Élet-Stílus

Kalandozás a keresztnevek között

Ketten írták, és 15 év munkája fekszik benne: a most megjelent Keresztnevek enciklopédiája, Fercsik Erzsébet és Raátz Judit műve izgalmas kalandot kínál a magyar keresztnevek világában.

Úgy, hogy egyszerre ismeretterjesztő és szakmailag is korrekt munka, ami tudjuk, nem is olyan könnyű feladat. A vaskos kötet, amint arra a kolofon is figyelmeztet, több tudományterületet felölelve sokoldalúan tájékoztat a száz-száz leggyakoribb magyar női és férfinévről.

A szerdai bemutatón is elhangzott: tájékozódhatunk a nevek kialakulásáról, fajtáiról, hogyan alakult ki a családnevek és a keresztnevek együttese. Olvashatunk a magyar keresztnévkincs eredetéről és a névadás korábbi szokásairól, valamint napjaink névadási gyakorlatának szabályozásáról. (Például hogy egykoron a K.u.K. időkben azért kaphattak férfiak női nevet, hogy ne vigyék el katonának. S állítólag – mesélte el valaki a közönségből – Juhász Jácint színész, már a 20. században is így úszta meg.)
A közönség búvárkodással kezdte

A közönség búvárkodással kezdte

A könyv szócikkeinek felépítése: a név eredete, védőszentjei, névnapja, gyakorisága, becézése, rokon nevei, női, illetve férfi párja, idegen nyelvi megfelelői. Külön pontokba szedve találunk adatokat a név családnévi használatáról, híres viselőiről, irodalmi és képzőművészeti alkotásban való előfordulásáról. A szócikk további részei azt ismertetik, hogyan jelenik meg a név földrajzi nevekben, milyen népszokásokkal áll kapcsolatban, milyen szólásokban, közmondásokban szerepel, illetve miként fordul elő névcsúfolókban. Végül a név köznévként való megjelenéséről
tájékozódhatunk.

Újdonság, hogy a szöveges leírást sok esetben névfák egészítik ki, kétféle módon: az egyik szemlélteti a név kialakulásának fő lépéseit és rokon neveit, a másik pedig a név és beceneveinek kapcsolatát ábrázolja.

A kötetet névnaptár, statisztika és teljes körű névmutató zárja, mely tartalmazza a keresztneveket, a becézőket, az idegen nyelvi és a történeti névalakokat is.
Fercsik Erzsébet és Raátz Judit

Fercsik Erzsébet és Raátz Judit

A szerzők az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai. Egyik szakterületük a névkutatás, ezen belül elsősorban a személynevek vizsgálata. Több hasonló tárgyú tudományos és
ismeretterjesztő mű alkotói.

A Keresztnevek enciklopédiáját mindazoknak ajánljuk, akik kíváncsiak a keresztnevek több évszázados világára, és szeretnék alaposan megismerni a női és férfinevek mögött
meghúzódó gazdag kulturális örökséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik