Élet-Stílus

A mobil lesz Afrika bankkártyája

Egy dél-afrikai mobiloperátor olyan szolgáltatást indított, amely banki tranzakciók lebonyolításához segíti a pénzintézeti számla nélküli afrikaiakat.

Rengeteg embernek van mobilja Afrikában, miközben alig egy párnak van bankszámlája. Beninben például a lakosság 18 százaléka rendelkezik mobillal, miközben bankszámlával alig 1 százalékuk.

A huszonegy országban induló új szolgáltatás segítségével ezután közel 80 millió embert érnek el banki szolgáltatásokkal. Az MTN mobil pénzszolgáltatása alkalmas átutalásra, mobilos fizetésre, számlaegyenleg-lekérdezésre és azonnali vásárlásra is. Fontos megjegyezni, hogy ez a legnagyobb értékű mobilbanki szolgáltatásra kötött szerződés, értéke 9,7 millió dollár. A szolgáltatáshoz kapcsolódó felmérés szerint mintegy 5 milliárd dolláros forgalom fog évente realizálódni mobilokon keresztül.

A világon jelenleg több mint egymilliárd ember nem fér hozzá banki szolgáltatáshoz.

A szolgáltatás regisztrációja ingyenes, a tranzakciókért minimális összeget számítanak fel. A rendszer egy SIM kártya alapú kisalkalmazás, aminek használata egy ATM-es pénzfelvét biztonságával egyenlő.

A mobil lesz Afrika bankkártyája 1

Egy hasonló megoldás Kenyában is kimagasló eredményeket produkált, ahol 25 ezer emberre jut egy bank. Az ott működő M-Pesa mobilbankba néhány hónap alatt 5 millió regisztrált került. A rendszerben, aki bejelentkezett, letétbe helyezheti pénzét egy M-Pesa-ügynöknél, majd küld egy sms-t, hogy kinek és mennyit szeretne fizetni, majd a másik oldalon az illető felveszi a pénzt egy másik ügynöktől. Használják számlafizetésre, és néhány boltban már elfogadják alternatív fizetési módként is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik