Élet-Stílus

Egymilliárd dolláros büntetést kaphat az Intel

Hírek szerint az EU versenyhatósága el fogja marasztalni az Intelt, mivel a vállalat lefizette a számítógépgyártókat, hogy rontsa az AMD üzletét. Rekordbírság várható.

Az Európai Bizottság szerdán fog dönteni a bírságról, és kötelezni fogják a céget, hogy változtasson üzleti módszerén, amivel az EU szerint alapjaiban sérti a verseny. A források arról nem számoltak be, hogy mekkora lehet a büntetés, de az eddigi legnagyobb bírságot 2004-ben a Microsoftra szabta ki az EU, mely 497 millió euróra rúgott. Szakértők szerint az Intel most rekordméretű, egymilliárd eurós bírságra számíthat. Bár ez az összeg nem rengetné meg a vállalatot, talán elég nagy lehet ahhoz, hogy változtasson a jelek szerint tisztességtelen üzletpolitikáján.

A Bizottság szerint az Intel két módon is kihasználta a processzorpiacon meglévő piaci fölényét. Az egyik vádpont szerint a cég árengedményt adott a gyártóknak, amennyiben csökkentik termékportfoliójukban az AMD chipekkel szerelt gépek súlyát. Például, a NEC laptopjainak csak 20 százaléka épülhetett a kisebbik processzorgyártó termékeire, de a Dell, és a Lenovo egyáltalán nem használhatott AMD-t. A HP-nál az arány 95 százalék volt. Az EB várhatóan egy adott időponttól fogva betiltja az engedményeket.

A másik szabálytalanság, hogy az Intel fizetett a PC-gyártóknak az AMD-s termékek késleltetett megjelenéséért, illetve meg nem jelentetéséért. A vádak szerint a tevékenység nyolc évre visszamenőleg zajlott. Sem az Európai Bizottság sem az Intel nem kommentálta az értesüléseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik