Élet-Stílus

Magyar győzelem Belfastban

A magyar labdarúgó-válogatott győztes meccsel zárta le a 2008-as esztendőt: ítéletidőben 2-0-ra verte az olykor durván játszó házigazda északír csapatot.

A belfasti „évzárón” mostoha körülmények – futballra csaknem alkalmatlan időjárás és pálya – ugyanakkor „kellemes” ellenfél várt a magyar válogatottra.

Néhány perc leforgása alatt kiderült, hogy az északír csapat nem jobb a magyarnál (sőt…), annak dacára, hogy a mieinknél előrébb áll a világranglistán.

A hazaiak az első negyvenöt percben semmi veszélyt sem jelentettek Babos Gábor kapujára. A magyar hálóőr nyugodtan elfogyaszthatott volna egy csésze forró teát… Erwin Koeman szövetségi kapitány ezúttal két csatárral küldte pályára az amúgy tartalékos csapatát, amely többet birtokolta a labdát, és akadt időszak, amikor percekre beszorította a házigazdákat.

GALÉRIA

GALÉRIA

A támadásokba azonban sok hiba csúszott, ebből következően sok helyzetet a mieink sem tudtak kialakítani. Néhány ígéretes lehetőség azért így is akadt. Torghelle Sándor centikkel lőtt a jobb kapufa mellé, majd ugyanő két védő mellett szépen került helyzetbe, a befejezés viszont „rútra” sikeredett. Később Rudolf Gergely átadása után Huszti Szabolcs próbálkozhatott 16 méterről, ballábas lövése azonban messzire elkerülte a kaput.

Az északírek keményen, olykor durván futballoztak – elsősorban Kyle Lafferty rugdosódott nagy lelkesedéssel -, igaz, Juhász Roland „vétlen szituációban”, egy összefejelés következtében sérült meg, az arcán felrepedt a bőr, percekig ápolták.

A második félidőben már aktívabban futballoztak a hazaiak, és helyzeteik is akadtak. David Healy fejjel és lábbal is riogatta Babost, aki nem ijedt meg, mind a kétszer védett. Egy ízben pedig a felső lécről pattant ki a labda egy beadás után.

Elbuktak az északírek (még több kép)

Elbuktak az északírek (még több kép)

A mieink a szünet után kevesebbet birtokolták a labdát, mint előtte, de így is kézben tartották a mérkőzést, és a pontosabbá váló támadójáték két gólt eredményezett. Az 57. percben Huszti lódult meg a jobb oldalon, majd középre adott, és Torghelle nyolc méterről a bal alsó sarokba gurított.

A hazaiak hiába erőlködtek, nem tudtak egyenlíteni – Juhász Roland vezetésével a védelem szó szerint jól állta a sarat -, ráadásul Gera Zoltán a 71. percben egy bombagóllal (22 méterről lőtt a jobb alsóba) megduplázta a mieink előnyét, ezzel eldöntötte a találkozót, amely csak nevében volt barátságos…

Az északírekről ugyanis kiderült, rossz vesztesek, a mérkőzés vége felé mind többet szabálytalankodtak – Healyt simán ki lehetett volna állítani. A szervezetten, jól játszó magyar csapat megérdemelten nyert, ezzel 4-0-ra módosította az északírek elleni örökmérleget, egyúttal fennállása 401. győzelmét aratta.

Nem utolsósorban jól zárta az évet, tekintve, hogy utolsó három mérkőzése után győztesen vonulhatott le a pályáról.

Tavasszal illik innen folytatni.

Barátságos mérkőzés:
Észak-Írország – Magyarország 0-2 (0-0)
Belfast, Windsor Park, 18 ezer néző, v.: Schörgenhofer
Gól: Torghelle (57.), Gera (71.)
Sárga lap: Lafferty (29.), Healy (81.)
Észak-Írország: Maik Taylor (Mannus, 46.) – Duff (McGinn, 55.), Evans, McGivern, Baird – O,’Connor (Feeney, 81.), Brunt (Paterson, 70.), Clingan, Gillespie – Healy (Thompson, 88.), Lafferty (Shiels, 46.)
Magyarország: Babos – Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi – Vadócz, Tóth B. (Dárdai, 88.) – Gera, Huszti (Dzsudzsák, 84.) – Torghelle (Feczesin, 82.), Rudolf.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik