Élet-Stílus

Karneváli tippek: narancsdobálás vagy ringó csípők

Virágkarnevál, narancsdobálás, citromfesztivál, szambaverseny – csak néhány mulatság a vízkereszttől húshagyókeddig tartó karneváli szezonból. Velencében már 30 ezer forint alatt megcsodálhatjuk párunkkal az „angyal repülését” a nyüzsgő Szent Márk téren, míg 1 millió forintért a szamba ritmusaira mulathatunk Rio de Janeiro utcáin.

Pár tízezerért a Szent Márk téren

Különleges kosztümökre és álarcokra, ünnepi menetekre, középkori zenei előadásokra és gasztronómiai élményekre számíthatunk, ha február 14-24. között Velence felé vesszük az irányt. A velencei karnevál minden évben egy új tematika köré épül: az idei a „Hat érzék, hat kerület” („6 sensi x 6 sestieri”) mottó jegyében telik. Velence hat kerületének eseményeit egy-egy érzékszerv fogja karakterizálni, ily módon a szaglást a Santa Croce, az ízlelést a Cannaregio, a tapintást a Dorsoduro, a látást a San Polo, míg a gondolkodást a San Marco. A különböző érzékekre épülnek az adott kerületek programjai is, mint például a Karnevál a sötétben, illetve csokoládéból készült műalkotások. A színpompás rendezvény minden évben az „angyal repülésével” veszi kezdetét, amikor is egy fiatal hölgy – rendszerint egy sztárvendég – leereszkedik a Szent Márk téren emelkedő 99 méter magas harangtoronyból a téren ünneplő tömeg közé.

(fotó: MTI/EPA)

Maskarások töltik meg a Szent Márk teret (fotó: MTI/EPA)

A velencei karnevál hangulatába már 24-28 ezer forintért is „belekóstolhat” két fő egy 2 napos nonstop buszos utazás keretében. Ha kényelmesebben szeretnénk körülnézni, akkor 1-2 éjszakára szóló szállást is beiktathatunk, így egy háromnapos (egyéjszakás) út 52-56 ezer forintból, míg egy háromnapos (kétéjszakás) 68-80 ezer forintból hozható ki két fő részére.

Karneváli körutazások

Érdemes a velencei utat akár más olaszországi karneválok megtekintésével is összevonni (mint például viareggiói, centói, ivreai, offidai karnevál). Viareggóban (február 8, 15, 22, 24, március 1-jén) a közel 20 méter magas papírmasébábok menetét, míg Centóban (február 8, 15, 22, március 1-8.) szambatáncosok és hatalmas jelmezesek látványos felvonulását élvezhetjük. A Torinó melletti Ivreában (február 21-24.) narancsdobálásba, Offidában (február 17-24.) pedig a pamplonai bikafuttatásra emlékeztető bikavadászatba kapcsolódhatunk bele.

Egy ötnapos buszos út keretében másodmagunkkal körülbelül 120 ezer forintért látogathatunk el a velencei és a viareggói karneválra. Ha viszont az olaszországi mulatságok után a francia riviéra karneváli hangulatába is belekóstolnánk, akár egy hatnapos körutazásra is befizethetünk: körülbelül 150 ezer forintért juthatunk el másodmagunkkal a velencei karneválra, a Nizzai virágkarneválra (február 13-március 1.), valamint a Mentoni citromfesztiválra (február 13 – március 4.).

A szambáé a főszerep

Idén február 20-24. között rendezik meg a világ legnagyobb és leglátványosabb fesztiváljának tartott riói karnevált, amelyre évente mintegy 700-800 ezren érkeznek. A karnevál két fontos helyszínen zajlik: az utcán és a hetvenezer nézőt befogadni képes, évente egyszer használatos, 1700 méter hosszú Sambadrome stadionban, ahol Brazília 14 szambaiskolájának több ezer táncosa méri össze a tudását.

(fotó: MTI/EPA)

A szambatáncosok falatnyi fellépőruhában röpják

(fotó: MTI/EPA)

A táncversenyre – amelyre a belépőket már tavaly novemberben elkezdték árulni – 40-500 ezer forintnak megfelelő összegért fizethetünk be másodmagunkkal. Ám ha nem jutna már jegy, akkor az utcán is élvezhetjük a karneváli hangulatot, ráadásul ingyen, csupán az útiköltségért kell mélyen benyúlni a zsebünkbe. Rióba karneváli időszakban – amikor is a 4-5 csillagos hotelek akár háromszoros árat is elkérnek – 800 ezer-1 millió forintból juthat el két fő egy 10 napos (7 éjszakás) dél-amerikai körutazás keretében.

Télűzés Mohácson

Évtizedek óta sok ezren látogatnak el Mohácsra, hogy megtekintsék a busójárást, a magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb, illetve legnépszerűbb eseményt. A böjti időszakot megelőző, hat napig tartó mulatság idén február 19. és 24. között zajlik, a fő látványosságot jelentő farsangvasárnap pedig február 22-ére esik.

(fotó: MTI)

Busófelvonulás Mohács utcáin (fotó: MTI)

Amennyiben egy utazási iroda szervezte egynapos, buszos kirándulást veszünk igénybe, akkor körülbelül 12 ezer forintért élvezhetjük másodmagunkkal a busók csónakos átkelését, a felvonulásukat, avatásukat vagy éppen a farsangi koporsó vízrebocsátását. Ha viszont szívesen Mohácson töltenénk még egy napot, akkor egy éjszakára szóló szállással együtt közel 36 ezer forintra rúgna az út két fő számára.

további karneválok:

Horvátország: Rijeka: január 17-február 25.
Németország: Köln (kölni karnevál): február 19-25.
Olaszország:
Busseto (Parma), február 8-15-22., március 1.
Castiglion Fibocchi/ Bocco Gyermekei Karnevál (Arezzo)– február 8., 15.
Sant’Eraclio (Foligno)-február 8-15-22.
Acireale (Catania)-február 7-24.
Mamoiada (Nuoro)-február 3-5.
Franciaország: Mandelieu-La Napoule (Mimózafesztivál): február 13-22.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik