Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégére: Nyári scsí és bélszín pirog

Ezen a hétvégén az Arany Kaviár séfje kínál menüt az FN olvasóinak: Orosz julien; Nyári scsí leves és Batyus bélszín pirog.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Ezen a hétvégén Budapest egyik legjobb étterme, az orosz specialitásokat kínáló Arany Kaviár séfje, Szása főz. A desszertet kihagyja, viszont helyette egy izgalmas előételt és egy igazi oroszos idénylevest készít nekünk, amit pirogba rejtett királyi ínyencségekkel zár.

Orosz julien

Hozzávalók 4 főre

40 dkg gomba
2dl tejföl
12 dkg sajt (gauda jellegű)
2 db közepes vöröshagyma
2 cs. petrezselyem
só, bors – ízlés szerint
12 dkg jércemell
4 dkg vaj

Ezt az ételt többféle képen lehet elkészíteni az alapja leggyakrabban vadon termő gombákból áll. A gombákat megtisztítjuk és megmossuk majd kisebb kockára vágjuk. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztjuk és hozzátesszük a gombát, ha szeretnénk jércemellet vagy más hús esetleg halfélét hozzáadni akkor azt a gomba előtt tehetjük hozzá.

Mit főzzek a hétvégére: Nyári scsí és bélszín pirog 1

A lepirított gombát sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük majd a tűzről levéve hozzá keverjük a tejfölt és a reszelt sajtot. Az így elkészült ragunkat kis tűzálló edényekbe szedjük tetejét megszórjuk reszelt sajttal és sütőben 200 Celsius-fokon besütjük. Ha az edényeknek van füle akkor azt hűtsük le mielőtt asztalra adnánk.

Nyári scsí leves

Hozzávalók 4 főre

40 dkg csontos marhaszegy
50 dkg fejes káposzta
20 dkg sárgarépa
8 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
2 dl tejföl
1 evőkanál ecet
só, bors, cukor – ízlés szerint

A Scsí leveseket egész évben készítik, szezon szerint készülhet friss vagy savanyú káposztából is. Most, hogy itt az újkáposzta szezonja igazi ínyencfalat készíthető ebből a friss fejes zöldségből. A megtisztított vöröshagymát először félbe, majd csíkokra vágjuk és fazékban kevés olajon megfuttatjuk. Vízzel felengedjük és beletesszük a csontos marhaszegyet (érdemes a hentesnél akkora darabokra vágatni, hogy majd a tányérban jól elférjen) a megtisztított és karikára vágott sárgarépát szeletekre vágott fokhagymát, sót fekete őrölt borsot.

Mit főzzek a hétvégére: Nyári scsí és bélszín pirog 1

Mikor a hús már majdnem puhára főtt hozzá adjuk a nem túl hosszú csíkokra vágott káposztát és készre főzzük. (esetleg egy kevés cukrot tehetünk hozzá, hogy teltebb ízt kapjunk, de vigyázzunk nehogy édes legyen) A hús is és a káposzta is puhára főtt akkor tehetünk hozzá egy kevés ecetet. Tálaláskor friss apróra vágott petrezselyemmel és kaporral megszórjuk és tejföllel kínáljuk.

Batyus bélszín pirog

Hozzávalók 4 főre

60 dkg bélszínjava (elkészíthető pulykamellel vagy sertés szűzzel is)
20 dkg hízott libamáj (hízott kacsamáj, vagy hízott tyúkmáj is jó)
50 dkg boltban fagyasztva is kapható leveles tészta
Egy közepes fej vöröshagyma
Két csipet zsálya
1 dl olaj
1 db tojás
só, bors ízlés szerint

A pirognak ezerféle tölteléke is lehet, itt csak a képzeletünk szabhat határokat. Ennél a változatnál először a húst hártyáitól megtisztítjuk és megnézzük, hogy ne maradjanak benne kemény vagy inas részek. Mikor megbizonyosodtunk arról, hogy csak színhús maradt felvágjuk annyi darabra ahány adag ételt készítünk belőle. A húst sózzuk, borsozzuk és kevés olajon minden oldalán nagy hőfokon gyorsan elősütjük. Vigyázzunk, hogy a belseje nyers maradjon. Tisztított apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, és zsályával ízesítjük, vörösborral felöntjük és kiforraljuk.

Mit főzzek a hétvégére: Nyári scsí és bélszín pirog 1

A vajas tésztát körülbelül fél ceruza vastagságúra kinyújtjuk, akkora lapokra, hogy az adagra vágott húsunk kétszerese bőven elférjen rajta. Az így kapott tésztalevél egyik felére helyezzük a húst, ráteszünk egy szelet ceruzavastagságúra vágott nyers libamájat, majd a libamájra egy fél evőkanál vörösboros, zsályás vöröshagymát, majd a tészta másik felével betakarjuk, széleit jól egymáshoz nyomkodjuk, tetejét felvert tojással bekenjük és 210 fokon körülbelül 15 percig sütőben készre sütjük. Tálalhatjuk pirított erdei gombákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik