Élet-Stílus

Betiltották a párizsi Bodies-kiállítást

Szeméremsértőnek nevezte és betiltotta a preparált emberi testeket felvonultató Our Body című kiállítást egy párizsi bíró.

Az ítélet egy új törvény alapján született, amely azt szabályozza, hogy miként lehet bemutatni a holttesteket. A döntés arra késztetheti az összes francia múzeumot, hogy eltávolítsák kiállításaikról az emberi testeket és csontvázakat.

A tárlat több megnyúzott tetem segítségével mutatja be, hogyan működnek a különböző szervek. A testek konzerválásáról egy hosszadalmas eljárás, az úgynevezett plasztifikálás gondoskodik, amelynek során a testnedveket kivonják, majd folyékony szilikonnal töltik fel tetemeket. A Testek című kiállításnak számtalan verziója járja a világot, eddig mintegy 30 millió ember látta a furcsa tárlatot.

Francia emberi jogi csoportok ellenezték a kiállítást arra hivatkozva, hogy a névtelen holttestek kivégzett kínai áldozatoktól származhatnak. Két csoport a bírósághoz fordult, beadványukra hozta meg kedden Louis-Marie Raingeard az ítéletét, amely szerint a kiállítás az emberi test lealacsonyítását jelenti.

„A törvény szerint a holttesteknek a temetőben a helyük” – mutatott rá a bíró, aki napi 20 ezer eurós (5,9 millió forintos) bírsággal sújtja a szervezőket minden egyes további nyitvatartási napért. A testeket át kell adniuk a hatóságoknak – e téren minden nap késedelem a szervezőknek 50 ezer eurós (14,9 millió forintos) pénzbüntetést jelent.

„Megdöbbentettek a fejlemények” – mondta Pascal Bernardin francia szervező, aki fellebbezni kíván az ítélet ellen.

Másutt is „ügy” lett a kiállításból, New Yorkban például a látogatók visszakapták a belépőjegy árát, miután a szervezők közel két év után bevallották, hogy nem tudják hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy a preparált porhüvelyek nem megkínzott kínaiak holttestei. Budapesten tavaly május 24-től december 31-ig volt látható a Bodies.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik