Élet-Stílus

Nem hozott mérget a Tisza

A Tisza nagy vízhozama miatt a romániai Visó folyóból csütörtökön elindult nehézfém-szennyezés olyan mértékben felhígult, hogy a magyar határhoz érkező vízben a cink-, a réz- és a vastartalom már nem haladja meg a határértékeket.

A vízügyi szakemberek szombat reggelig még fokozottan figyelik a folyó vízminőségét, ha nem mutatnak ki szennyezést, akkor ezt követően megszüntetik a másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget.

A romániai Borsabánya közelében, Toroioaga bányánál csütörtök reggel kihasadt egy 40 centiméter átmérőjű, bányavizeket szállító nyomócső, és tisztítatlan, nehézfémtartalmú bányavizek kerültek előbb a Csiszla patakba, majd a Visóba, a Tisza mellékfolyójába. A szennyezés tovaterjedésének megakadályozása érdekében a román hatóságok elrendelték a vezeték azonnali helyreállítását. A szennyezést nem zagytározó sérülése okozta, a Visó Moisei-Bistra közötti szakaszán halpusztulást nem észleltek – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

(MTI)

(MTI)

A magyar hatóságok II. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, a vízügyi szakemberek kétóránként vesznek mintát a Tiszabecsi határszelvényben. A szennyezéssel érintett víz péntek dél körül, kora délután érkezhetett volna meg hazánkba, a Tisza nagy vízhozama miatt azonban a nehézfém-szennyezés felhígult, az eddig vett vízmintákban a cink, a réz és a vas mennyisége nem haladja meg a határértéket.

A vízügyi igazgatóság munkatársai továbbra is folyamatosan figyelik a folyót, a mintavételezést kétóránként megismétlik. Amennyiben holnap reggelig sem mutatható ki nehézfém-szennyezés a folyóban, megszüntetik a másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik