Élet-Stílus

Visszatér a szökőár

A történelem folyamán több kegyetlen erejű szökőár csapott le az Indiai-óceán medencéjében. A tudósok 6-700 év múlva várják a következőt.

Csaknem négy éve, karácsony másnapján gyilkos szökőár söpört végig az Indiai-óceán partvidékén. Pusztítása mindenkit megdöbbentett, hiszen közel 230 000 ember halt meg vagy tűnt el Sri Lanka, India, Thaiföld, a Maldív-szigetek, illetve Indonézia területén. A legnagyobb veszteséget az indonéziai Aceh tartományban okozta, ahol a természeti csapás több mint 170 000 áldozatot követelt.

Az üledéket faggatták

Két nemzetközi kutatócsoport jelentése szerint a gyilkos szökőárak a történelem folyamán többször is pusztítottak a területen, ráadásul jelentkezésük mintha periodikusan ismétlődne – eredményeik a Nature folyóiratban láttak napvilágot. A 2004-es szökőár hatalmas mennyiségű üledéket szállított magával, amit a partvidéken és a szárazföld belsejében vastagon elterített. Hasonló üledékréteget hagyhattak maguk után a korábbi katasztrófák is.

Tájkép a szökőár után

Tájkép a szökőár után

Ezek nyomába eredt két nemzetközi kutatócsoport is, amely a legutóbbi szökőár által leginkább sújtott területeket vizsgálta át. Több mint 100 helyről vettek üledékmintát olyan területeken, ahol a cunami hordalékából visszamaradt homokrétegek sértetlenül megmaradhattak, mivel nem pusztította le őket a folyóvízi erózió, a szél, vagy a mezőgazdasági tevékenység – írja a National Geographic Online.

Periodikusan visszatérnek

A kutatók a minták alapján arra következtettek, hogy a legutóbbi szökőárhoz hasonló erejű katasztrófa történhetett 600-700 évvel ezelőtt is. A középkorban lejátszódó eseményről írásos dokumentumok nem maradtak fent, ellenben mindkét kutatócsoport mintáiban kimutatható volt. A következő olyan rétegnek kora, amely szintén szökőárhoz kapcsolható 1200-1400 évvel ezelőttire tehető.

Nagyobb mélységekben hasonló üledékes homokrétegekre bukkantak, azonban ezek esetében már egyre nagyobbak a két helyszín közötti időbeli eltérések. A mintákból még beazonosítható egy közel 2000 évvel, illetve egy 2500-2800 évvel ezelőtt lejátszódott katasztrófa is, azonban ezek pontosítása további kutatást igényel.

Az időpontokat figyelve felvetődik annak lehetősége, hogy az Indiai-óceán vizsgált területén 600-700 éves időközönként pusztító szökőár söpör végig. Ugyan a statisztikák szerint az óceán medencéjében bolygónk összes cunamijának csupán 5 százaléka játszódik le, mégis kisebb helyi szökőárak akár néhány évente is előfordulhatnak. Ezek közé tartozik az is, amely 2006. július 17-én 3 méter magas hullámokkal érte el Jáva szigetét és több mint száz halálos áldozatot követelt. Ennek kiváltó oka egy 7,7-es erősségű földrengés volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik