Élet-Stílus

A 7. leghíresebb bevásárlóutca a Váci utca

Egy kutatás szerint nem kell szégyenkeznie a budapesti Váci utcának nemzetközi összehasonlításban. A világ leghíresebb bevásárlóutcái között a hetedik legjobbnak tartják.

A ClientFirst Consulting kutatásában arra kerestek választ, hogy a sétálóutcák mennyire vonzó arcukat mutatják a vásárlóknak, vagyis az egyes üzletekben milyen a kiszolgálás színvonala, de kíváncsiak voltak az utca hangulatára, tisztaságára és a közbiztonságra is.

7. helyen végzett

Közép-Európát a budapesti Váci utca képviselte, ami először vett részt a felmérésben, és a rangos 7. helyet szerezte meg, csupán 8 ponttal a győztes Beverly Hills-i Rodeo Drive mögött. A mezőnyben kiemelkedünk a pénztári kiszolgálás udvariasságában, hiszen ebben a kategóriában az első helyen végeztünk.

Az átfogó kutatás során 672 teszt készült, 15 ország részvételével, 16 helyet vizsgálva. A felmérésben részt vett Belgium, Brazília, az Egyesült Arab Emirátusok, Franciaország, Hollandia, Kína, Magyarország, Monaco, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Törökország egy-egy, az Amerikai Egyesült Államok pedig két bevásárlóutcával. A felmérést titkos tesztvásárlók segítették, akik árgus szemekkel járták az utcákat és üzleteket 1 héten keresztül; naponta 7-7 próbavásárló vetette bele magát a híres utcák forgatagába.

Kedves eladók

A próbavásárlók a sétálóutca állapotát, vonzerejét mérték fel; voltak-e virágok, tiszták voltak-e a járdák, láttak-e koldusokat, tele voltak-e a szemetesek, volt-e tájékozódást segítő térkép, de természetesen a járókelők hangulata és a rendőrök segítőkészsége sem maradhatott ki a kutatásból. Ezenkívül tesztelték az üzletek színvonalát, az eladás minőségét is. Itt többek között arra voltak kíváncsiak, hogy kívülről mennyire voltak vonzóak és könnyen megközelíthetők az üzletek, és mennyire voltak készségesek az eladók – kedvesen fogadták-e a vásárlókat, vagy megvárakoztatták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik