Élet-Stílus

Többfrontos angol-olasz csata a BL-ben

Három angol-olasz párharca is sor kerül a 16 között a Bajnokok Ligájában. A Chelsea a Juventusszal, az Arsenal a Romával, a címvédő Manchester United pedig az Interrel került szembe. A Real a Liverpoolt, a Barcelona a Lyont kapta.

A nyolcaddöntő sorsolásán négy elv érvényesült: azonos csoportból érkező, valamint azonos nemzetiségű csapatok nem kerülhettek össze; a csoportelsők csak második helyen végzett együtteseket kaphattak ellenfélül; továbbá a visszavágókon minden esetben a csoportelsők lesznek a pályaválasztók.

Ezek ismeretében már valamelyest kalkulálhatóak voltak a párosítások – Nyonban aztán pazar „szereposztást” hoztak össze. A legjobb tizenhat között három angol-olasz párosításra kerül sor. Ezek közül is kiemelkedik az olasz aranyérmes, egyúttal listavezető Inter és az angol bajnok, nem mellékesen a Bajnokok Ligájában címvédő Manchester United párharca.

Már csak azért is, mert az olaszok kispadján jelenleg a „vörös ördögök” régi, azt persze nem állítanánk, hogy kedves ismerőse foglal helyet – José Mourinho. Az FC Portóval korábban BL-t nyert – a 2004-es menetelés során a MU-t is búcsúztató – portugál szakember korábbi csapata, a Chelsea is itáliai együttessel, jelesül a Juventusszal néz majd farkasszemet.
A Stamford Bridge-re az ellenfél edzőjeként tér vissza Claudio Ranieri, aki 2000 és 2004 között a Chelsea-t dirigálta.

Az Arsenal annyiban lehet elégedettebb a sorsolással, hogy az olasz csapatok közül a leginkább „sebezhetőt” kapta. Ugyanis amíg az Inter az első, a Juventus a második a Serie A-ban, addig az AS Roma csak a 10. helyen áll. Igaz, az „ágyúsok” is csak az ötödikek a Premier League-ben, abból persze erőt meríthetnek, hogy az előző kiírásban kiverték az AC Milant.

Még 16 csapat küzd a trófeáért (MTI/EPA)

Még 16 csapat küzd a trófeáért (MTI/EPA)

Az angol élvonalban éllovas Liverpoolnak a hullámvölgyben lévő, de bárkire veszélyes Real Madrid jutott ellenfélül. A két csapat együtt összesen tizennégyszer hódította el a legrangosabb európai klubtrófeát (a rekorder Real kilencszer, a vonatkozó rangsorban harmadik ‘Pool pedig ötször); emellett az is pikánssá teszi a párharcot, hogy a „vörösöket” felkészítő Rafa Benítez korábban dolgozott a királyi gárdánál, még ha nem is az első csapatnál, míg kollégája, Juande Ramos nem olyan régen még Angliában, a Tottenhamnél kereste meg a luxusautóra valót.

Más kérdés, hogy a spanyol lapok szerint a csatornán túl meglehetősen „csúnyán” bántak a Sevillával két UEFA-kupát is nyert 57 esztendős szakvezetővel, aki most egy angol sztáregyüttes ellen bizonyíthatja be, hogy többre képes annál, mint amit – az egyébként Ligakupa-győztes – Spursből kihozott.

A másik madridi együttes, az Atlético a Portóval került szembe. A portugál gárda ugyan beragadt a rajtnál, de utolsó három mérkőzését győzelemmel abszolválva végül – az Arsenal előtt – megnyerte a csoportját, és az Atléticóra is veszélyes lehet.

A kontinens legjobb formában lévő együttese, a Primera Divisiónt vezető Barcelona a Lyonnal csap össze a nyolc közé jutásért. A katalánok az előző kiírás csoportkörében hazai pályán 3-0-ra verték a francia bajnokot, míg Stade de Gerlandban nem különösebben megizzadva 2-2-re végeztek. Ezekkel az eredményekkel most simán továbbjutnának, ráadásul az idei Barca sokkalta „ütősebb”, mint amilyen a tavalyi volt.

A Lyon előtt csoportelsőként végzett német Bayern München a sokak által óhajtott Sportinggal került össze, míg a spanyol ezüstérmes Villarrealt a leggyengébbnek tartott csoportelsővel, a Panathinaikosszal hozta össze a sors, illetve a sorsolás.

Egyértelműen a Bayern és Villarreal számít favoritnak, persze utóbbit óvatosságra intheti, hogy a Pana a San Siróban verte az Intert, és az olasz sztáralakulatot megelőzve végzett a csoportja élén.

A nyolcaddöntő párosításai:
Chelsea (angol)-Juventus (olasz)
Villarreal (spanyol)-Panathinaikosz (görög)
Sporting (portugál)-Bayern München (német)
Atlético Madrid (spanyol)-FC Porto (portugál)
Lyon (francia)-Barcelona (spanyol)
Real Madrid (spanyol)-Liverpool (angol)
Arsenal (angol)-AS Roma (olasz)
Inter (olasz)-Manchester United (spanyol)

Az első mérkőzésekre február 24-én és 25-én, míg a visszavágókra március 10-én, valamint 11-én kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik