Élet-Stílus

Új mobilpályázatokat írt ki az NHH

Új mobilpályázatokat hirdetett meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) annak érdekében, hogy élénküljön a verseny a telefon- és az internetpiacon - közölte Pataki Dániel, a hatóság elnöke.

A pályázatok alapján akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet. Az új szolgáltatók 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhetnek. Az egyik nyertes hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A másik pályázó pedig a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Javulhat a lefedettség

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet, és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen az ország jelenlegi vezeték nélküli szélessávú internetlefedettsége.

Csökkenő díjak

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának legfrissebb piacelemzési határozattervezete szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a végződtetési díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, egységesen 11,86 forintra kell csökkenteni. A tervezet szerint a mobilhálózatokba érkező hívások végződtetéséért fizetendő nagykereskedelmi díj a jelenlegihez képest mintegy 40 százalékkal csökken 2010 decemberéig, miután a három magyarországi mobilszolgáltató végződtetési díjai az utóbbi három évben már mintegy 30 százalékkal mérséklődtek.

Magyarországon jelenleg a mobil végződtetési díjak nem egyformák: a T-Mobile 19,75 forintot, a Pannon 20,29 forintot, míg a Vodafone 20,99 forintot kér egy hívás végződtetéséért percenként a másik szolgáltatótól. Ezeket a díjakat az NHH korábbi döntése értelmében 2009. január 1-jétől a szolgáltatóknak egységesen 16,84 forintra kell mérsékelniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik