Élet-Stílus

Gyógyítható az USB-vírus

admin
admin

2009. 03. 12. 14:54

Ingyenes, és mindenki számára hozzáférhető ellenszert tettek közzé, amellyel megelőzhető az USB-s eszközökről is terjedni képes vírusok – például a hírhedt Conficker – fertőzése.

A Conficker a közelmúlt vírussztárja. A tavaly novemberben felfedezett vírus a Windows egyik védelmi hiányosságát használja ki. A technika tulajdonképpen meglehetősen egyszerű. Az USB-eszköz behelyezésekor a Windows az eszközön található Autorun.inf fájlt ellenőrzi annak érdekében, hogy tudja, milyen akciót kell végrehajtania (pl. egy program azonnali futtatása). A vírusok ezt a fájlt írják át úgy, hogy az USB eszközök csatlakoztatásakor maga a fertőző komponens aktiválódjon.

A Conficker a számítógépre települve újabb kártevőket tölt le a netről, például a leütéseket megjegyző banki adatokat gyűjtő programokat vagy spamküldő szoftvereket, de a fertőzött gépekkel akár egy összehangolt és honlapok elérését ellehetetlenítő támadást is indíthatnak a program alkotói, akikre egyébként 60 millió forintos vérdíjat tűzött ki a Microsoft.

Az ingyenesen, mindenki számára elérhető „USB vakcinát” a Panda Security dolgozta ki, amellyel az „USB-n keresztül fertőző” (valójában az USB-s eszközök csatlakoztatásakor aktiválódó) vírusok hatástalaníthatók. A vakcina innen érhető el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.