Élet-Stílus

Csőd fenyegeti a Valenciát

Évek óta nem szerepelt ilyen jól a spanyol bajnokságban a Valencia együttese, ám mindez nem feledteti, hogy egybehangzó lapjelentések szerint rövid időn belül csődbe mehet az egyesület.

A 13. fordulót követően a harmadik helyen áll a tabellán a hatszoros spanyol bajnok, a Barcelona és a Villareal mögött, de a Real Madridot megelőzve. Öt éve állt ilyen előkelő helyen a Valencia, amely akkor megnyerte a bajnokságot és az UEFA-kupát. A tavalyi kupagyőzelmet nem számítva ezek lehetnek a csapat utolsó nagy sikerei – a patinás egyesületet ugyanis csőd fenyegeti.

A Valencia ügyvezető igazgatója Javier Gomez és alelnöke Miguel Zorio jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Bancaja bankkal. A pénzintézetnél 250 millió eurós hitelt vett fel az egyesület, és most ezt szeretné további 100 millióval megfejelni. Ha Bancaja nem bocsátja rendelkezésre az összeget, csődbe juthat a Valencia.

Rosszul gazdálkodtak

A játékosok és a klub több mint 300 munkatársának fizetése mellett az épülő új stadion költségei és a kamatok is a Valencia költségvetését terhelik. Az egyesületnek az év végéig legalább 50 millió euróra lenne szüksége, mert elfogyott a pénz.

A pályán minden a legnagyobb rendben (MTI/EPA)

A pályán minden a legnagyobb rendben (MTI/EPA)

A Bancaja nem sok jóval kecsegtette a klubot. A pénzintézet arra hivatkozik, hogy az újabb hitelt a spanyol nemzeti bank szabályzata már túl kockázatosnak minősítené. A hétfői esti megbeszélések végén a pénzintézet képviselői abba belementek, hogy újra megvizsgálják a Valencia kérelmét.

A klub elsősorban a vezetés hibás döntéseinek issza meg a levét. A méregdrága új stadion már javában készül, a város központjában található régi aréna (Mestalla) ingatlanjaira viszont még mindig nem találtak vevőt. Az eladásból 300 milliós bevételt remélt a klub. A Valencia volt elnöke, Juan Soler ráadásul rosszul spekulált az ingatlanalapokkal, és már nyáron 400 milliós adósságot emlegetett a spanyol sajtó. Ez mostanra feltehetően tovább duzzadt.

A Primera División harmadik helyezettjénél a játékosok trikóján olyan támogató díszeleg, amely egyetlen eurót sem folyósít a klubnak. A rendezvényszervező cég elvileg idényenként hatmillió eurót köteles átutalni, s bár ezt legutóbb nem tette, mégsem távolítják el a legfontosabb reklámfelületről. Ennek az az oka, hogy a mezváltás túl drága mulatság lenne: az egyesületnek több mint kétmillió eurós kártérítést kellene fizetnie a gyártónak, amely már 70 ezer “Valencia Experience” feliratú trikót dobott piacra.

Jöhet a kiárusítás?

Ha a Valencia a Bancajától nem kap pénzt, akkor a legjobb játékosainak az eladásával mászhat ki a gödörből. Ezért is érthetetlen, hogy például Timo Hildebrandot miért engedi el ingyen az egyesület. Az Eb-győztes spanyol válogatott legjobbjaiért viszont jókora összeget kaszálhat a Valencia.

David Villát és David Silvát számos európai nagycsapat szívesen vinné. A két futballista hosszú távra elkötelezte magát a klubnál, de a katasztrofális anyagi helyzetre való tekintettel, az sem elképzelhetetlen, hogy már januárban túladnak rajtuk a vezetők. A piaci értéküket (35 és 22 millió euró) figyelembe véve egy időre meg is oldódnának a Valencia anyagi gondjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik