Élet-Stílus

Toni jubilált, Raúl továbblőtte a Realt

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek utolsó előtti, azaz 5. fordulójában már minden továbbjutó hely elkelt az E, F, G és H csoportban. Mindenhol az esélyesek mentek tovább, a Szuperkupa-győztes Zenit és a Fiorentina az UEFA-kupában vigasztalódhat.

Raúl a nyerőember

Időrendi sorrendben Szentpéterváron kezdődött a Bajnokok Ligája keddi játéknapja. Sokáig kérdéses volt, hogy megrendezik-e egyáltalán a Zenit-Juventus-összecsapást, mivel nem messze az orosz együttes edzőkomplexumától bomba robbant egy autóban. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy mi állhatott a tragédia hátterében, a jelentések szerint hárman – köztük egy három éves kisgyerek – vesztette életét a detonációban.

Az UEFA végül úgy döntött, hogy az eset ellenére megrendezik az összecsapást, amely elsősorban a hazai együttes számára volt létfontosságú. Az Európai Szuperkupa-győztes Zenit csak akkor folytathatta volna tavasszal a BL-ben, ha legyőzi a már biztosan továbbjutó Juventust.

Ehhez képest az olaszok a legjobb felállásukban léptek pályára, és az első percekben rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, és két kapufával jelezték, hogy nem adják olcsón a bőrüket. Arsavinék ezzel szemben meglepően gyámoltalanul futballoztak, és csak az utolsó 20 percben indítottak elszánt rohamokat a Buffont helyettesítő Manninger kapuja ellen. A gólszerzés azonban elmaradt, és mivel a csoport másik összecsapásán két órával később a Real Madrid legyőzte a BATE Boriszovot, így biztossá vált, hogy a Zenit az UEFA-kupa megvédésére koncentrálhat tavasszal.

Hozták a kötelezőt madridiak (MTI/EPA)

Hozták a kötelezőt madridiak (MTI/EPA)

A Juventushoz hasonlóan a Real Madridnak is fagyos körülmények között kellett helytállnia. Az olaszokkal ellentétben, Bernd Schuster a sérülések miatt tartalékos csapattal kezdett, amely azonnal nekiesett ellenfelének.

A vendégek Raúl lövésével már a hetedik percben előnybe kerültek. A Zenit döntetlenje miatt a madridiaknak egy győzelem már a biztos továbbjutást jelentette volna, és a vezetés megszerzése után inkább csak az eredmény tartására törekedtek. A lelkes, de nem túl átgondolt BATE-támadások könnyedén leperegtek az amúgy nem túl acélos vendégvédelmen, a sokat bírált Schuster csapata egy-egy kontrától eltekintve átengedte az irányítást a hazaiaknak. A fehéroroszok nem tudtak élni a lehetőséggel, és mivel az eredmény már nem változott, biztosan a negyedik, azaz kieső helyen fejezték be a csoportkört.

Gólnélküli döntetlennel a nyolcaddöntőben

A Villareal és a Manchester United korábban három alkalommal csapott össze a nemzetközi porondon, és mind a három mérkőzés gólnélküli döntetlenre végződött. A spanyolországi mérkőzésen sem lehetett gólfesztiválra számítani, hiszen egy békés iksszel mind a két együttes továbbjutott volna.

A negyedik nekifutásra sem esett gól, ami elsősorban a hazai pályán is bunkerfocit játszó Villarealnak volt „köszönhető”. A vendégeknél Ronaldo egy kisebb sérülés ellenére vállalta a játékot, és messze kimagaslott a mezőnyből. A portugál sztár az első félidőben egy óriási kapufát lőtt, majd a fordulás után is benne volt minden veszélyes manchesteri támadásban.

A spanyol bajnoki ezüstérmes a MU-sztárok faragását nem számítva keveset mutatott. A játékvezető a 82. percben unta meg a rugdosódást, és zuhanyozni küldte Capdevilát. Ekkor megcsillant a remény, hogy talán még esik gól a mérkőzésen, de végül maradt a döntetlen, amellyel mind a két együttes elégedett lehet. Az utolsó fordulóban dől el, hogy a két 9 pontos csapat ki jut tovább elsőként.

Szomorú skótok, ünneplő dánok (MTI/EPA)

Szomorú skótok, ünneplő dánok (MTI/EPA)

Az Aalborg és a Celtic már a csoportkör kezdetekor csak a harmadik helyben reménykedhetett, és a papírforma beigazolódott. A dán és a skót csapat egyaránt 2-2 ponttal várta a kedd esti összecsapást, amely a hazai pályán szereplő Aalborg diadalmaskodott 2-1-re, és ezzel minden kérdés eldőlt ebben a csoportban is.

Magabiztos bajorok

A szezon eleji bukdácsolást már rég elfelejtették a Bayern München szurkolói, a bajnokság után a BL-ben is magára talált a csapat, és könnyedén lefocizta hazai pályán a Steaua Bucurestit. A román együttes alárendelt szerepet játszott, esélye sem volt még csak a pontszerzésre sem. Azt sem a védelmüknek, hanem a világbajnok Toni „bénázásának” köszönhették, hogy megúszták három góllal.

Az első BL-találatára váró olasz már a második percben ordító helyzetben hibázott, majd a szünetig némi szerencsével négyszer is bevehette volna a Steaua kapuját.

Az első félidőben elpocsékolta a helyzeteit a Bayern, a fordulás után azonban hihetetlen hatékonyan futballozott Klinsmann csapata. A középpályán szervező Ribéry, és a 2006-os vébéformáját hozó Klose vezérletével negyedóra alatt hármat is berámoltak a vendégeknek, és a 71. percben végre Toni is megszerezte első BL-gólját.

Klose kétszer beköszönt (MTI/EPA)

Klose kétszer beköszönt (MTI/EPA)

A játéknap leglátványosabb mérkőzésén a Lyon sorozatban hatodik szezonjában jutott be a legjobb 16 közé. A francia sorozatbajnok a Fiorentina otthonában győzött bombaformában futballozó Benzema vezérletével. A támadó előbb Makounnal rúgatott egy gólt, majd még az első félidőben egy precíz lövéssel megduplázta a vendégek előnyét.

A lilák becsületére legyen mondva, hogy hátrányban sem adták fel a mérkőzést, és még a szünet előtt szépítettek Gilardino révén. A második félidőben is veszélyesebb maradt a Lyon, háromszor is a kapufát zörgették meg, és végül teljesen megérdemelten távoztak három ponttal Firenzéből. Az olaszoknak már csak az UEFA-kupa maradt, ehhez persze le kell győzniük az utolsó játéknapon a Steauát. A Bayern és Lyon Franciaországban csap össze a csoportelsőségért.

Javítottak a Wenger-fiúk

A bajnokságban botladozó londoni együttes a Dinamo Kijev legyőzésével biztosította be a helyét a 16 között. Arsene Wenger csapata az ukránok ellen sem brillírozott hazai pályán: az első félidőről nincs mit mondani, és a fordulás után sem javult a helyzet. A meccs egyetlen feljegyzésre érdemes momentumára a hajráig kellett várni.

Az Arsenal újdonsült csapatkapitánya – a társakat nyilvánosan szidó Gallas helyére kinevezett – Fabregas végzett el villámgyorsan egy szabadrúgást, és Bendtner az ámuló ukránok mellett belőtte a győztes gólt.

Pókfoci - Denilson és Jeremenko (MTI/EPA)

Pókfoci – Denilson és Jeremenko (MTI/EPA)

A csoport másik összecsapásán a Porto Lisandro Lopez gyors duplájával vezetést szerzett Isztambulban. A fanatikus rajongók által támogatott Fenerbahce játékosok mindkét vendéggólnál hibáztak. A 2004-ben BL-t nyerő portugálok a folytatásban már csak az eredmény tartására törekedtek, és végül sikerült kihúzniuk egy bekapott góllal, és így az Arsenal mellett továbbléptek a csoportból. A harmadik helyről a december 10-ei Kijev-Fener-összecsapás dönt.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló
E csoport:
Aalborg BK (dán)-Celtic Glasgow (skót) 2-1
Gól: Caca (73.), Caldwell (87. – öngól), illetve Robson (53.)

Villarreal (spanyol)-Manchester United (angol) 0-0
Kiállítva: Capdevila (82., Villarreal)

A csoport állása:
1. Manchester United 9 pont (7-1) – már továbbjutott
2. Villarreal 9 (9-5) – már továbbjutott
3. Aalborg BK 5
4. Celtic Glasgow 2

F csoport:
Bayern München (német)-Steaua Bucuresti (román) 3-0
Gól: Klose (57., 71.), Toni (61.)

Fiorentina (olasz)-Olympique Lyon (francia) 1-2
Gól: Gilardino (45.), illetve Makoun (15.), Benzema (27.)

A csoport állása:
1. Bayern München 11 pont (9-2) – már továbbjutott
2. Olympique Lyon 11 (12-7) – már továbbjutott
3. Fiorentina 3
4. Steaua Bucuresti 1

G csoport:
Fenerbahce (török)-FC Porto (portugál) 1-2
Gól: Kazim Kazim (63.), illetve Lisandro (18., 28.)

Arsenal (angol)-Dinamo Kijev (ukrán) 1-0
Gól: Bendtner (87.)
Kiállítva: Alijev (89., Dinamo Kijev)

A csoport állása:
1. Arsenal 11 pont – már továbbjutott
2. FC Porto 9 – már továbbjutott
3. Dinamo Kijev 5
4. Fenerbahce 2

H csoport:
BATE Boriszov (fehérorosz)-Real Madrid (spanyol) 0-1
Gól: Raúl (7.)

Zenit (orosz)-Juventus (olasz) 0-0

A csoport állása:
1. Juventus 11 pont – már továbbjutott
2. Real Madrid 9 – már továbbjutott
3. Zenit 5
4. BATE Boriszov 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik