Élet-Stílus

Csimpánzok költöznek Magyarországra

Európai állatkertekben méltatlan körülmények között élő csimpánzokkal népesítik be a Veszprémi Állatkert új majomházát. A fokozottan védett faj beszerzéséhez a zöldtárca segítségére is szükség van.

A környezetvédelmi tárca minden segítséget megad annak érdekében, hogy a veszprémi Csimpánzvilág fantázianevű létesítménybe minél hamarabb fogságban szaporodott, egészséges, a nagyközönséghez hozzászokott majmok kerülhessenek. Számos olyan csimpánz él Európa állatkertjeiben, amelyek megfelelő elhelyezése nem megoldott, így a veszprémi „átköltözés” valóban pozitív változást hozna életükbe, hiszen a jelenleginél sokkal jobb körülmények közé kerülhetnének – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

Május 7-én nyit a veszprémi Csimpánzvilág (forrás: Veszprémi Állatkert)

Május 7-én nyit a veszprémi Csimpánzvilág (forrás: Veszprémi Állatkert)

A tárca tíz olyan csimpánzt talált Európában, amelyek a veszélyeztetett vadon élő állatok és növények nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény előírásainak megfelelően az országba behozhatók. Az Európai Állatkertek Szövetségének (EAZA) cserelistáján ezen a héten 8 csimpánznak is keresnek új helyet: nürnbergben egy szülőpár és kölyke, míg a chester-i állatkertben egy ötfős nősténycsapat vár jobb körülményekre.

A külföldieken túl itt Magyarországon is van két olyan állat, amelyek tartási körülményei nem felelnek meg az előírásoknak, ezért az illetékes hatóság meg is tiltotta, hogy azokat a látogatóknak bemutassák. Ez a pécsi állatkert két csimpánza, egy hím és egy nőstény, akiknek Pécsett anyagi okokból nem tudnak megfelelő ellátást biztosítani.

Joe és Liza Pécsről (forrás: KvVM)

Joe és Liza Pécsről (forrás: KvVM)

A környezetvédelmi tárca hozzájárulásán kívül a csimpánzok áthelyezéséhez az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) illetékeseinek engedélyére van még szükség. Szerdán a tárca illetékes osztálya tárgyalt az EAZA csimpánzprogramjának, illetve emberszabású majmokkal foglalkozó szakértői csoportjának vezetőivel, akik ugyancsak teljes támogatásukról biztosították a projektet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik