Élet-Stílus

A web ismeretlen milliárdosai

A különböző listák mindig érdekesen árnyalják egy ágazat erőviszonyait. Különösen igaz ez az internet világára, ahol akár hetente lehetne közölni leggazdagabb, leginnovatívabb, legtörekvőbb stb. listákat.

Most a Business Week állította össze a sajátját a Web legfontosabb 25 embere címmel. Vannak benne persze nagy öregek – nem életkoruk alapján – mint a Google fiúk, vagy a Yahoo Jerry Yang-ja, vagy a Microsoft új első embere Steve „Tojásos” Ballmer. Emellett számos olyan szereplő, akik a nagyvilág számára egyáltalán nem ismertek. Őket néztük meg közelebbről.

Itt van mindjárt a francia gyökerű befektető Jeff Clavier, aki mindig jókor és kellő megérzéssel invesztál kezdő garázscégekbe. Hogy ez mennyire így van az elmúlt évének sikerei is igazolják. A hírolvasó generátor a NetVibes, nem más, mint egy személyre szabható kezdőlap. Hasonlóan sikeres személyes pénzügyekkel foglalkozó oldala a Mint is, vagy a társadalmi hirdetésekkel foglalkozó SocialMedia. Mindezek mellett bónuszként, öt kisebb projektjének tulajdonjogáért adott bizonyára nem kevés pénzt a Yahoo és az AOL.

A web ismeretlen milliárdosai 1


Paul Graham

Graham egy jó tollú számítógép-programozó, aki olyan bestsellert jegyez, mint a How to Start a Startup, vagyis a „Hogyan legyél sikeres vállalkozó”. Néhány évvel korábban azzal alapozott, hogy pénzét olyan cégbe tette, amely kezdőket finanszíroz. Hasonlóan más invesztorokhoz ő sem nyúlt mellé és az egyik kis cég Reddit közösségi híroldal sokat hozott már a konyhára. Vállalata minden évben kétszer 20 ezer dollár ad egy fiatalnak, hogy váltsa valóra ötletét.

A web ismeretlen milliárdosai 1


Arianna Huffington

Egy liberális politikai bloggal is lehet valaki elég befolyásos. Főleg Amerikában és főleg elnökválasztás idején. A The Huffington Post, amelyet Arianna Huffington jegyez gyorsan vált az államok baloldali szavazóinak kedvencévé. Jelenleg már havi 8 millió látogatója akad. Az oldalon a blogok hagyományainak megfelelően lehet kommentezni, vitát folytatni. Huffington Cambridge-ben végzett és eddig 12 könyvet írt, amelyekben lényegre törően foglalkozik az embereket érdeklő politikai témákkal. Következő nagy dobása, amelyet férjével együtt menedzsel majd, egy olyan lokális hírgyűjtő, amely a nagyobb területi egységek híreit listázza.

A web ismeretlen milliárdosai 1


Joichi “Joi” Ito

Amikor „Joi” megszólal akkor a digitális társadalom jobb, ha fülel. A valahai DJ és főiskolai renegát mára az internet egyik legmértékadóbb gondolkodója. Olyan meghatározó termékek sikerét befolyásolja véleménye, mint a játékpiac egyik legfontosabbja a World of Warcraft. A japán születésű teoretikus ráadásul jó üzleti érzékkel megáldott vállalkozó is, olyan cégekben van részesedése, mint a Flickr, amelyet nemrégiben akvirált a Yahoo, vagy a Six Apart. Végtelennek tűnő feladatai mellett egy olyan csoportnak is a feje (Creative Commons), amely arra hivatott, hogy hozzásegítsen tehetséges szerzőket, művészeket az internetes jelenléthez.

A web ismeretlen milliárdosai 1


Jonathan Kaplan

Johnatan Kaplan élete egy családtörténet. Vett egy videokamerát, amikor az első gyermeke születését várta és rendületlenül forgatott. Lett egy csomó kazettája, amivel nem tudott mit kezdeni. Ezért inkább kitalálta, hogy egyszer használatos digitális kamerát gyárt. A Pure Digital Technologies termékei végtelenül egyszerű rendszerükkel hódítanak, amellyel bárki könnyen megoszthatja felvett jelenetei az internet segítségével. A mindössze 130 dolláros kamera a Flip gyakorlatilag mindent ennek az elvnek rendel alá. Egy gyerek is könnyen elboldogul vele.

A web ismeretlen milliárdosai 1


—-Loic Le Meur
—-

A jó francia, megszállott kommunikátor. Le Meur olyan rendezvényekkel vívott ki elismerést, mint a párizsi Le Web, amely mára az egyik legjobban elfogadott szakmai konferencia, képes egybe terelni a bloggereket a világ minden tájáról. Emellett ő üzemelteti Franciaország legnépszerűbb blogját. Mostanság pedig a Twitterben rejlő lehetőségekről áradozik, amelyben egymás videóit küldhetik tovább a felhasználók és kommentezhetik azokat. Egyébként is megszállottja mindennek, ami lejátszható a weben.

A web ismeretlen milliárdosai 1


Jack Ma

Jó néhány kínai számára Ma egyszerűen egy hős. A korábbi iskolai tanár az Alibaba.com alapítója és elnöke Kína elektronikus kereskedelmének császára. A cége főhadiszállásán, a kelet kínai Hangzhouból felügyeli a kínai Yahoo-t valamint a Taobao-t, országa elsőszámú e-kereskedelmi oldalát.

A cégcsoport zászlóshajója az Alibaba.com sikerrel kapcsolta össze a számtalan kínai kisvállalkozást import és export lehetőségek szempontjából. Az Alibaba értéke mára megközelíti a 1,5 milliárd dollárt és készül arra, hogy megvesse lábát a japán az indiai és a Koreai piacon is.

A web ismeretlen milliárdosai 1


Maria Thomas

Az Etsy oldal, amellyel a hölgy tulajdonosa a befolyását szerezte nem más, mint kézi készítésű termékek adás-vételére szakosodott piactér. A három éve indult kezdeményezés az elmúlt évben már 27 millió dollár értékben forgalmazott otthon fabrikált termékeket. Mi lehet a titka annak az oldalnak, ami nem is reklámozza magát? Leginkább az, hogy rengetegen utálják a tömegtermékeket.

Persze a cégvezetésben sem volt éppen tapasztalatlan, olyan cégeknél sajátította el azt, mint az NPR az amerikai állami rádióhálózat, plusz az sem gyengítette esélyeit egy sikeres vállalkozás létrehozásában, hogy az Amazonnak volt az egyik igazgatója.

A web ismeretlen milliárdosai 1

Peter Thiel

A Szilícium völgy egyik nagykutyája, a PayPal online fizetési-rendszer egyik megalkotója, tagja az egyik legjobban prosperáló új cégek pénzelésével foglalkozó csoportnak a The Founders Fundnak. Thiel rendkívül ügyesen szerzett tulajdont olyan kis cégekben, akiknek nem kellett sok, hogy nagyok legyenek. Méghozzá micsoda cégekben. A Facebook, a Slide és a Yammer is ott vannak a sorban. Miután kiszállt a PayPal-ból, amelyet az e-Bay vett meg, tehetségét egy olyan kockázati befektető cégnél kamatoztatja, amely 7 milliárd dollár felett diszponál.

A web ismeretlen milliárdosai 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik