Élet-Stílus

A Firefox megelőzte az Explorert

A böngészők versenyében a Firefox 3 először előzte meg az Internet Explorer 7-es verzióját.

Németországban a Firefoxot már a felhasználók 40,2 százaléka használja. Ezzel szemben az Internet Explorer 7-es és 8-as változatát összesen csak az emberek 37,7 százaléka alkalmazza rendszeresen. Ez derült ki a Fittkau & Maaß hamburgi piackutató cég felméréséből.

A vállalat elemzői úgy vélték, hogy a Microsoft kilátásai meglehetősen rosszak, hiszen, amennyiben minden az eredeti tervek szerint alakul, akkor ősszel a Windows 7 böngésző nélkül jelenik meg. Ebben az esetben a Mozilla terméke további piaci részesedést hódíthat el az IE-től.

A Google Chrome jelenleg mindössze 1,1 százalékon áll, vagyis bebizonyosodott, hogy közel sem tudott olyan mértékben elterjedni, mint ahogy arra előzetesen a fejlesztők és sok elemző is számított. Mindez azt jelenti, hogy sem a Google Chrome, sem pedig az Internet Explorer 8 nem tudta megváltoztatni a webes piac összképét.

A Microsoft csak amiatt örülhet, hogy az Internet Explorer-verziók együttes piaci részesedése (49,6 százalék) még mindig nagyobb a Firefoxénál. Azonban a trónkövetelő havonta – igaz kismértékben, de – növelni tudja a felhasználói táborát, így ha őszre sem változik az összkép, a Firefox lesz a böngészőpiac egyeduralkodója.

A Fittkau & Maaß adatai alapján a Safari (3,1), az Opera (2,4) és a Chrome együttes piaci részesedése sem éri el a 7 százalékot. A piackutatók egyébként összesen több mint 120 000 internetezőt kérdeztek meg a böngészőhasználati szokásaikról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik