Élet-Stílus

Eladó a Cseh Légitársaság

A cseh kormány hétfőn jóváhagyta azokat a feltételeket, amelyek alapján az állam eladhatja a Cseh Légitársaságot (CSA). A kormány arra számít, hogy a CSA privatizációja mintegy ötmilliárd koronát hozhat az államkasszának.

A döntés gyakorlatilag a CSA privatizációjának a beindítását jelenti. Az új tulajdonos a privatizáció alapján megszerezheti az eddig állami tulajdonban lévő CSA 92 százalékos részvénycsomagját. A pályázat eredményét szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

A pénzügyi tárca által kidolgozott dokumentum alapján a pályázat kétfordulós lesz. Az első fordulóban a pályázóknak meg kell felelniük a megszabott gazdasági és műszaki feltételeknek, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai követelményeknek. A kormány fenntartja magának a jogot, hogy saját maga döntse el, ki jut a második fordulóba.

A CSA iránt érdeklődő cégeknek biztosítékot kell szolgáltatniuk arra vonatkozóan, hogy a CSA legfőbb vállalkozási területe továbbra is a légi személyszállítás marad, s a CSA bázisa prágai Ruzyne repülőtér lesz. A harmadik kiemelt feltétel, hogy a CSA megtartja a cseh nemzeti légi szállító státusát. A második fordulóban a döntő kritérium a felajánlott ár lesz. A pályázat győzteséről a pénzügyi tárca javaslata alapján azután a kormány hozza meg a végső döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik