Élet-Stílus

Nem javul a hóhelyzet Angliában

Kedden is komoly közlekedési fennakadásokat, járattörléseket okozott az előző napi havazás Angliában, jóllehet Londonban és környékén már valamelyest normalizálódott a helyzet - az FN Tudósítók helyszíni beszámolói.

A brit fővárosban és Dél-Angliában, amelyre csaknem két évtizede nem mért mennyiségű, 30-40 centiméteres hó hullott az előző 24 órában, kedden már nem havazott. Az ilyen mennyiségű hó eltakarítására a kevéssé felkészült helyi hatóságoknak továbbra is komoly küszködést jelentett a közlekedés megfelelő feltételeinek helyreállítása.

A nagy londoni pályaudvarokon kedden is számos vonatjáratot töröltek, főleg az északra indulók közül, mivel a hófront az éjjel Észak-Anglia és Skócia felé vonult. Előző nap országszerte háromezer iskolában szünetelt a tanítás; e tanintézetek jelentős része kedden is zárva volt.
Nézegessen fotókat az angliai havazásról! (fotó: andreamikle/FN Tudósító)

Nézegessen képeket az angliai havazásról!

(fotó: andrea mikle/FN Tudósító)

Késések, törlések

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n – amelyen előző nap többször is teljesen leállt a forgalom – kedden már mindkét kifutópálya üzemelt, de a légikikötőt működtető cég, a BAA változatlanul járattörlések és nagy késések lehetőségére figyelmeztette az utazókat. Heathrow-n az előző napi 1300 járatból 868-at töröltek, köztük a British Airways mindhárom budapesti járatát.

Nézze meg az FN Tudósító (Zsebibabab) tudósítását a londoni havazásról!

Nézze meg az FN Tudósító (Zsebibaba) tudósítását a londoni hóhelyzetről!

Kedden ezen a repülőtéren már csak 26 érkező és 19 induló járatot töröltek, de ezek között volt a British Airways kora délutáni budapesti járata, és a reggeli budapesti BA-gép is órákat késett.

Lezárt metróvonalak

A 400 kilométeres londoni metróhálózaton, amelynek 12 fővonalából előző nap tíz leállt, vagy csak részlegesen működött, kedden is fennakadások voltak. A szerelvények a legtöbb vonalon már jártak, de több útvonalat lerövidítettek, és változatlanul voltak lezárt metróvonalak.

Nézze meg az FN TudósítóKaplar) tudósítását a londoni hóhelyzetről!

Nézze meg az FN Tudósító (Kaplar) tudósítását a londoni hóhelyzetről!

A londoni városi buszközlekedés – amelyet naponta hatmillió utas vesz igénybe – keddre jórészt helyreállt, de voltak negyedek, amelyekbe busszal továbbra sem lehetett eljutni. A Transport for London, a brit főváros tömegközlekedéséért felelős vállalat hétfőn csaknem egész napra teljesen leállította az autóbuszok közlekedését a havas utak okozta veszélyekre hivatkozva, így mind a nyolcezer piros londoni busz a garázsokban maradt.

Milliárdos kiesések

Az első összesítések szerint a hétfői nagy havazás miatt aznap országszerte hatmilliónyian nem jutottak el munkahelyükre – ez az összes brit alkalmazott 20 százaléka -, és a kiesés 1,2 milliárd font (370 milliárd forint) veszteséget okozott a brit gazdaságnak. A brit meteorológia a hétvégére újabb jelentős havazással számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik