Élet-Stílus

BL: a csoportelsőség a tét

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdán sorra kerülő négy csoportjában ugyan már eldőlt a továbbjutás kérdése, az első helyek azonban még kockán forognak. Két kvartettben pedig az UEFA-kupa-szereplést biztosító harmadik hely is kiadó még.

E csoport: kérdéses Ronaldo játéka

Az E jelű négyesben a csoportelsőség kivételével már minden eldőlt. A címvédő Manchester Unitedhez hasonlóan kilenc pontot gyűjtő Villarreal folytathatja az egyenes késéses szakaszban, az UEFA-kupára a dán Aalborg vált, a Celtic pedig lelép az nemzetközi porondról.

Az első helyért vívott harcban elvben a jobb gólkülönbségével listavezető Manchester United van előnyben, mivel hazai pályán fogadja az Aalborgot, míg a spanyol ezüstérmes Glasgowban, a búcsúzni szépen igyekvő Celtic otthonában vendégszerepel.

„Győzelemmel és csoportelsőséggel szeretnék ünnepelni” – jelezte Manuel Pellegrini, aki 50. európai kupamérkőzésre készül a Villarreal edzőjeként. A csoportelsők egyébként a második helyen végzettek közül kapnak ellenfelet a nyolcaddöntőjében, ráadásul a visszavágót hazai környezetben játszhatják.

„Már csak ezért is fontos lenne, hogy az első helyen zárjunk, igaz, ez nem garantálja, hogy könnyű ellenfelünk lesz a következő körben” – tette hozzá Pellegrini, aki a Celtic otthonában Joan Capdevilára eltiltás, míg Diego Godinra, Javi Ventára Joseba Llorentére sérülés miatt nem számíthat.

A csípőjét fájlalja (MTI/EPA)

A csípőjét fájlalja (MTI/EPA)

A rivális Manchester Unitednél a friss aranylabdás Cristiano Ronaldo játéka kérdéses. A portugál szélső a csípőjét fájlalja, és bár kedden edzett, nem biztos, hogy Sir Alex Ferguson megkockáztatja a szerepeltetését. Rio Ferdinand, a címvédő válogatott védője úgy nyilatkozott, természetesen a csoportelsőség a céljuk, de szerinte akkor sem történik katasztrófa, ha a csapat a második helyen zár.

„Előfordulhat, hogy csoportelsőként a Realt vagy a Bayernt kapjuk ellenfélül, azaz semmi előnyünk sem származik abból, hogy a kvartett élén végeztünk. Persze jó elsőnek lenni – edzőnk, Sir Alex Ferguson is mindig nyerni akar -, de itt a második hely sem olyan borzasztó” – tette hozzá Ferdinand. Nyilván van igazság abban, amit mondott, de lássuk be, kínos lenne, ha a MU az Old Traffordon nem bírna el az Aalborggal.

F csoport: Lyonban dől el az első hely

Itt egyszerűbb a helyzet, hogy a két továbbjutó, az Olympique Lyon és a Bayern München szemtől szembe, egymás ellen dönt a csoport első helyéről. A francia és a német bajnok egyaránt 11 pontot szorgoskodott össze az előző öt fordulóban, a Lyon jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg a vetélytársát, ebből következően számára már a döntetlen is elegendő az üdvösséghez. Ugyanakkor a Lyon nincs nagy formában, legutóbbi három bajnokijából kettőt elveszített, egyszer pedig döntetlent játszott, igaz, még így is a tabella élén feszít.

„Bizony aggasztó, hogy három meccsen csak egy pontot szereztünk, de itt a lehetőség, hogy kilábaljunk a hullámvölgyből” – mondta Jeremy Toulalan, a Lyon középpályása. Ő minden bizonnyal a kezdőben kap helyet, viszont Francois Clerc, Anthony Reveillere és John Mensah játékára aligha számíthat Claude Puel edző, és meglehet, a gólfelelősét, a combját fájlaló Karim Benzemát is nélkülöznie kell.

Ellenben a listavezető Hoffenheim legyőzésével hangoló Bayern a legerősebb összeállításában léphet majd pályára. Hamit Altintop is elutazott a csapattal, a négy hónapot kihagyó török középpályás a hétvégén már játszott a tartalékok mérkőzésén, és néhány perc erejéig a lyoni BL-meccsen is szerepet kaphat.

Az UEFA-kupa-szereplést biztosító harmadik helyen is lehet még változás, de csak abban az esetben, amennyiben a jelenleg egy ponttal utolsó Steaua Bucaresti hazai pályán legyőzi a hárompontos Fiorentinát – minden más esetben az olaszok örülhetnek. Az indulásuk nem volt éppen zökkenőmentes, uganis technikai problémák miatt egy ideig a firenzei reptéren vesztegeltek. A két csapat első meccsén nem született gól.

G csoport: az „ágyúsoknak” az iksz is elég

A G jelű kvartettben is egymás ellen játszik a – már továbbjutott – első és a második helyezett. A rivális Portóhoz látogató Arsenalnak már a döntetlen is elég ahhoz, hogy a csoport élén végezzen. „Természetesen elsőként akarjuk zárni a csoportkört, mert a legjobbak szeretnénk lenni, ugyanakkor majdnem mindegy, hogy egy csapat hányadikként jut tovább” – magyarázta Arsene Wenger, az „ágyúsok” szakvezetője.

A francia menedzser a kisebb sérüléssel bajlódó Samir Nasrit, Gael Clichyt, Cesc Fabregas, Bacary Sagnát, Kolo Tourét, Robin van Persie-t és Emmanuel Adebayort is pihenteti, a nevezetteket kivétel nélkül otthon hagyta, és helyettünk több fiatalnak kíván lehetőséget adni a szerdai BL-találkozón.
A két csapat londoni meccsét 4-0-ra nyerte az Arsenal.

Jó hangulatban készültek a portugálok (MTI/EPA)

Jó hangulatban készültek a portugálok (MTI/EPA)

Az Arsenal és a Porto is győzelemmel hangolt az utolsó csoportkörre, előbbi a Wigant győzte le 1-0-ra, utóbbi pedig 3-0-ra verte idegenben a Vitoria Setubalt. A Portónak bizony van törlesztenivalója, és nem csak az Arsenallal , hanem a szurkolóival szemben is, hiszen legutóbbi hazai BL-meccsét meglepetésre egy góllal elveszítette a Dinamo Kijev ellen.

A csoport másik találkozóján a török Fenerbahcének győznie kell Kijevben az UEFA Kupa-folytatás lehetőségéért, döntetlen és hazai győzelem esetén az ukrán együttes jut tovább. Az isztambuli „odavágót” gól nélkül hozták le a csapatok.

H csoport: edzőváltással készült a Real

A H csoportban az éllovas Juventus a BATE Boriszovot fogadja, míg a kedden edzőváltáson átesett Real Madrid a Zenitnek ad randevút. Az már korábban eldőlt, hogy az olasz és a spanyol csapat tavasszal a kieséses szakaszban, a Zenit az UEFA-kupájában folytathatja, míg a BATE elbúcsúzik.

Kérdés, hogy milyen lesz ez a búcsú. A fehérorosz csapat hazai pályán ugyan 2-2-es játszott a Juvetusszal, de Torinóban nem sok jóra számíthat, tekintve, hogy a Juve 14 nemzetközi kupamérkőzés óta veretlen, és a mostani kiírásban hazai meccsit kivétel nélkül megnyerte: a selejtezőben 4-0-ra verte Artmediát, majd a Zenitet 1-0-ra, a Realt 2-1-re győzte le.

Lépéselőnyben a Juventus (MTI/EPA)

Lépéselőnyben a Juventus (MTI/EPA)

A „zebráknak” egy pont is elég a csoportelsőséghez, ebben az esetben teljesen mindegy, hogy mit játszik a Real Madrid. „Tiszteljük az ellenfelünket, tudjuk, hogy nem rossz csapat, Minszkben nem tudtunk nyerni ellenük. Ráadásul a fehéroroszoknál két hete véget ért a bajnokság, és a BATE azóta Rómában készül. Tehát nem árt óvatosnak lennünk” – nyilatkozta Claudio Ranieri, a Juventus szakvezetője.

Madridban az edzőváltás, Bernd Schuster távozása, illetve Juande Ramos érkezése jelenti a fő beszédtémát, és a Barcelona elleni hétvégi klasszikus rangadóról is több szó esik, mint a Zenit vendégjátékáról. Az egész szezonra kidőlt Ruud van Nistelrooy és Mahamadou Diarra mellett Miguel Torres, Pepe, Gabriel Heinze, Wesley Sneijder, Ruben de la Red is sérült, ráadásul Royston Drenthe rúgást kapott a lábára a hétfői edzésen, így ő sem játszik szerdán. Fabio Cannavarót és Raúlt pedig várhatóan pihenteti Ramos. Marcelo és Arjen Robben eltiltás miatt nem léphetnek pályára az El Classicón, így ők minden bizonnyal szerepelnek a Zenit Szentpétervár ellen.

Csoportkör, 6. (utolsó) forduló
E csoport:
Celtic (skót)-Villarreal (spanyol), 20:45
Glasgow, Celtic Park. V.: Circhetta (svájci)

Manchester United (angol)-Aalborg (dán), 20:45
Manchester, Old Trafford. V.: Duhamel (francia)

A csoport állása:
1. Manchester United* 9 pont (7-1)
2. Villarreal* 9 (9-5)
3. Aalborg 5
4. Celtic 2

F csoport:
Steaua Bucaresti (román)-Fiorentina (olasz), 20:45
Bukarest, Steaua Stadion. V.: Medina Cantalejo (spanyol)

Olympique Lyon (francia)-Bayern München (német), 20:45
Lyon, Stade de Gerland. V.: Webb (angol)

A csoport állása:
1. Bayern München* 11 pont (9-2)
2. Olympique Lyon* 11 (12-7)
3. Fiorentina 3
4. Steaua Bucuresti 1

G csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Fenerbahce (török), 20:45
Kijev, Lobanovszkij Stadion. V.: Meyer (német)

FC Porto (portugál)-Arsenal (angol), 20:45
Portó, Estádio do Dragao. V.: Vasszarasz (görög)

A csoport állása:
1. Arsenal* 11 pont
2. FC Porto* 9
3. Dinamo Kijev 5
4. Fenerbahce 2

H csoport:
Juventus (olasz)-BATE Boriszov (fehérorosz), 20:45
Torinó, Stadio Olimpico. V.: Kapitanisz (ciprusi)

Real Madrid (spanyol)-Zenit (orosz), 20:45
Madrid, Santiago Bernabéu. V.: J. Eriksson (svéd)

A csoport állása:
1. Juventus* 11 pont
2. Real Madrid* 9
3. Zenit 5
4. BATE Boriszov 2

*Már továbbjutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik