Élet-Stílus

Nyolc gyerekkönyv a fa alá

Gryllus Dániel CD-s versválogatása, Szabó Magda klasszikusa, Parti Nagyék nyelvzsonglőrködése, az óceánok világát bemutató kihajthatós könyv, izgalmas matekfejtörők – többek közt ezeket ajánljuk gyerekeknek a fa alá.

Sárkány apó

Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

Kovács András Ferenc versének hőse lett a névadója az újabb Gryllus Dániel-projektnek. Kiválogatott közel negyven gyermekeknek szóló magyar verset az utolsó száz év terméséből, Szép Ernőtől Varró Daniig. A verseket Vorgonics Zsuzsanna rajzaival szép kötetbe szerkesztette, és (naná!) egy CD-t is mellékelt a kis könyvhöz. A lemezen a költők szavalják saját verseiket, és azon költőtársak verseit is, akik ezt már nem tehetik. Így hallható többek között Weöres-vers Kányádi Sándor vagy Pinczési Judit-vers Tóth Krisztina előadásában.

Ez nagyon érdekessé, hitelessé, és egyedivé teszi a gyűjteményt, ám hozzá kell tenni, nem minden költő jó előadó. A befogadókat, pláne ha azok gyerekek, nem érdekli, milyen különleges, hogy ezúttal költők szavalnak. Ha nem jól mondják a verset, félő hogy nem köti le őket, ha a költemény még oly kiváló is. De mivel Gryllus Dániel és Szalóki Ági szeret verseket énekelni, néhányat megzenésítettek és el is éneklik. Ezek a legjobb részei a CD-nek. Gyerekslágergyanúsak például Varró Dani Badar állathatározóinak megzenésített újabb darabjai. („Szép állat a krokodil/minden este bekakil./Bekakil, bepisil,/szép állat a krokodil.”) Hat éven felülieknek ajánlják a CD-s kötetet, de inkább a 0-99 évesig lenne a megfelelő intervallum.

Helikon, 4490 forint

Szabó Magda: Ki hol lakik?

Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

Az állatvilág csodáit rövid, könnyen megjegyezhető versekben mutatja be az óvodás korosztályoknak Szabó Magda, immár több mint fél évszázada. Sok szülő emlékezhet gyermekkorából a Ki hol lakik? és a Marikáék háza című lapozgatós könyvekre, amelyek régóta hozzáférhetetlenek, de idén újjászülettek az Európa Könyvkiadó Szabó Magda gyermek- és ifjúsági könyveit tartalmazó sorozatában.

Az írónő kedves állatversikéinek új kiadását Szalma Edit grafikusművész illusztrálta.

Európa, 1800 forint

Roberto Piumini: Mesék szemnek és szájnak

Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

E könyvecskében a Grimm testvérek négy legismertebb meséje található rímekbe szedve, Roberto Piumini olasz író, költő lebilincselő stílusában (fordította: Tótfalusi István).

A Piroska és a farkast, a Hamupipőkét, a Jancsi és Juliskát és A csizmás kandúrt Emanuela Bussolati vidám illusztrációi színesítik, amelyek diafilmszerűen a verssorok fölött helyezkednek el. Ez a forma lehetővé teszi, hogy a gyerekek könnyedén megtanulják és a képsorok láttán újra és újra felidézzék a verses szöveget.

Katalizátor, 1950 forint

Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak

Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

Londonban, a Paddington pályaudvaron várakozó Brown házaspár a biciklitároló mögött, egy kuka mellett hatalmas karimájú fura kalapot pillant meg, és alatta egy barna, bozontos nagyon kicsike medvét, nyakában egy táblával, rajta a következő felirattal: “Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm.”

A kedves, jóhiszemű Brownék megszólítják a különös mackót, és illedelmes válaszaiból rövidesen megtudják, hogy kalandos utazása során a Legsötétebb Peruból érkezett, mint illegális bevándorló. Brownék rögtön megszeretik a kicsi medvét, a családjukba fogadják, és elnevezik Paddingtonnak. A könyv ma az egyik legnépszerűbb olvasmánya a 9-14 éveseknek.

Ciceró, 1890 forint

Parti Nagy Lajos-Banga Ferenc: A pecsenyehattyú és más mesék


Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

Tulajdonképp ez a könyv mindenkinek jó. Betesszük a fa alá a gyerekeknek, és alig várjuk, hogy olvashassuk nekik. Nem mindig adataik meg az a szerencsés helyzet, hogy a kicsik és a nagyok egyaránt élvezik az esti mesét. „Hol volt, hol nem volt, volt egyszer…” – így kezdődnek a mesék természetesen. De így folytatódnak: „… egy lengyel ember, aki furtonfúrt pörölt a feleségével, hogy csak lankálkodik otthon, lógatja a lógatnivalóját, míg ő majd’ összeszakad odakint a határba” vagy „… egy eszkimó, zsokéforma, cickány kis ember. Odakünn vadászgatott a tundrán, s reájött a szükség.” (Lehet, hogy inkább a felnőttek maguknak veszik majd ezt a könyvet?)

A két szerző nem először munkálkodott együtt, a most megjelent kötet előtt közösen követték el a Kacat, Bajazzót, és A vak murmutért például. Kivételes egymásra találásról van szó, mert mindketten hasonló felfogásban űzik saját mesterségüket: Banga a rajzokkal, Parti Nagy a szavakkal, mondatokkal zsonglőrködik. Ezúttal 13, a világ minden tájáról válogatott mesét álmodtak közösen papírra. A vadonatúj, tanulságos és mulatságos, bölcs és huncut mesékből gyerekek és tanulni vágyó felnőttek egyaránt megtudhatják például, mire jó egy bolhabőr cipellő, valójában mitől sós a tenger vize, és hogy mi történt a portugál csibével a lisboai villamoson.

Magvető, 2490 forint

James Gurney: Dinotópia – Út Chandarába

Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

Egy időn kívüli világba, Dinotópiába repíti el ez a gyönyörű könyv az olvasóit, ahol a dinoszauruszok és az emberek békében és kölcsönös megértésben élnek egymás mellett. “Sok évvel ezelőtt az egyetemi könyvtárban rábukkantam egy alig ismert felfedező Arthur Denison jegyzetfüzetére. Mint sok más Viktória korabeli utazó, ő is lejegyezte azokat a tájakat, embereket és állatokat, amelyekkel a föld távoli országaiban tett útjai során találkozott. Mr Denison nagyon különös utazó volt, olyan helyeken járt, mint a Dinotópia-sziget, amely modern világtérképeken nem szerepel…”

Ez a történet kerete, amely több mint egy egyszerű kalandregény. A művészet, a tudomány és a fantázia rafinált kombinálásának köszönhetően a Dinotópia egy elbűvölő történet képzőművészeti alkotások sorozata által bravúrosan prezentálva. Szárnyaló fantáziájú, kamaszodó gyerekeknek ajánljuk a könyvet.

Eastone Books, 3499 forint

Óceánok – Utazás a felszíntől a tengerfenékig

Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

Tenger alatti utazásra hívja a kisebb és nagyobb gyerekeket ez a kivételesen szép kiállítású kötet. Háromdimenziós, szétnyitható képeken keresztül kukkanthatunk be segítségével az óceánok élővilágába. A kisebb gyerekeket minden bizonnyal rögtön lenyűgözi a korallzátonyok vagy a mélytengerek puszta látványa is.

A nagyobbak e mellett sok új ismerettel gazdagíthatják tudásukat például a képekhez tartozó növény és állathatározókkal. Az óceánokkal kapcsolatos leírások – valószínűleg a fordításból adódóan – néha ugyan kicsit suták, és nem mindig igazodnak a nálunk bevált fogalmakhoz (például az Északi-óceán kifejezést nemigen használják Magyarországon), de ettől eltekintve érdekes, tanulságos ismereteket szerezhetnek belőle a gyerekek. A kötetnek van egy „testvére” is: az az esőerdőket mutatja be hasonló eszközökkel és kiállítással.

Eastone Books, 3499 forint


Róka Sándor: 137 számrejtvény

Nyolc gyerekkönyv a fa alá 1

Egy rejtvény megoldása mindig jóleső örömmel tölti el a rejtvényfejtőt. A számok világa pedig érdekes világ. Egy kis csűrés-csavarással már a könyvajánlóban könnyedén bebizonyítja a szerző, hogy minden szám érdekes. „Tétel: Minden pozitív egész szám érdekes. Bizonyítás: Tegyük fel, hogy nem igaz az állítás. Vegyük a legkisebb nem érdekes egész számot. De hiszen ez érdekes szám, mert ez a legkisebb “nem érdekes”! Ellentmondásra jutottunk. Tehát a tétel igaz.”

A könyv 137 matematikai fejtörőt tartalmaz felsősöknek (és persze a szüleiknek, akik könnyen alulmaradhatnak a megoldások kitalálásában). Ez a könyv szuperszáma, amelyhez szuper feladatokat tűztek ki, csak meg kell találni, hogy melyek azok, ha másképp nem, hát az összes megoldásával. Miért éppen ezt a számot választották? Nos, különös módon a modern fizikában ez a szám gyakran előfordul. (Például a finomszerkezeti állandó 1/137. Heisenberg szerint, ha egyszer megfejtik, hogy mi a szerepe a 137-nek, akkor a kvantummechanika minden paradoxona magától megoldódik.) De ebben a könyvben nincs szó a modern fizikáról, csak sok-sok számrejtvényről.

Typotex, 1550 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik