Élet-Stílus

A neten is fertőz a sertésinfluenza

A károkozó programok fejlesztői gyorsan reagálnak a lehetőségekre, a sertésinfluenza (vagy újinfluenza-vírus) kiváltotta online érdeklődés alkalmas sok „nem kívánt küldemény” eljuttatására.

A amerikai Sunbelt Software kémprogram toplistájának alakulása az elmúlt évek során jól visszatükrözte az internetezők szokásainak megváltozását: így például a felnőtt tartalmú videók terjedésével kerültek egyre feljebb a magukat lejátszáshoz szükséges kodekként feltüntető kártevők, de ugyanígy futottak be gyors karriert az ál-antivírusok is.

Pókerarcok

Úgy tűnik, hogy a károkozó programok fejlesztői reagálnak az internetezési szokások, illetve a legkeresettebb oldalak változásaira, ebben a hónapban például egy néhány hónapja még csak a „futottak még” kategóriába tartozó kártevő került az élre: a Trojan-Spy.Win32.Zbot elsősorban hitelkártya adatokra vadászik főleg az online fogadóportálokon, illetve a hazánkban is az utóbbi időkben hirtelen népszerűvé vált online pókeroldalakon.

A második helyen a kéretlen reklámprogramokat Virtumonde alkalmazás áll, míg a dobogó harmadik fokán a Downadup/Conficker féreg található. A negyedik helyre a fertőzött honlapok óriási számának, és lebonyolított forgalmának köszönhetően a Trojan.JS.Obfuscated kártevők állnak, míg az ötödik helyre a hamis biztonsági riasztásokat adó Trojan.FakeAlert került.

A hatodik helyen a sokáig listavezető, magát videók lejátszásához feltüntető kodekként bemutató Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec áll, a hetedik helyre pedig azok a kártevők kerültek, amelyeknek közös jellemzője, hogy az autorun.inf alkalmazás létrehozásával automatikusan települnek – így például egy fertőzött pendrive gyökérkönyvtárában megbújva valamennyi PC-t megfertőzik, amelyekre felcsatlakoztatták őket. A nyolcadik helyen a Trojan.DNSChanger, míg a kilencedik helyen, a károkozók legújabb csoportja, az alvilágban divatos Morphine titkosítást alkalmazó trójaiak állnak. Április során még az Antivirus.360 ál-vírusirtónak sikerült felkapaszkodnia a legtöbb fertőzést okozó kártevők toplistájára.

Sertésinfluenza

Az új típusú influenza nem csupán az emberi szervezetre bizonyult károsnak. Az internetes keresőmotorok révén nagyon sokan szerettek volna információhoz jutni, ezt használták ki élelmes kémprogram-fejlesztők, akik olyan hamis oldalakat hoztak létre, amelyek a vírussal és a járvánnyal, továbbá a védekezés lehetőségeivel foglalkozott. Csakhogy az oldal letöltése közben a Windows biztonsági riasztására megtévesztésig hasonlító figyelmeztető üzenet jelent meg a felhasználók képernyőjén, amely szerint a számítógép vírusokkal fertőzött és azonnali szkennelést javasolt, amelyhez természetesen megfelelő vírusirtó alkalmazást is ajánlott a kéretlen reklámablak.

Vigyázz fertőz! (sunbelt.com)

Vigyázz fertőző! (sunbelt.com)

A gyanútlan szörfölők által letöltött ál-antivírus pedig mondani sem kell, számos veszélyes fertőzést talált a gép merevlemezén. „A bűnözők nagyon jól ki tudják használni, hogy a sertésinfluenza az interneten is egy vadonatúj jelenség, épp ezért a Google nem tudja még hatékonyan rangsorolni a róla szóló oldalakat. Míg egy évek óta népszerű keresőszóra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik