Élet-Stílus

Gazella lesz a Microsoft új böngészője

admin
admin

2009. 02. 25. 13:02

A Microsoft nyilvánosságra hozta legújabb böngészőjének elméleti alapelveit. A cég szerint nagyobb, jobb és főleg biztonságosabb lesz, mint a Google Chrome, az Explorer vagy a Firefox.

A Microsoft legújabb programja a Gazelle nevet viseli. Nevét azért kapta, mert egy karcsú böngészőmag osztja szét az erőforrásokat az egyes szálak és feladatok között, s szintén ez a kernel felügyeli a szoftverek közötti kommunikációt.

A Gazelle előnye, hogy minden szál egymástól függetlenül futtatható, ezáltal ha az egyik működése leáll, a szoftver tovább dolgozhat. Az új böngészőt a Microsoft Research és az Illinoisi Egyetem kutatói közösen alkották meg, akik a Gazelle-t hivatalosan Multi-Principal rendszernek nevezik.

A megoldás nem új, hiszen hasonló elven működik például az Internet Explorer 8, illetve a Google Chrome is. A Gazelle azonban egy lépéssel előttük jár: minden feladat egy saját munkafolyamatot kap. A Gazelle minden domént principalnak tekint. Egy ilyen modul tartalmazhat HTML-anyagokat, JavaScript-motort, a honlap kinézetéért felelős programot és a böngésző kiegészítőit.

A tesztek során a rendszerrel az Alexa indexében lévő első 20 oldalt keresték fel, azonban az első betöltések koránt sem nevezhetők sikeresnek. A Google honlapját ugyanis a rendszer 471 mikroszekundummal hosszabb idő alatt töltötte be, mint az Internet Explorer. A The New York Times portálja esetében pedig ez az idő 4 másodperc volt. Sietve leszögezték, hogy ezek az eredmények később javulni fognak és a Gazelle egyelőre csak egy kutatási projekt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.