Élet-Stílus

Hosszú hétvége: jacuzzi vagy kolbász?

Belföldi wellnessezés, hazai gasztronómiai fesztivál, európai városlátogatás – ezekre egyaránt alkalmas az októberi hosszú hétvége. Sőt, akár messzebbre is merészkedve egy ciprusi vagy egy törökországi kikapcsolódást is beiktathatunk.

A tavalyi évhez képest idén kevesebb hosszú hétvégével kell beérni. A pünkösdi háromnapos hétvége után ezúttal egy négynapos hosszú hétvégére (az október 23-i nemzeti ünneppel megtoldott péntek-szombat-vasárnapra) tervezhetünk be rövidebb-hosszabb kiruccanásokat. Az október 23-ával kezdődő négy nap kiválóan alkalmas arra, hogy pihenéssel, utazgatásokkal töltsünk el néhány napot akár belföldön, akár külföldön.

Jacuzzi és relaxáció

Frissítő illóolajos masszázs, pezsgőfürdő és gőzkabin vár mindazokra, akik wellnesshotelek vagy kastélyszállók felé veszik az irányt a négy napban. Számos belföldi szálloda a három éjszakára szóló akciókkal, illetve „október 23-i csomaggal” várja a kikapcsolódni vágyó párokat és családokat. Egy balatoni négycsillagos hotelben, illetve Hévízen körülbelül 100 ezer, míg Bükkfürdőn, Hajdúszoboszlón és Debrecenben 120-140 ezer forintért pihenhetjük ki a fáradalmakat másodmagunkkal.

(forrás: sxc.hu)

Relaxálva is tölthetjük a 4 napos ünnepet (forrás: sxc.hu)

Amennyiben Sopront választjuk – amely kikapcsolódásra, valamint környékbeli és ausztriai kirándulások szervezésére is ideális kiindulópont –, úgy egy négycsillagos wellness-szállodában körülbelül 65-75 ezer forintot kérnek el három éjszakára két személytől. Ha azonban inkább a kirándulásra fordítjuk a hangsúlyt, nem pedig a wellnessezésre, úgy akár Dobogókő vagy Kékestető mellett is dönthetünk, ahol egy kétcsillagos hotelben vagy egy panzióban már 46-50 ezer forintért pihenhetünk párunkkal.

Hívogató nagyvárosok

Az őszi európai városlátogatások közül elsősorban Párizs, London, Prága, Velence és Lisszabon számít a legkedveltebb úti célnak. Velencében 50-65 ezer, míg Prágában 70-100 ezer forintért tölthetünk el három éjszakát párunkkal, az utazást azonban egyénileg kell megoldani. Egy párizsi, brüsszeli vagy lisszaboni kikapcsolódáshoz azonban mélyebben bele kell nyúlni a zsebünkbe: míg a „fények városában” 220-260 ezer forintért, addig a portugál és a belga fővárosban körülbelül 300 ezer forintért (amely a repülőjegy árát is tartalmazza) tölthetünk el másodmagunkkal egy hosszú hétvégét.

(fotó: Fogas Krisztina)

London remek választás egy hosszú hétvégére

(fotó: FN/Fogas Krisztina)

Ilyen összegekért azonban akár egy négycsillagos hotelben is kikapcsolódhatunk Cipruson vagy a török tengerparton, ahol még október végén is 24-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani. Az adriai pihenést viszont vékonyabb pénztárcával is megoldhatjuk: az isztriai Rabacban 45-60 ezer forintért már félpanziós ellátás vár két személyre egy három-négycsillagos hotelben.

lesz még idén hosszú hétvége

Idén a karácsony csütörtök-péntekre esik, december 20. viszont munkanap lesz, ami azt jelenti, hogy már december 24. (szerda) pihenőnap. Így a legfontosabb év végi ünnep a hétvégével együtt egy 5 napos hosszú hétvégét jelent. 2009-ben is több hosszú hétvégével számolhatunk: mivel január 1. és augusztus 20. csütörtökre esik, az utána következő január 2. és augusztus 21. pihenőnap lesz, a csütörtökre eső december 24. pedig egy négynapos hétvégét eredményez.

Kolbászt vagy sült halat?

A négynapos hosszú hétvége idejére hazai gasztronómiai fesztiválok közül is válogathatunk. Disznóvágási bemutató, kolbászkészítő verseny, savanyúságok seregszemléje vár azokra, akik ellátogatnak a Csabai Kolbászfesztiválra, amelynek a békéscsabai városi sportcsarnok ad otthont. Az ország egyik legkiemelkedőbb hagyományőrző eseményén, amely immár tizenegy éves múltra tekint vissza, a kóstolgatások mellett az érdeklődők a disznóvágással, a csabai kolbász készítésével, valamint a disznótoros hagyományokkal is megismerkedhetnek.

(forrás: sxc.hu)

Kolbásztöltéssel és -kóstolgatással vár Békéscsaba (forrás: kolbaszfesztival.eu)

Ha disznóhús helyett inkább a halra esküszünk, akkor Szigliget felé vegyük az irányt, ugyanis október 24-25. között kerül megrendezésre a 3. Szigligeti Süllőfesztivál. A gasztronómiai fesztiválon, ha már jóllaktunk a halételekkel és a helyi ételkülönlegességekkel, akkor nézelődhetünk a népművészeti vásáron, vagy folklór és könnyűzenei programokkal kapcsolódhatunk ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik