Élet-Stílus

Lazíts, ha tudsz!

A fokozott stressz, az egzisztenciális fenyegetettség és a kilátástalanság szorongást, labilitást, emésztőrendszeri panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz, de súlyos esetben öngyilkossághoz is vezethet.

A legnagyobb fenyegetettséget a tömeges munkanélküliségből és a szociális helyzet romlásából adódó, állandó szorongásos állapot jelenti. Ezek mentális és fizikai egészségünket veszélyeztetik, legészrevehetőbben a férfiaknál jelentkeznek. Sajnos a mentális tünetekkel orvoshoz fordulók szívesebben kapkodnának be pirulákat, ami az adott helyzetet csak tovább rontja.

Lazíts, ha tudsz! 1

Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy alternatív módszereket (mint a családfelállítás, pszichodrámacsoport, légzéstechnikai tanfolyamok, vezetési tanácsadás, playback-színház, wellness-programok, meditációk) választva oldják meg fizikai szinten is jelentkező mentális problémáikat.
„Saját tapasztalatom, hogy a válság miatt egyértelműen erősödtek a pszichoszomatikus problémák, és nőtt az ezekkel küzdő menedzserek száma. Leggyakoribb az általános idegességérzet, belső feszültséggel és akár testi tünetekkel, amikor a stressz hatással van a vérnyomásra, az alvásra, az étvágyra is” – mondja Kiss Andrea ügyvezető igazgató a BLC Tréning & Coaching Center Kft.-től. A pszichoszomatikus betegségek nem előzmény nélküliek, kialakulásukhoz, súlyosbodásukhoz idő és a tünetek rendszeres jelentkezése kell, amit egy jó coach a kezdeti jelekből felismer és eszköztárával diagnosztizál.

Szívbarát Munkahely pályázat

Ahogy a lazításhoz nyújtott ötletekből
is látható, a munkahelyi stressz csökkentéséhez nem az egyedüli
üdvözítő út, ha a cég a munkatársakat stresszkezelő tréningekre küldi.
Már egy néhány fős vállalkozás is megteheti, hogy növényekkel vagy
színes irodaszerekkel dobja fel a munka hangulatát, és esetleg engedi,
hogy bizonyos időszakokban halkan szóljon a zene munkavégzés közben.
Bármekkora is a cég, a kommunikáció nyitottsága, az egyértelmű
elvárások és a rugalmas munkaidő minden munkavállaló elégedettségét
növelik. A nagyméretű cégeknél pedig csak a kreativitás szab határt a
lehetőségeknek: nem egy hazai vállalatnál lehetőség van sportbérlet
vagy feszültségoldó masszázs igénybevételére, de elég sok helyen
biztosítják a dolgozóknak a komplex egészségügyi szűrés lehetőségét is.
Ilyen
és ehhez hasonló pozitív példákat keres a Szívbarát Munkahely-pályázat,
amelyre 2009. május 31-éig még bárki nevezheti saját munkahelyét. A
pályázatot három kategóriában hirdetik meg: kis-, közép- és
nagyvállalatok számára, hiszen a stresszes helyzetek és a szívbarát
lépések köre is igen eltérő lehet egy kis, néhány fős munkahely és egy
több ezer főt foglalkoztató cég esetében. Idén a korábbi évekhez
hasonlóan ismét van különdíj, amellyel a legaktívabb munkahelyeket
díjazzák.

Figyeld a jeleket!
A szakember felelőssége nagy. Szakmai felkészültségre, fókuszált figyelemre, pontos diagnózis felállítására van szükségünk, és nagy körültekintéssel kell döntenünk a továbblépésről is. Ha a coaching módszertana, eszköztára elégséges a megoldáshoz, akkor tovább dolgozhatunk, de ha a tünetek minősége, mennyisége betegséget körvonalaz, akkor pszichológust, pszichiátert, egyéb szakorvost kell segítségül hívni. „Nekem négy év alatt három öngyilkosságot sikerült megelőznöm, és olyan ügyfelem is volt, aki pszichiátriai kezelésre szorult – meséli Kiss Andrea. – Ilyenkor fontos, hogy a coach szem előtt tartsa, hogy emberekkel dolgozik, és pozitív változásra szerződik.” Ráadásul, ha a coach átsiklik olyan tünetek felett, amelyeket észre kellene vennie, akkor a probléma súlyosbodása mellett ügyfelének is árt. Ha jó a diagnózisa, de nem megfelelő a közlése, sérülhet a támogatott személy önbizalma, személyisége. Hitelesség nélkül pedig a folyamat sikere kerül veszélybe. Kiss Andrea szerint éppen ezért szabad csak felkészülten „praktizálni”, mert a coach úgy okozhatja a legnagyobb bajt, ha nem megfelelő irányba indulva saját maga próbál dolgozni egy betegségszintű tünetegyüttessel.

Reneszánsz embertelenség
A hírekből mindenki a válságról hall. A gyerekek is megérzik, még akkor is, ha a szülők nem avatják be őket. De ha egy kicsit sikerül változtatni felfogásunkon, és nem a fogyasztás, az anyagi gyarapodás lesz az egyik legfontosabb területe az életünknek, akkor pozitív irányt is kaphat a felnövekvő nemzedék értékrendje. Sokan tapasztalják már, hogy bajban megnőnek a jóisten esélyei, összefognak a családok, a barátok. Városi legendaként azt is rebesgetik már, hogy a válóperek száma csökken, a párt keresők száma pedig növekvő tendenciát mutat. Így talán a szingli életmódot sokan váltják majd társasra – és nem csak a lakás rezsije miatt. A külső világrend iránti bizalom megrendülésével egy időben megerősödnek a személyes kapcsolatok is. Az egészséges ember válság idején néhány illúzióval tartja fenn kiegyensúlyozottságát. Ennek értelmében a jövőtől elvárjuk, hogy egyre jobb és jobb legyen, életünk az idő előrehaladtával folyamatosan fejlődjön. „Ebbe a képbe nem nagyon fér bele a visszafejlődés gondolata – mondja Soltész Krisztina pszichológus –, így sokan jelentkeznek pszichológusnál szorongásos zavarokkal, életvezetési vagy csökkent önértékelésből adódó problémákkal, illetve hangulatingadozásokkal.”

Mivel a jelenlegi válság világméretű, és senki nem tudja kézben tartani, az emberek egy részéből gyorsan előtör a bizonytalanság, és a fenti illúziók sokaknál hirtelen szertefoszlanak. Egy depressziós embernek ilyen illúziói nincsenek, ezért reálisabban látja az életet. Akik nagyobb teher alatt vannak, bizonytalanok abban, hogyan tudják fenntartani eddigi életszínvonalukat, akik pedig elvesztették munkájukat, jövőjük, megélhetésük, családjuk fenntartása miatt szoronganak. „A legtöbb ember reagálásában van egyfajta tehetetlenség is, mert még nem készségszintű, hogy ha probléma van, akkor magamat húzom ki a bajból, és nem az államtól, a felsőbb hatalomtól várom a segítséget – meséli a magyar jellegzetességeket a pszichológus. – Egyesek hajlamosak projekcióra, ellenségképzésre is annak érdekében, hogy valakire ráfoghassák, ők minden baj okozói, így teret nyer a rasszizmus. De ha nagy tömegek kerülnek olyan helyzetbe, ahol már nincs sok vesztenivalójuk, még a nyílt erőszak és az agresszió is megnövekedhet.”

Mégis lehet bármekkora a baj, és bármilyen rossz egy adott szituáció, annyi bizonyos, hogy teljesen egyedül, barátok, társak, szeretet és türelem nélkül nagyon nehéz túlélni. Semmilyen helyzetben nem szabad elfelejtenünk, hogy nem a körülmények rabjai vagyunk! Életünket saját döntéseink és választásaink teszik olyanná, amilyen. Az pedig csak nézőpont kérdése, hogy az így kialakult helyzet jó vagy rossz valaki számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik