Élet-Stílus

Vasárnapi programajánló

Programajánló vasárnapra. A kérdés a szokásos: menjek vagy maradjak?

menjek…


vasárnap, április 26.

Vasárnap menjünk a Gödörbe például, ahol Datolya Party lesz. Az elnevezés a Menedék Egyesület „Bevándorló Budapest” című programját takarja, ahol a Budapesten élő török, arab, perzsa népek kultúrájával ismerkedhetünk meg. Lesznek kézműves programok a kisebbeknek, táncbemutató és tánctanítás a nagyobbaknak, filmvetítés, beszélgetés a felnőtteknek. Közben ki lehet próbálni a vízipipasarkot, lehet enni kebabot és baklavát és hozzá török kávét vagy teát inni. No meg természetesen koncertek: fellép a Türkiz, az osztrák Südbahnhof, a Chalaban Trio. Nem szorosan ehhez kapcsolódva, de délután négykor a Makám zenél a gyerekeknek.

Chalaban Trio

Chalaban Trio

Amióta megnyílt a Zöld Pardon, vasárnap sincs üresjárat a koncertek terén. Most például a Heaven Street Seven lép fel. A zenekar valahol félúton van a honi underground és a mainstream, vagy a brit gitárpop és az alternatív zene között. Olyan szövegvilágbeli és zenei védjegyeket tett le, amelyek 2000 óta mind a közvéleményben, mind a médiában megkerülhetetlen sarokponttá tették a zenekart. Pont olyan együttes, amelyiknek a koncertjével bármelyik hetet nyugodt szívvel elbúcsúztathatjuk.

HS7

HS7

moziba …

A felolvasó

Az Oscart és számos más díjat elnyert film a második világháború utáni Németországba kalauzol, ahol egy tinédzser fiú és egy nála kétszer idősebb nő szenvedélyes szerelmét követhetjük végig. A fiú az Odüsszeiából és a Huckleberry Finnből olvas fel a nőnek, és eközben egyre mélyebbre merülnek a testi gyönyör világába is. Egyszer csak a nő eltűnik és csak sokkal később bukkan fel, a náci háborús bűnösök perének tárgyalásán. A felolvasó az igazság, küzdelem, és a megbékélés története, mely azt mutatja be, hogyan tud egyik generáció megbirkózni egy másik bűneivel.

Vasárnapi programajánló 3

Középkori Minifesztivál Diósgyőrben

Szeptember végéig minden vasárnap délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor a szokásos csoportos tárlatvezetésen túl bekapcsolódhatunk egy exkluzív, középkori hangulatú vártúrába is. A diósgyőri vár történetét játékos formában ismerik meg a résztvevők: kosztümös animátorok segítségével bejárják a vár izgalmas helyszíneit, találkozhatnak Nagy Lajos királlyal, lovagjaival és udvarnépével.

Vasárnapi programajánló 3

maradjak…

… tévézni

vasárnap, április 26.
Duna Tv, 21.00

Menyasszonyok

Pantelis Vulgaris műve poétikus film a huszadik század húszas évek Görögországáról, ugyanakkor hiteles történelmi és életrajzi dokumentumokra épül. 700 gyönyörű fiatal szűz leány, mennyasszonyként indul el hazájából – Görögországból, Törökországból, Oroszországból – hajóval Amerikába, hogy megtalálja párját. Ők az úgynevezett “postán rendelt feleségek”. A háttérben a húszas évek Kis-Ázsiája, ahol dúl a görög-török háború, s nyomában a rettentő szegénység. A férfiak vagy a háborúban, vagy a századelőn még kivándoroltak Amerikába szerencsét próbálni.

Vasárnapi programajánló 3

Ezek az egytől-egyig ártatlan szépségek abban a reményben szállnak hajóra, s húsz napon át álmaikban, reményeikben élnek, hisznek, hogy majd az új világban megtalálják a várva várt boldogságot. Ugyanerre a hajóra száll fel Norman Harris, amerikai fotográfus és újságíró, akit megbabonáz, ugyanakkor elszomorít e 700 ázsiai nő sorsa. Niki, egy görög kis faluból, Szamothráki tenger közeli falvából száll hajóra, hogy Chicagóban hozzámenjen egy görög tengerészhez, Prodromoshoz. Norman és Niki ugyanazon a hajón utaznak. A fotós az első osztályon, Niki a harmadosztályon, 700 menyasszonnyal együtt. A hajóút során egymásba szeretnek, de különböző társadalmi réteghez és kultúrához tartoznak, mely nem engedheti, hogy együtt álmodozzanak a jövőről, s a beteljesületlen nagy álmok országáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik