Élet-Stílus

UEFA-kupa: németek az élen

Az AC Milan otthonában pontot szerzett Wolfsburg és a Hamburg is csoportelsőként jutott tovább a labdarúgó UEFA-kupában. Ugyanakkor két holland csapat, a Heerenveen, valamint a Feyenoord nagy meglepetésre pont nélkül, csoportjában utolsó helyezettként intett búcsút az európai kupasorozatnak.

Az E csoportban már korábban eldőlt, hogy a német Wolfsburg, az olasz AC Milan, valamint a portugál Braga jut tovább.
Utóbbi szabadnapos volt az utolsó fordulóban, míg előbbi kettő a csoportelsőségért csapott össze szerda este Milánóban.

A sorozat nagy esélyesének tartott olasz csapat ugyan kétszer is megszerezte a vezetést (előbb Ambrosini fejelt a jobb alsóba, majd Pato értékesített egy ziccert), ám egygólos hátrányban a kapufát is eltaláló vendégcsapat mind a kétszer egyenlíteni tudott – Zaccardónak, illetve a csereként beállt Sagliknak köszönhetően. A Németországban született török játékos a 81. percben állította be a 2-2-es végeredményt, amellyel a Wolfsburg maradt az élen; a Milan a második helyen zárt.

Mahir Saglik góljával csoportelső lett a Wolfsburg (MTI/EPA)

Mahir Saglik góljával csoportelső lett a Wolfsburg (MTI/EPA)

Szépen búcsúzott a sorozattól az angol FA-kupa-győztes Portsmouth, amely hazai pályán simán, 3-0-ra verte a Heerenveent. A holland együttes valamennyi találkozóját elbukta a csoportkörben, tehát pont nélkül esett ki.

Az F csoportban sem maradt már megválaszolatlan kérdés az utolsó fordulóra, hiszen itt is elkeltek már a továbbjutást érő helyek. A záráson a Hamburg hazai pályán 3-1-re az Aston Villát, így megnyerte a csoportot.

A német csapat szákolóinak sokat nem kellett izgulniuk, hiszen a kedvencek félóra alatt kétszer is betaláltak. A 18. percben Petric 16 méterről lőtt a bal alsó sarokba, majd egy baloldali beadás után Olic közelről, a bal kapufa segítségével terelte a hálóba a labdát. Utóbbi a szünet után is eredményes volt, egy hosszan előrevágott labdával iramodott meg, és az akció végén a kapu bal alsó sarkába helyezett. Az Aston Villa a hajrában Delfouneso révén szépített, ugyanakkor nem sokkal később emberhátrány került – igaz, ez már semmin sem változtatott.

Horvát gólfelelősök: Mladen Petric és Ivica Olic (MTI/EPA)

Horvát gólfelelősök: Mladen Petric és Ivica Olic (MTI/EPA)

A csoport másik meccsen a cseh Slavia Praha 0-1-ről fordított az Ajax otthonában, ám a legvégén Suarez tizenegyesből szerzett góllal egyenlített, így a holland csapat – egy ponttal megelőzve az Aston Villát – a második helyen végzett.

Egy csoporttal arrébb a St. Etienne és a Valencia páholyban várta az utolsó fordulót, amely során a francia és a spanyol csapat éppen egymással csapott össze. A felek végül megosztoztak a pontokon, miután vendég Valencia mind a kétszer válaszolt a hazaiak góljaira. Igaz, a St. Etienne-nek a döntetlen is elég volt az üdvösséghez, azaz az első helyhez.

Dán öröm (MTI/EPA)

Dán öröm (MTI/EPA)

A csoport másik mérkőzésén egy találat döntött: a 58. percben Santin egy blokkolt lövés után levágódó labdát bombázott a bal felső sarokba, és ezzel Köbenhavn idegenben legyőzte az FC Bruges csapatát, így csoportharmadikként továbbjutott.

A H jelű ötösfogatban a szabadnapos orosz CSZKA Moszkvának már nem kellett izgulnia, hiszen egy körrel ezelőtt nem csak a továbbjutását, de a csoportelsőségét is bebiztosította.

Két hely viszont még kiadó volt. A spanyol Deportivo La Coruna „ki-ki meccsen” – amúgy hazai pályán – 1-0-ra verte a francia Nancyt (a 74. percben Diaz egy jobboldali beadás után közelről lőtt a bal felső sarokba), ezzel egyrészt továbbjutott, másfelől helyzetbe hozta a Lech Poznant, amely a Feyenoord idegenbeli legyőzésével szintén érdekelt lesz a tavaszi folytatásban.

Ismét elbukott a Feyenoord (MTI/EPA)

Ismét elbukott a Feyenoord (MTI/EPA)

A lengyelek győztes, egyben továbbjutását jelentő gólját a szerb Djurdjevics szerezte – egy jobboldali szögletet követően a hosszú, azaz a jobb sarokba csúsztatott. A Feyenoord jókora meglepetésre öt meccsen egyetlen pontot sem tudott szerezni.

Megbüntették a Slavia Prahát

Szurkolóinak viselkedése miatt 15 ezer eurós büntetést kapott a Slavia Praha labdarúgócsapata. A cseh fővárosi alakulat szimpatizánsai a Hamburger SV elleni, december 4-i, hazai mérkőzésen többek között műanyag palackokat és öngyújtókat dobáltak a pályára. A klub a bírság kiszabása után jelezte: tervei szerint a hazai találkozókon a jövőben tilos lenne öngyújtót bevinni a stadionba, italokat pedig kizárólag műanyag pohárban árusítanának. (MTI)


UEFA-kupa, csoportkör, 5. forduló:
E csoport:
Portsmouth (angol)-Heerenveen (holland) 3-0 (2-0)
Gól: Crouch (40., 42.), Hreidarsson (90.)

AC Milan (olasz)-VfL Wolfsburg (német) 2-2 (1-0)
Gól: Ambrosini (15.), Pato (56.), illetve Zaccardo (55.), Saglik (81.)

A csoport végeredménye:
1. VfL Wolfsburg 10 pont
2. AC Milan 8
3. SC Braga 6
4. Portsmouth 4
5. SC Heerenveen 0

F csoport:
Hamburger SV (német)-Aston Villa (angol) 3-1 (2-0)
Gól: Petric (18.), Olic (30., 57.), ill. Delfouneso (82.)
Kiállítva: Sidwell (84., Aston Villa)

Ajax Amsterdam (holland)-Slavia Praha (cseh) 2-2 (1-2)
Gól: Vertonghen (4.), Suarez (90., 11-esből), ill. Cerny (12.), Krajcik (30.)

A csoport végeredménye:
1. Hamburger SV 9 pont
2. Ajax Amsterdam 7
3. Aston Villa 6
4. MSK Zilina 4
5. Slavia Praha 2

G csoport:
FC Bruges (belga)-Köbenhavn (dán) 0-1 (0-0)
Gól: Santin (58.)

St. Etienne (francia)-Valencia (spanyol) 2-2 (2-1)
Gól: Ilan (29., 43.), ill. Morientes (32.), Zsigics (68.)

A csoport végeredménye:
1. St. Etienne 8 pont
2. Valencia 6
3. FC Köbenhavn 5
4. FC Bruges 3
5. Rosenborg 2

H csoport:
Deportivo La Coruna (spanyol)-Nancy (francia) 1-0 (0-0)
Gól: Diaz (74.)

Feyenoord (holland)-Lech Poznan (lengyel) 0-1 (0-1)
Gól: Djurdjevics (27.)

A csoport végeredménye:
1. CSZKA Moszkva 12 pont
2. Deportivo La Coruna 7
3. Lech Poznan 5
4. Nancy 4
5. Feyenoord 0

Az első három jutott a 32 közé, ahol ismét egyenes kieséses rendszerben folytatódik a sorozat. Sorsolás pénteken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik