Élet-Stílus

Feltöltött vérkészlettel várják a mekkai zarándokokat

Lemosott Kába szentély, kibővített repülőtéri terminál, segélyvonal vallási vezetőkhöz, vérkészletbővítés és háddzs SIM-kártya – Szaúd-Arábia már javában készül a muzulmán világ legnagyobb vallási eseményére, a mekkai zarándoklatra. A hétvégén kezdődő háddzsra körülbelül 3 millió zarándokot várnak.

Az elmúlt évek tragédiáinak megelőzésére a szaúdi kormányzat újabb biztonsági intézkedésekkel és felújítási projektekkel várja a muzulmán naptár utolsó hónapjának (Dzul Hiddzsa) a 8. napján kezdődő mekkai zarándoklatot. Sőt a nagyszabású beruházásokból (mint például az 500 km/óra sebességű szupervonat-projekt) a következő évekre is marad újdonság.

Tiszta kő, tiszta utcák

A Dzul Hiddzsa hónap első napján, azaz egy héttel a mekkai zarándoklat kezdete előtt a szaúdi királyi család és a királyság minisztereinek jelenlétében lemosták a mekkai Nagymecset közepén álló Kába szentélyt (ennek a falába van beépítve a Kába kő vagy más néven Fekete kő), amelyet a szaúdi tévé élőben közvetített. Erre a szertartásra – amelynek során a Zamzam-forrás vizével, olajjal és rózsavízzel megtisztítják a Kába-szentély padlózatát és a 1,5 méteres falait – évente két alkalommal (a ramadán előtt, és a háddzs előtt) kerül sor.

(forrás: globalsecurity.org)

A Kába kő a szentély keleti sarokköve (forrás: globalsecurity.org)

A szaúdi hatóságok leginkább attól tartanak, hogy tömeges fertőzés ütheti fel a fejét a zarándokok között. Ennek elkerülése végett több mint 2 millió darab, 7 nyelven (angol, arab, francia, maláj, urdu, fárszi, indonéz) írt szórólapot osztanak szét a királyságba érkezők között. Így próbálják ugyanis felhívni a közel 3 millió zarándok figyelmét a legfontosabb egészségügyi szabályok betartására. A szent helyeken (Mekka, Mina, Arafat és Muzdalifa) a köztisztaságért összesen 6 ezer, míg egyedül Mekkában több mint 700 takarító felel. Munkájuk pedig bőven lesz: a háddzs alatt naponta mintegy 1500 tonna szemét gyűlik össze.

Az Egészségügyi Minisztérium is alaposan felkészült a háddzsra. A szent helyeken a legmagasabb fokozatra emelték a sürgősségi ellátást, több mint 140 egészségügyi központot állítottak fel, 24 kórház 4 ezer ággyal várja a sérülteket, az egészségügyi intézmények pedig 14 ezer egység vért halmoztak fel. Az egészségügyi tárca 100 millió riyál (1 szaúdi riyál körülbelül 55 forint) értékű felszerelést osztott szét 7 kórháznak és egészségségügyi központnak Mekkában, Medinában és a többi szent helyen. A mintegy 10 ezer főből álló helyi egészségügyi teamhez (orvosok, ápolónők, stb.) 100 pakisztáni és jordán orvos, valamint 250 malájziai ápolónő is csatlakozott, egy-egy szent helyen pedig 150 mentőautó áll készenlétben. Ráadásul 150 dietetikust azzal bíztak meg, hogy ellenőrizze a kórházakban és az egészségügyi központokban a betegeknek felszolgált hús állapotát, 300 szaúdi orvostanhallgató pedig „egészségügyi követként” a legfontosabb higiéniás és környezetvédelmi előírásokról tájékoztatja a zarándokokat.

Segélyhívás a vallási vezetőkhöz

A szaúdi telekommunikációs társaság is alaposan kiveszi a részét a mekkai zarándoklatból. Egyrészt a szertartás alkalmából háddzs SIM-kártyákat adtak ki, amelyek számos speciális és ingyenes szolgáltatást biztosítanak az otthonuktól távol lévő zarándokok számára. Másrészt a mekkai Nagymecsetben közel 100 fatwa (muzulmán vallási vezető által kiadott hivatalos közlemény) telefonfülkét helyeztek el, a vonal túlsó végén pedig 50 sejk várja a nap 24 órájában a zarándokok telefonhívásait, ha éppen elakadnának egy „mit szabad tenni, mit nem” kérdésben.

(forrás: alhaj.org)

A zarándokok hétszer járják körül a Kábát (forrás: alhaj.org)

Három hatalmas tévéképernyőt állítottak fel a szent helyeknél a tömegben elkallódott családtagok felkutatására: két képernyőt a Dzsámárat híd mellett, míg a harmadikat Mina központjában. Ha beválik ez az újítás, akkor a jövőben állandó eleme lesz a biztonsági intézkedéseknek, évente ugyanis körülbelül 25 ezer zarándok és mintegy 200 gyermek tűnik el a hatalmas tömegben.

Az eltűntek felkutatása mellett azonban a balesetek, szerencsétlenségek megelőzésére is jelentős erőkkel készül a szaúdi királyság. A polgárőrség a tűzesetek elhárítására és a mentési műveletekre 13 ezer civilt, 3 ezer járművet és 8 helikopter képes bevetni a háddzs alatt. Sőt, arra is készülnek, ha netalán heves esőzések vagy áradások történnének a zarándoklat idején.

Mekkát is elérte az infláció

Üröm az örömben, hogy az extraszolgáltatások és a felújítások mellett a zarándokok az idei háddzs alatt drasztikus áremelésekkel kénytelenek szembesülni. Nem ritka az 50 százalékos gyümölcsárdrágulás (szölő, alma, barack, narancs, stb.) sem Rijádban, míg a mekkai hotelárak 60 százalékkal emelkedtek (egy éjszaka átszámítva minimum 160 ezer forintba kerül) az előző évhez képest. Ráadásul a háddzs előtt két hónappal már telt házasak voltak a Nagymecset közeli szállodák.

3 millió zarándokra számítanak

3 millió zarándokot várnak (forrás: alhaj.org)

Az élelmiszerár és a szállodai szobaárak mellett természetesen az úti költségek is alaposan megugrottak. Idén mintegy 30 százalékkal emelkedett meg az úgynevezett háddzs-csomagok – amelyek a vezetőt, az ellátás, a szállás és a transzfer díját egyaránt tartalmazzák – ára: átlagosan 3-6 ezer riyált kértek értük, míg ugyanezekért a csomagokért tavaly „csupán” 1800-4500 riyált kellett fizetni.

Légkondis sátrak és új terminál

A háddzs kezdetére a szent helyeken több mint 9 ezer mecset felújítását fejezték be, például kicserélték a szőnyegeket és a szent Koránt. A szaúdi királyság több mint 25 milliárd riyált költött Mina infrastruktúrájára: felüljárókat alakítottak ki, modernizálták a víz-, és az elektromos hálózatot, pluszszinteket kapott a katasztrófáiról hírhedt Dzsamarat hid, mellette pedig új csomagmegőrző központokat alakítottak ki. Számos baleset ugyanis a csomagjaikat hurcolászó zarándokok körében történik a kövezési ritusnál, a csomagmegőrzők révén pedig elég csak az irataikat és értékeiket magukkal vinniük. Mina területén mintegy 40 ezer tűzálló sátrat húztal fel, amelyekben majd a zarándokok töltik az éjszakát az 5 napos háddzs alatt. A 3 milliárd riyál költségvetésű sátorprojekthez körülbelül 4 millió méter tűzálló anyagot használtak fel. A 2,5 millió négyzetmétert lefedő sátrak igazán modernnek számítanak, hiszen 42 ezer légkondival, 240 ezer elektromos lámpával és 170 ezer tűzoltókészülékkel vannak felszerelve. Az áldozati szertartás korszerűsítéséhez pedig 1 milliárd riyálért vágóhidat létesítettek Mina területén.

(forrás: alhaj.org)

Sátortábor Minában (forrás: alhaj.org)

A 2000-ben elindított projekt révén mára már szebb, nagyobb és kényelmeseb háddzs-terminállal várja a zarándokokat a jeddai King Abdul Aziz nemzetközi repülőtér, ahova naponta 75-85 repülőgép érkezik a háddzs-szezonban. A világ negyedik legnagyobb terminálja már építészeti megoldásával is kitűnik: különleges dizájnt ad neki a sátorszerű tető. Az új terminál egyidőben 80 ezer zarándokot képes befogadni, akiknek a kényelmét nonstop éttermek, kibővített imaterem és egészségügyi szolgáltatások sora javítja. A további bővítések sem állnak meg: 2025-re 9,2 millióra nő meg a mostani 4,5 milliós kapacitás.

Nemcsak új terminál, hanem új buszok is várnak a zarándokokra: 16 közlekedési társaság mintegy 800 millió riyált költött új közlekedési eszközök beszerzésére, így 1000 új autóbusz segíti majd a zarándokok szállítását. Pár év múlva pedig már szupervonat helyettesíti ezeket a buszokat, hiszen 2008-ban indul el a 20 millárd riyál költségvetésű vasúti projekt, amely révén a zarándokok óránként 500 kilométeres sebességgel száguldozhatnak a szupervonaton a Mekka–Medina, a Dzsedda–Mekka, illetve a Dzsedda–Medina útvonalon. Egyébként a vasútvonalat kiépítő konzorciumnak tagja az Oszama bin Laden apja által 1931-ben megalapított társaság, a Saudi Binladin Group.

tragédiák az utóbbi tíz évben

2006 – összedőlt egy hotel Mekkában, a szerencsétlenségben 76 zarándok halt meg
2004 – összesen 251 embert taposott agyon a tömeg Minában a Dzsamarat hídon
2003 – legalább 14 zarándokot taposott halálra a tömeg Minában a Dzsamarat hídon
2001 – 35 főt taposott agyon a tömeg Minában a Dzsamarat hídon
1998 – 119 embert tapostak agyon a Minában a Dzsamarat hídon
1997 – tűz ütött ki a Mina közelében felállított sátortáborban, amelynek következtében több mint 343 ember vesztette életét, és mintegy 1500 fő sérült meg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik