Élet-Stílus

Mamutot sütöttek Csehországban

admin
admin

2009. 06. 08. 15:44

A 29 ezer éves, pleisztocén korú őskőkori konyhára az osztrák, szlovák, cseh hármas határ közelében bukkant Jiri A. Svoboda, a Brnói Egyetem Régészeti Intézetének igazgatója és csapata – írja a National Geographic Online. A régészek egy 120 centiméter széles (hús-)sütőgödör mellett egy nősténymamut és borja csontjait fedték fel.

Mamutcsontok a sütőgödör mellett

Mamutcsontok a sütőgödör mellett

Úgy tűnik, hogy a felső paleolitikumban Morvaország területén élt közösségek étrendjében nagyon nagy szerepet játszottak a mamutok – nyilatkozta Svoboda. Ha mamut nem akadt, minden bizonnyal a jégkori ragadozókat is megették: medvéket, sarki rókákat, rozsomákokat, éppúgy, ahogy a növényevőket, például a lovat vagy a szarvast is.

A húst gödrökben, betemetve sütötték, a szakemberek hevítő kövekre bukkantak a gödörben és annak környékén – tájékoztatott a szakember. Az őskori konyha központjában elhelyezkedő sütőgödör körül több főzőgödröt, számos kőeszköz, kések, fűrészek is találhatók, amelyekkel feltehetőleg a nagy testű ősállatokat dolgozták föl.

Gyima, a 40 ezer éves mamutbébi-múmia (MTI)

Gyima, a 40 ezer éves mamutbébi-múmia (MTI)

Hogy a vízi állatvilág mekkora részét képezte a táplálkozásnak, arról a tudósoknak nincsenek ismereteik, mindenesetre a maradványok közt a kutatók számos kagylóhéjra bukkantak, amelyek valószínűleg a lelőhely közeléből, a Dyje folyó medréből származtak. A héjak közül több felületén látszódnak vágásnyomok, míg mások vörös és fekete festékkel vannak kidekorálva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.