Élet-Stílus

Teljes sorozatok is elérhetők a YouTube-on

A nagy amerikai tévétársaságok közül elsőként a CBS szánta el magát arra az egyelőre nem belátható következményű lépésre, hogy a YouTube oldalon is nézhetőek legyenek sorozatai.

A CBS eddig is azon jogtulajdonosok közé tartozott, amely némileg barátságosabban viszonyult a Google által birtokolt portálhoz és annak felhasználóihoz. Ez természetesen konkrét megállapodásokban manifesztálódott, a csatorna és a keresőcég pedig a jövőben megosztja a bevételeket, amelyek az egyes felvételek előtt, alatt és után lefutó reklámokból származnak majd. Ez teszi lehetővé teljes televíziós sorozatok megjelenését az oldalon.

Amíg ugyanis korábban olyan műsorokra kereshettünk rá az oldalon, mint a Late Late Show, mostantól kezdve komplett sorozatok is felbukkannak a YouTube CBS-csatornáján, mégpedig a nagy öregek közül. Példaként említenek olyan neveket, mint Beverly Hills 90210, StarTrek: The Original Series, The Young and the Restless, valamint a MacGyver. A kínálaton belül a teljes epizódok kapnak helyet, vagyis nem kell többé valamilyen online (fizetős) portálon, vagy akár az illegális fájlcserélő hálózatokon keresgélnünk azok után. Ennek persze ára van, ám ezúttal ezt nem mi, felhasználók fizetjük meg.

Kínálat (cbs.com)

Kínálat (cbs.com)

A megállapodás eredményeként megjelenő költségeket ugyanis teljes mértékben az egyes epizódok előtt, alatt, valamint után megjelenő reklámokból fedezik, pontosabban a hirdetők által kifizetett összegekből. Ily módon az internetezők teljesen ingyen tekinthetik meg a tartalmakat, fizetniük egyáltalán nem kell, mindössze az időnként megjelenő reklámokat kell elviselniük, ami nem tűnik rossz üzletnek.

A megoldás egyelőre az észak-amerikai felhasználók számára elérhető – azt nem tudni, hogy a CBS és a Google tervezi-e ennek kiterjesztését az egyéb régiókra, ám nagyon valószínű, hogy mindez csak az első, kísérleti jellegű lépés volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik