Élet-Stílus

Kundera: nem voltam besúgó

Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író határozottan tagadta és csalásnak minősítette a Respekt című prágai hetilap közlését, miszerint 1950-ben feljelentette volna a kommunista állambiztonságnak egyik kollégiumi lakótársa ismerősét, aki a nyugati hírszerzésnek dolgozott.

“Ez egy merénylet a szerző ellen, ráadásul akkor, amikor Franciaországban kezdődik a könyvvásár” – szögezte le Kundera. “A dolog nagyon meglepett. Olyasmiről van szó, amit nem vártam, amiről tegnap még nem tudtam, és ami nem történt meg. Azt az embert valóban nem ismertem” – magyarázta a regényíró.

Az 1950-ben történt eset dokumentumait a cseh Nemzeti Emlékezet Intézetének egyik történésze találta meg az egykori Állambiztonsági Hivatal (STB) levéltárában. Az akkor 21 éves színművészeti főiskolai hallgató Kundera tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának, s a rendszer elszánt hívének ismerték.

Első, “sztálinista” stílusban írt verseskötete 1953-ban jelent meg; 1963-ban Klement Gottwald-díjat kapott. A hatvanas évek végén korábbi munkásságát elvetette. Az 1967-ben megjelent Tréfa című regénye a II. világháború utáni cseh irodalom egyik oszlopos műve, s több tucatnyi nyelvre – köztük magyarra is – lefordították. Az 1968-as “prágai tavasz” idején tanúsított magatartásáért 1970-ben elveszítette a munkahelyét, kizárták a pártból, s 1975-ben Franciaországba emigrált. Új hazájában már csak franciául ír, de ott is hírnevet és elismerést szerzett magának.

Kundera az 1989-es rendszerváltás után kizárólag csak inkognitóban látogatott Csehországba. Mai életét, sem múltját nem kommentálja, s cseh újságírókkal eddig egyáltalán nem kommunikált. A Respekt kérését, hogy szólaljon meg a most nyilvánosságra került esetben, szintén elutasította. A CTK-nak adott nyilatkozata ezért már önmagában is figyelemre méltó.

Az érintett volt katonai pilótát, Miroslav Dvoráceket ennek alapján letartóztatták, és 22 éves börtönbüntetést kapott, amelyből 14 évet le is ült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik