Élet-Stílus

Újabb támogatás az energiára

Három kormányrendelet szabályozza az energianövények támogatását. A legkisebb támogatható egység egy hektár, az igényléseket május 15-ig lehet leadni.

A fásszárú energianövény ültetvények – a köznyelvben energiaerdő – legkisebb támogatható táblamérete egy hektár. A telepítési támogatás nem változott, hektáronként akác esetén 160 ezer, más fásszárú növénynél pedig 200 ezer forint. Az idén április 15. és május 15. között lehet benyújtani a támogatási kérelmet, a jövő évtől viszont november 1. és a rá következő január 15. közötti időszak lesz a beadás ideje.

Az évelő lágyszárú energianövények telepítésénél is egyhektáros tábla a támogatás legkisebb egysége, és a kérelmeket ugyanakkor lehet beadni, mint a fásszárú növényekre. A támogatás összege nem változott, energiafűnél 75 ezer, míg energianádnál, elefántfűnél és japán díszfűnél 250 ezer forint hektáronként.

(MTI)

(MTI)

A Magyar Közlönyben megjelent harmadik rendelet teljesen új, ez minkét energetikai növénycsoport kiegészítő támogatását tartalmazza: a támogatás mértékénél a rendelet utal az ide vonatkozó EK tanácsi rendeletre, amelyben hektáronként 45 euró támogatás szerepel. A támogatást igénylő – a reprezentatív hozammal számolt – biomassza mennyiséget köteles átadni elismert piaci szereplőnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik