Élet-Stílus

Sorra zárnak be a balatoni éttermek

Az elmúlt öt évben több okból is felgyorsult az a tendencia, aminek eredményeként mára a dél-balatoni vendéglátó-ipari egységek mintegy ötöde időszakosan vagy teljesen bezárt.

Somogy megye 3 ezer vendéglátóhelyének több mint a fele működik a Balaton déli partján, mégis egyre nehezebben találni nyitva tartó melegkonyhás éttermeket az őszi-téli hónapokban. A növekvő energiaárak, adóterhek mellett komoly nehézséget jelentett a szakmának, hogy a HCCP minősítő rendszer megkövetelésével drága fejlesztésekbe hajszolták őket.

A zaklató jellegű hatósági ellenőrzések – amiben az utóbbi nyári szezon némi enyhülést hozott az érintettek szerint – is sokak kedvét szegte – mondta Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) somogyi szervezetének társelnöke.

Legutóbb a megépült M7-es autópálya vitte el a dél-balatoni településekről az átmenő-forgalmat, aminek a lakosság és az üdülők igen örülnek, de a 7. számú főút menti éttermek kevésbé. Még a balatoni benzinkutakat is elkerülik az utazók, mert Balatonvilágosnál arról tájékoztatják őket, hogy a legközelebbi tankolási lehetőség csak a határnál van – jegyezte meg az érdekképviseleti vezető.

A balatoni vendégforgalom-növekedés a frekventált helyen lévő, wellnesz-turizmust is kiszolgáló egységeknek kedvezett, sok balatoni étterem semmit nem profitált belőle. A tapasztalatok azt mutatják, manapság csak az tud talpon maradni és prosperálni, aki fejleszt és állja a színvonalas szolgáltatás költségeit, megfizetve a jó szakembereket is. Belőlük egyre nagyobb a hiány a Balatonnál, mert a térség szakácsai, felszolgálói már régen Ausztriában vagy Olaszországban dolgoznak az itteninél magasabb fizetésekért – jegyezte meg Kertész Rezső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik