Élet-Stílus

Még nem dőlt el, ki lehet az új mobilszolgáltató

admin
admin

2009. 02. 05. 10:55

Egyre több a találgatás az új mobilszolgáltató kilétéről, a hatóság pedig határidőn belül húzza az időt a döntésről.

Még folyamatban van a Nemzeti Hírközlési Hatóság által októberben kiírt mobiltender elbírálása. A pályázattal kapcsolatban megjelent sajtóinformációkra reagálva Márton György hozzátette, az NHH szakértői és az értékelő bizottság jelenleg is elemzi a beérkezett pályázatokat, illetve a hiánypótlások során beszerzett információkat.

A szóvivő a folyamatban lévő pályázatról és a pályázatok tartalmáról nem nyilatkozott. Ugyanakkor közölte, hogy az NHH természetesen érzékeli a pályázat körüli rendkívüli érdeklődést, de ez önmagában véve és érdemben semmiképpen nem befolyásolja a döntést.

Aláhúzta, hogy megítélése szerint az érdeklődés és természetesen a pályázók nagy száma is jelzi, hogy a hatóság kiindulópontja, miszerint szükséges a mobilpiac élénkítése, és esetleg egy új szolgáltató piacra lépése, továbbra is helytálló.

A pályázat meghirdetésével az NHH szándéka az volt, hogy olyan új szolgáltató jöjjön a magyar mobilpiacra, amely hozzá tud járulni a verseny élénkítéséhez, az árak csökkenéséhez, új szolgáltatások megjelenéséhez, illetve a fogyasztói megelégedettség növeléséhez.

A frekvenciahasználati jogosultságok pályázatairól szóló kormányrendelet és a kiírás szerint az NHH a döntéssel nincs késében, hiszen ezt március 21-ig kell meghoznia. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a hatóság októberben még abban reménykedett, hogy a folyamat 2008 decemberében, 2009 januárjában lezárulhat – mondta Márton György.

A korlátozottan rendelkezésre álló, nemzeti kincset jelentő frekvenciakészlet használatba adásáról szóló határozat hosszú időre befolyásolhatja a magyarországi mobilpiac működését és fejlődését, a több mint 12 millió felhasználó helyzetét és a ma egyre fontosabbá váló vezeték nélküli mobilinternet magyarországi elterjedését.

Az úgynevezett „A” blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A „B” blokkra sikeresen pályázó cég a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internetellátását javíthatja.

A további öt csomag – “C” blokk – a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internetlefedettség jelentős növeléséhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.