Élet-Stílus

Megnyílt az edigi legnagyobb World Press kiállítás

Több mint 80 ezer kép közül választotta ki a nemzetközi zsűri azt a 185-öt, amelyet a budapesti közönség is megtekinthet a pénteken nyíló World Press Photo 2008 kiállításon a fővárosi Millenáris Fogadó épületében. Hazai rekord is született: három magyar fotós összesen négy kategóriában nyert díjat a világ legrangosabb pályázatán.

“A valóságban már lezárt, egyszeri történetek a Millenáris falain újra átélhetővé válnak” – méltatta a kiállított alkotásokat a budapesti főpolgármester.

Demszky Gábor elmondása szerint 2008-ban a világ legrangosabb fotópályázatának 10 kategóriájába minden eddiginél több, 80 536 képet nevezett 519 fotóriporter a világ 125 országából.

Szigetváry Zsolt és a díjnyertes képe (fotó: mti)

Szigetváry Zsolt és a díjnyertes képe (fotó: mti)

Az MTI munkatársa, Szigetváry Zsolt nyerte a Korunk kérdései kategóriát a tavalyi Meleg Büszkeség Napján készült képével, míg Gárdi Balázs a Hír kategória legjobb fotónak és legjobb képriportnak járó első díját is megkapta az afgán lakosság szenvedéseit bemutató alkotásaival. Vőlegényével, Tomasz Gudzowatyval közösen részesült a Sport kategória harmadik díjában Berekai Judit indiai jógázókról készült fotográfiája – számolt be a magyar sikerekről Demszky Gábor.

Nézzünk a fotók mögé!

Micha Bruinvels, a World Press Photo pályázati részlegének koordinátora szerint a kiállítás azokat az alkotásokat is igyekezett bemutatni, melyek szétfeszítik a hagyományos sajtófotó határait. “A nemzetközi zsűri azt a kreatív, fényképes újságírást jutalmazta, amely nem egyszerű megoldást kínál, hanem többet nyújt, kérdéseket vet föl” – fogalmazott a holland szakember.

Gárdi Balázs agganisztáni képe

Gárdi Balázs afganisztáni képe

A World Press Photo munkatársa arra kérte a látogatókat, olvassák el a képaláírásokat is, nézzenek a fotók mögé, és fedezzék fel a bennük rejlő kérdéseket.

“Harmincegy éve látható Magyarországon a World Press Photo kiállítása, ebből úgy tizenöt évig a Néprajzi Múzeum adott otthont a tárlatnak. Mégis elköltöztünk, mert a Millenáris nagyobb, tágasabb terével nagyobb látogatottságra számíthatunk, főleg a fiatalok körében” – számolt be a helyszínváltás okairól Révész Tamás.

Új kiállítótermet kapott

A tárlat hazai szervezője hozzátette, a 25-30 látogató eddig csak összezsúfolódva tekinthette meg a fotókat, míg az új kiállítótérben az esemény hagyományos kísérőrendezvénye, a Lumix Digitális Fotópályázat is kényelmesen elfér, és lehetőség nyílik a tárlathoz kapcsolódó programok megszervezésére is.

A díjnyertes képek itt megtekinthetők.

A World Press Photo független, non-profit szervezet, amely 1955-ben Hollandiában alakult, azzal a céllal, hogy a hivatásos sajtófotósok munkáját támogassa és népszerűsítse. A holland szervezet rendezi minden esztendőben a világ legnagyobb és legrangosabb sajtófotó-pályázatát, valamint a hozzá kapcsolódó kiállításokat, melyeket évről évre több mint kétmillió ember tekint meg, mintegy 50 országban.

A budapesti World Press Photo 2008 kiállítás október 29-ig látogatható 10 és 20 óra között. Az utazó kiállítás ezután Prágába költözik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik