Élet-Stílus

Legálisan értékesítik a használt szoftvereket

Magyarországon hozzávetőleg 600-700 ezer olyan feleslegessé vált szoftver van, amely más cégeknél és intézményeknél még jogtisztán hasznosítható, ezt az üzleti lehetőséget szeretné kihasználni a májusban alakult Preo Hungary Kft.

A cég ügyvezetője, Arató Árpád elmondta: a jogtiszta és még tovább forgalmazható szoftvereket közvetlenül az eladó cégtől és egy stratégiai megállapodás keretében, a használt számítógépeket, hardvereket feldolgozó és értékesítő ergoTrade Hungary Kft.-től szerzik be, de megfelelő áron bárkitől vesznek használt jogtiszta programokat. Ezután a szoftver árának 30-50 százalékáért eladják azoknak a cégeknek, amelyeknek olcsóbb, de még jól használható programokra van szükségük.

Arató Árpád a szoftver-remarketinget a használt autók piacához hasonlította, és elmondása szerint teljesen jogtiszta, legális ügylet. Az újraértékesítés során rajtuk keresztül bárki eladhatja drága, például technológia- vagy verzióváltás, átszervezés, létszámleépítés miatt feleslegessé vált szoftverét, illetve beszerezhet kedvező áron friss vagy korábbi verziójú licenceket.

A használtszoftver-kereskedelem Európában már 10 éve létezik, jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő szoftveripari ágazat, a Preo német anyavállalata tavaly több mint 100 ezer szoftverlicencet forgalmazott. Az idén a magyar cég legalább 20 ezer darab szoftver beszerzését, illetve értékesítését tervezi, 2009-re 70-80 millió forint árbevétellel számolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik