaralását a „magyar tenger” partján, 7 százalék Hajdúszoboszlót választja.

Adria a favorit

Idén is Horvátország a legfelkapottabb külföldi célállomás
A külföldre utazók átlagosan kilenc napot készülnek külföldön tölteni, legtöbben egy hetes (34 százalék), illetve 10 napos (30 százalék) pihenést terveznek. A külföldi célpontok esetében egyértelműen Horvátország a favorit, a külföldi nyaralást tervezők 25 százaléka említette déli szomszédunkat.

(fotó: MTI)

Horvátországot is sokan választják (fotó: MTI)

A külföldi nyaralók több mint 10 százaléka mondta Olaszországot és Spanyolországot, más célországok említése minimális volt. A külhonba utazók 42 százaléka apartmanban fog megszállni, 27 százalékuk szállodában, valamivel kevesebb mint 20 százalékuk pedig magánszálláson, illetve kempingben.

Kevesebb pénzből

Az idén többen tervezik, hogy elutaznak, viszont nagyobb az aránya a belföldön kikapcsolódó nyaralóknak mint tavaly, s ezzel párhuzamosan csökkent az az összeg, amit az emberek nyaralásra akarnak vagy tudnak fordítani. Tavaly a kérdezettek relatív többsége 50-100 ezer forintot szánt nyaralásra, most nagyobb számban vannak azok akik 50 ezer forintnál kevesebből kívánják megoldani a pihenést. Jelentős változás tehát 2008-hoz képest, hogy az olcsó nyaralást tervezők aránya közel duplájára nőtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.