Élet-Stílus

Jóárasítják az új Windowst

Az új szoftver október 22-én kerül majd a nagyközönség elé. A hírek szerint az új operációs rendszer ára az eddigieknél alacsonyabb lesz.

A Windows Team Blog oldalán a szoftvercég végre pontos adatokkal állt elő, amelyek alapján felvázolható a Windows 7 összes készülő változatának pontos ára, illetve ezek egymáshoz és az előző generáció példányaihoz való viszonya. Jól látható, hogy a legnépszerűbbnek számító és a legnagyobb példányszámban elkelt Home Premium esetében 10-20 százalékos engedményre szánták el magukat, ebből azonban az Ultimate példányok sem maradnak ki.

Aki rendelkezik az előző két generáció egy legális példányával (Windows XP, illetve Vista), az nyilván az Upgrade változat mellett teszi majd le voksát, ez pedig a Home Premium, a Professional (a Business utódja) és az Ultimate verziók esetében 120, 200, illetve 220 dollár lesz (az első és az utolsó opciónál 40 dollárt engedtek a Vista eredeti árából). A telepítő a futtatást követően ellenőrzi a meglévő operációs rendszer hitelesítését, az új szoftvert pedig ugyanazon partícióra kell telepítenünk. XP használatakor teljes újratelepítésre van szükség (személyes állományainkat az Easy Transfer segítségével másolhatjuk át), míg a Vista esetében csak akkor kényszerülünk erre, ha olcsóbb változatra váltunk, például az Ultimate helyett Home Premium verziót szeretnénk használni.

Jóárasítják az új Windowst 1

Ami a dobozos példányokat illeti, itt a Home Premium 200, a Professional 300, az Ultimate pedig 320 dollár lesz – ez szintén 40, illetve 80 dolláros engedményt jelent a Vista eredeti áraihoz képest, a középső változat kivételével. Ezek jelentősége azonban nem túl nagy, hiszen a Windows teljes forgalmának alig 5 százalékát teszik ki a több számítógépen is használható dobozos verziók, a nagy többség az OEM-változatokat használja, illetve kizárólag új számítógép vásárlásakor szerez be egy-egy előre telepített példányt. Utóbbiak esetében akár ingyen is válthatunk, amennyiben július 1. és január 31. között ruházunk be egy új konfigurációra, bár a végső határidő a gyártótól is függ majd.

Az október 22-én, illetve 31-én (a magyar nyelvű dobozos változatok ez utóbbi kategóriába tartoznak) megjelenő operációs rendszer már ezen a héten előrendelhető lesz néhány országban. Az USA-ban például a Home Premium így mindössze 50 dollár lesz – ez Kanadában 65 dollár, az Egyesült Királyságban 50 font, Franciaországban és Németországban pedig 50 euró, Japánban pedig 7400 jen.

Európában az Internet Explorer tervezett hiánya miatt nem lesz lehetséges a Vistáról történő frissítés, így itt is teljes újratelepítésre lesz szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik