Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója

A hétvégén elvihetjük a gyerekeket hangszereket simogatni a SYMA-csarnokba, lecsengethetjük az estét az A38-on Ibiza DJ-sztárjával, akárha a Café del Maron ücsörögnénk, de a cseh elektronikába is belekóstolhatunk a Gödörben.

A hétvégén mindenképp érdemes elvinni a legkisebbeket a Hangfoglalásra, hátha „beolthatjuk” őket a hangszerek és a zene szeretetével, de ha itt pénteken és szombaton nem sikerül, akkor vasárnap ismét próbálkozhatunk ezzel a Müpában, ahol pont ilyen szándékkal készült zeneművet adnak elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szólistái. Ibiza DJ-jét és Csehország elektronikus sztárját pedig nem érdemes kihagyni. Ha mégis inkább az otthon melegét választanánk, találtunk pár jó filmet is.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, október 3.

…ibizai DJ-császár szettjére az A38-ra

Akinek fogalma sincs arról, hogy kicsoda José Padilla, legalább egy mixet az is hallott tőle az elmúlt tíz évben. Az elektronikus chillout spanyol nagymestere találta ki ugyanis a maga nemében zseniális Café del Mar-sorozatot, ezt az elegáns, finom hangulatú és szépségesen eklektikus válogatásszériát, ami az azonos nevű ibizai klub védjegyévé vált. Kortárs elektronika és klasszikus dzsessz-sztenderdek, Pat Metheny és Leftfield, szépséges downtempók a mediterrán napfelkeltében. José Padilla kétszer már megvezette magyar rajongóit, 2007-ben és idén is az utolsó pillanatban mondta le egészségügyi okokra hivatkozva a Balaton Sound-fellépést.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Bővebben >>

…hangszert simogatni a Hangfoglalásra

Péntek délelőtt 10 órakor kezdődik minden idők legnagyobb magyarországi hangszerkiállítása és zenei demonstrációja a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban. Itt a vonós és billentyűs hangszerek minden elképzelhető és elképzelhetetlen fajtája megtalálható. A kiállításon a 200 forintos pengetőtől kezdve a 880 ezer forintos kézzel készített Bogner gitárerősítőn át a 150 millió forintos, koncertek hangosítására, tévé- és rádiós stúdiókban használt keverőpultig minden megtalálható.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Itt végre lehetőség nyílik arra is, hogy a Metallica 1986-ban elhunyt basszusgitárosának, Cliff Burton-nek készített Aria basszusgitárját bárki megszólaltathassa. Kiemelt része a programnak – ezúttal már 200 négyzetméteren – a gyermekek hangszerbütyköldéje (egyszerű ritmushangszerek készítése, közben játékos hangszerbemutató minden nap folyamatosan), a vakok hangszersimogatója illetve a fogyatékkal élők zeneterápiás foglalkozásai Romanek Tihamér hangszerkészítő mester, logopédus és Gundyné Szerényi Andrea óvodapedagógus, néptánctanár segítségével. A legkisebbeknek énekes-zenés babajátszókat szerveznek folyamatosan.

—-Szombat, október 4 – Wayne McGergor, Skyline —-

…táncos határátlépésre a Trafóba

Tíz klasszikus képzettségű táncos, tíz lenyűgözően hajlékony test mozog a Coldplay és Massive Attack kapcsán ismert Jon Hopkins elektronikus kompozícióját és Bartók V. vonósnégyesét ötvöző zene sodró ritmusára. Tíz táncos, akik Wayne McGergor koreográfiájára átlépnek a tánc határain. Az elmúlt 15 évben a koreográfus és társulata, a Random Dance számos határátlépő produkciót hozott létre és mutatott be világszerte. Más művészeti ágban alkotó művészek, valamint a tudományos terület képviselőinek közreműködésével a tánc hagyományos határain messze túl merészkedve. Az Entity a harmadik koreográfia a Random új tánctudományi együttműködéseinek sorában. Ahogy a társulat korábbi darabjait, az Entity születését is egy kutatási projekt előzte meg, amelybe számos tudós, orvos és intézmény kapcsolódott be. Ebben az esetben a pszichológia, a neurológia, a nyelvészet, az ember-számítógép interakció és a robotika területein foglalkozó szakértőkkel, tudósokkal együttműködve McGregor és csapata arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit is jelent embernek lenni.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

…cseh elektronikára a Gödörbe

A Skyline a mai cseh szcéna legvadabb és legismertebb elektronikus zenekara. Az 1997-ben alakult formáció eredetileg egy dob, egy sampler és egy énekre lett hangszerelve, de mivel a partyk helyett inkább hívták őket közönségébresztő előzenekarnak, úgy döntöttek felbővítik a bandát, így csatlakozott hozzájuk Majkii B (gitár) és MC Jacob. A kiegészült banda pedig az elmúlt évek cseh elektronikus zenéjére végképp irányadó hatással lett, nem hiába, egymást követő három évben kapták meg az illusztris elektronikus zene legjobbjának járó Akropolis Live Music Awardot, emellett nem hihetetlen, hogy sorra produkálták az eladási rekordokat.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Soha annyi példány nem kelt el az Ultramix cseh könnyűzenei magazinból, mint amikor a zenekar második lemeze került mellékletként az újságba. Az elmúlt évek több mint 500 fellépése alatt a tovább bővült zenekar koncertjeire több héttel előre elkelnek a jegyek. A Hangfoglalás keretében futó koncertre a Gödörbe ingyen mehetünk be.

—-Vasárnap, október 5. – Hangszerország, Ökosztüm —-

…Hangszerországba a Müpába

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szólistáinak ifjúsági hangversenyén a Művészetek Palotájában egy könnyen emészthető előadásra mehetünk el a fiatalabbakkal. Chitz Klára írónő és zongoratanárnő az 1950-es években kitűnő könyvet írt fiataloknak Muzsikus Péter Hangszerországban címmel, amely mesés formában mutatja be és teszi élővé a zenekar hangszereit. E könyv alapján komponálta 1962-ben – Romhányi József szellemes verses librettójára – Ránki György a Muzsikus Péter új kalandjai című gyermekoperát, melyet a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei 2005 februárjában már nagy sikerrel előadtak a Millenáris Teátrumban. Produkciójukat ezúttal a Művészetek Palotájában újítják fel. Ránki György művén a Bartók Rádióból is jól ismert, nagy tudású és kitűnő humorú zenetörténész, Kovács Sándor kalauzolja majd végig a gyerekeket.

A zeneszerző: Ránki György

A zeneszerző: Ránki György

…ruhademonstrációra a Merlinbe

Este héttől Ökosztüm címmel ruhademonstrációt tartanak a környezettudatos öltözködésért a Design Hét keretében. A környezetbarát alapanyagokból, újrahasznosított háztartási hulladékokból előállított öltözékeket felvonultató rendhagyó divatshow a Merlin Nemzetközi Színház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös pályázati felhívásának eredményeként jött létre. A fiatal, zömében pályakezdő iparművészek és öltözéktervezők fantáziaruháit ismert színészek, táncosok, valamint civil manökenek viselik majd a kifutón.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Az október 3-án kezdődött Design Hét 12-éig tart, amit ötödik alkalommal rendeznek meg. Az idei év központi témája, gondolata a Párbeszéd, amely egyként utal a tárgy és a felhasználó interakciójára, a designer és a megbízó együttműködésére, valamint a tervező és a társadalom aktív kapcsolatára.

—-…moziba, …kiállításra … wellnesselni, … főzni—-

A legjobb magyar film a mozikban!

Reméljük, hogy Gigor Attila nagyszerű, szórakoztató mozija, A nyomozó tarolni fog – nem csak ezen a héten. Amelyen egyébként a premierek között megrázó autokráciakialakulási drámával (A Hullám), megfigyelős akcióthrillerrel (Sasszem), zenélő rockerlúzer viccfilmmel (A meztelen dobos) és az osztrák rendező, Ulrich Seidl retrospektív vetítéseinek a folytatásával (Kánikula, Tervezett veszteség, Modellek, Kebelbarát) is találkozhatunk.

Bővebben >>

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Magyar képek a World Press Photón

Több mint 80 ezer kép közül választotta ki a nemzetközi zsűri azt a 185-öt, amelyet a budapesti közönség is megtekinthet a pénteken nyíló World Press Photo 2008 kiállításon a fővárosi Millenáris Fogadó épületében. Hazai rekord is született: három magyar fotós összesen négy kategóriában nyert díjat a világ legrangosabb pályázatán

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Bővebben >>

…wellnesselni

Ha még nincs programod hétvégére, válassz a testet-lelked formában tartó ajánlataink közül! Amíg szép az idő, ne ülj otthon, irány a szabadba! Villányban vörösborok, a fővárosban vidám reggeli futás és esti séta várnak.

Hétvégi programok a WellnessCafe ajánlásával >>

Mit főzzünk a hétévégén?

A Kistücsök étterem séfje ajánl ételsort a FigyelőNet olvasóinak: pácolt balatoni süllőfilé tökmagos salátákkal, Nyúlgerinc vajas sütőtökkel és forrázott kölessel, valamint Sült kalács vajkaramellel és friss fügével.

bővebben>>

—-maradjak… … tévézni – Álmaimban Argentína, Trója A nap vége—-

Péntek, október 3.
22:40
Duna Televízió

Álmaimban Argentína

A szerelmi szálakkal átszőtt politikai thriller az 1970-es évek Argentínájában játszódik. Carlos Rueda (Antonio Banderas) feleségét, Ceciliát (Emma Thompson) elrabolja a Videla kormány. Carlos egy gyerekszínházat igazgat szívvel-lélekkel, Cecilia pedig szókimondó újságíró, aki éppen a civilek eltűnéséről ír tényfeltáró cikkeket. Carlos és a lánya, Teresa mindent megtesz, hogy megtalálja az asszonyt. Carlosnak egyre többször támadnak víziói, és később rá kell jönnie, hogy látnoki képességei vannak. Elég csak megérintenie egy embert, és máris látja, hogy mi történt annak az eltűnt apjával, lányával, szerelmével.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Szombat, október 4.
19:30
RTL Klub

Trója

Wolfgang Petersen rendező nagyszabású ókori drámájában olyan sztárok keltik életre Homérosz klasszikusát, mint Brad Pitt, Peter O’Toole, Orlando Bloom, Eric Bana. Az ókori Hellászban az irodalom talán legismertebb szerelmespárja – Parisz, Trója hercege és Helené, a spártai hercegnő – ártatlan találkozásából akkora háború robban ki, ami egy egész civilizáció végromlását fogja előidézni. Parisz elszereti és elrabolja Helenét férjétől, Meneláosz királytól, és ez nem maradhat megtorlás nélkül….

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1


Vasárnap, október 5.
23:00
Duna Televízió

A nap vége

Ingmar Bergman talán legszebb filmje tanulmány az egyedüllétről, a szeretet hiányáról, az elmúlás miatt érzett szorongásról. A hetvennyolc éves Isak Borg orvosprofesszor, menyével együtt autón indul Lundba, a dél-svédországi egyetemi városba, doktorrá avatásának ötvenéves jubileumára. Útja során álom- és emlékképekben szembesül ifjúkora egyes részleteivel, és a nap végére ráébred élete idáig nem firtatott értelmére.

Menjek vagy maradjak – Hangfoglalás vagy Trója 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik