Élet-Stílus

Világszínvonalú felvétellel tért vissza a Swetter

Húsz év kihagyás után újra beindulni látszik az egykor miskolci Swetter együttes. Március 15-én, a Duna Tv-n bemutatják az itthon egyedülálló, 14 kamerás koncertfelvételüket, és várhatóan újra több hangversenyt is ad a Ki mit tud-döntős „népi-metál” csapat.

A Magyar Televízió már tavaly műsorra tűzte annak a 2007-es diósgyőri várban megtartott néptáncosokkal, tűzzsonglőrökkel kiegészített koncertnek a felvételét, amely a Swetter visszatérését jelentette. Ma világzenének mondanánk a zenekar stílusát, amely 1988-ban országosan is ismertté tette az együttest, akkoriban persze ez a kategória még nem is létezett. Autentikus magyar népdalokat vettek alapul, és fordították át rockzenévé. Volt azért némi előzménye a népzene és a rockzene ötvözésének – többek között Szörényi Levente, a Kormorán, a Gépfolklór munkássága -, de hogy az eredeti népzenét ilyen hűen fordítanák át a rock nyelvére, az először a Swetterre volt jellemző – avat be a kulisszatitkokba Udvardi-Lakos Márton, a zenekar dobosa.

A ’80-as évek elején a Swetter egy átlagos, pop-rockos, könnyen fogyasztható zenét játszó miskolci zenekar volt. Ekkor került a képbe Farkas Bálint „bandagazda”, aki nem hangszeresként működött közre, hanem inkább különböző színpadi performanszokkal, valamint szervezéssel segítette az együttest. Az egyik próbára magával hozott egy autentikus népzenei korongot, és az az ötlete támadt, hogy próbáljuk meg az ott hallható dalokat a rockzene hangszerein eljátszani – emlékszik vissza Udvardi. Tehát, mondjuk, amit a koboz játszott, azt a szólógitáron, a bőgőt basszusgitáron és így tovább. Az ének maradt meg egyedül eredeti népdalként.

„Eleinte csóváltuk a fejünket, hogy mi lesz ebből a fából vaskarikából. Elkezdtünk egy-egy ilyet játszani a koncerteken a normál repertoár mellett, és azt láttuk, hogy nagy sikere volt e feldolgozásoknak. Így aztán egyre inkább kicserélődtek a régi számok ezekre. Így született a népi metál” – mondja a dobos a kezdetekről. Ezt a kettősséget megjelenítették a külsőségekben is: alul parasztgatyában voltak népi, felül bőrökben metál.

1989-ben

1989-ben

1988-ban jelentkeztek a Ki mit tud-ra, ami akkoriban még jóformán az egyetlen országos megmérettetési lehetőség volt egy vidéki csapatnak. Ott egyenesen a döntőig jutottak, ahol végül – pop-rock kategóriában! – egy dixieland zenekar nyert. A Ki mit tud országos ismertséget hozott nekik, a döntő viszont csalódást. Volt egy „járulékos hozam” is: itt találkoztak a későbbi énekessel, az akkor még más együttes frontembereként feltűnt Szebeni Jánossal. Az 1988-89-es évet már vele turnézták végig, eljutottak külföldre is.

„Aztán hirtelen elfogyott a levegő körülöttünk. Jött a rendszerváltás, politikát akartak csinálni a zenénkből, meg valahogy nem jött össze a dolog. A hanglemezgyár gyakorlatilag a tudtunk nélkül megjelentetett egy kislemezt is, amiről Boros Lajosék még csak nem is értesítettek bennünket. Úgy látta meg az öcsém véletlenül a lemezboltban, és vettük meg saját pénzen, a saját lemezünket. Elkezdődött a zenekar erodálódása. Sokat vitatkoztunk, végül abba is hagytuk az egészet” – eleveníti fel a kudarcokat Udvardi.

Úgy tűnt már mindenki elfelejtette a zenekart, amikor is, 2007-ben elkezdődött a “Húsz évvel később… projekt”. Kázsmér Kálmán basszusgitáros, ma televíziós rendező, kapcsolatait felhasználva egészen egyedülálló tévés produkciót hozott össze a koncertről. A Megasztár fénytechnikájával bevilágították a diósgyőri várat, 14 kamerával vették fel a koncertet, ahol az Avas Néptáncegyüttes és a Lángoló Leguánok tűzzsonglőr csoport színesítette a műsort. A lényeg persze ezúttal is a zene volt: két új taggal kiegészülve az eredeti felállásban nyomták a Basa Pista balladáját, és a Hidegen fújnak a szeleket. Két évtized után korszerűbben, ám pontosan ugyanolyan aktualitással szólaltak meg a népdalok (amelyek, most is kiderült: kortalanok).

2007-ben

2007-ben

Az egykori miskolci fiatalok közül már senki nem él az Acélvárosban. A gitáros, Heffner Attila a badacsonyi hegyekben táltos, az énekesnő, Pásztor Zsuzsa tanárnő, Szebeni János színész, menedzser, a dobos, Udvardi-Lakos programszervező-menedzser, a basszusgitáros Kázsmér pedig rendező lett. Most újra – Udvardi szerint „hogy őrizzék a lángot”, Kázsmér szerint, hogy a” díszmagyarkodók, díszárpádsávozók idején emlékeztessenek arra mi az igazi nemzeti kultúra” – összeállnak több koncertre is. Egyelőre tárgyalásokat folytatnak a konkrétumokról, de hamarosan megjelennek az időpontok és helyszínek a koncertnaptárakban. Addig is egy DVD-CD kompakt csomagban megvásárolhatjuk a 2007-es visszatérésről szóló koncertfelvételt, illetve a forradalom napján este megnézhetjük őket a Duna Tv-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik